Tek.no

Nyhet

Vil gi 5G-støtte også til billigere mobiler

Snapdragon 690 er lansert, og har også støtte for en rekke annet snadder.

Illustrasjonsbilde.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
17 Juni 2020 08:58

5G er en av de store nye teknologiene som for tiden rulles ut verden over, også her på berget (om enn så smått hittil). De nyeste generasjonene toppmodeller har såvidt begynt å standardisere støtten for 5G, og nå melder The Verge om at også billigere mobiler snart ser ut til å kunne få lynraskt mobilnett.

Qualcomm har nemlig dratt sløret av sin nyeste mellomklasseprosessor: Snapdragon 690. Og i motsetning til forgjengeren, Snapdragon 675, vil denne få støtte for 5G innebygget. Det betyr (teoretisk) opptil 2,5 Gbps ned og 660 Mbps opp.

Det vil si, produsentene vil bli nødt til å bygge inn det nye Snapdragon X51-modemet for å aktivere støtten, men dette er nok også pålagt fra Qualcomms side. Den nye prosessoren skal (selvsagt) også være kraftigere enn tidligere mellomklasseprosessorer, og slå den nevnte forgjengeren med 20 prosent på prosessorsiden og 60 prosent på grafikksiden.

Får også støtte for 120 Hz og 4K HDR-opptak

Mange toppmodeller, som Galaxy S20 Ultra, har hatt støtte for 120 Hz-skjerm. Nå kommer dette også til billigere telefoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noe mange nok ofte ikke tenker over er at det gjerne er prosessoren som bestemmer hvor gode skjermer og kamera en telefon kan ha. Eksempelvis er billigere telefoner ofte begrenset til skjermer med lavere oppløsning eller oppfriskningsrate, rett og slett fordi prosessoren ikke støtter noe kraftigere. Og på kamerafronten er den samme begrensningen gjerne på megapikseltallet eller på fancy funksjonalitet toppmodeller gjerne kan skilte med.

Snapdragon 690 er i så måte et friskt pust i mellomklassemarkedet. Her får du støtte for både 120 Hz-skjermer og for opptak av 4K HDR-video fra hovedkameraet. Dette kameraet kan også ha opptil 192 megapiksler oppløsning, noe det selvsagt er legitimt å spørre seg om i det hele tatt er særlig nyttig. Men støtten er der.

Prosessoren støtter også HDR-skjermer, og eksterne skjermer med opptil QHD-oppløsning (typisk 2560 x 1440 piksler). Videre skal den også være utstyrt med en kraftig forbedret prosessorbit for kunstig intelligens, som skal hjelpe med blant annet kamera og «virtuell assistanse».

For øvrig er dette et produkt laget på 8 nanometers-prosessnoden, hvilket burde bety bedre energieffektivitet enn tidligere generasjoner mellomklasseprosessorer. Nøyaktig hva prisen på telefoner med denne prosessoren blir vites ikke, men om tidligere erfaring fra forrige generasjon er noe å gå etter er det nok ikke helt usannsynlig å tenke seg et sted mellom 4.000 og 6.000 kroner.

Dette henger selvsagt sammen med at mobilmarkedet som helhet beveger seg i en dyrere retning, der toppmodeller opp imot 10.000 til 15.000 kroner er langt fra uvanlig.

Les også
Ikke rart at mobilsalget stuper
annonse

Les også