Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Microsoft: Xbox Series X blir den mest kompatible konsollen noensinne

Tusenvis av gamle spill oppgraderes til dobbel bildeflyt og HDR.

Microsoft

Om du har sjekket ut vår store guide over alle forskjellene mellom de to nestegenerasjons konsollene Playstation 5 og Xbox Series X, har du allerede fått med deg hvordan Microsoft tenker omkring gamle spill.

De uttalte tidlig målet om at så mange av deres gamle titler, være seg helt tilbake fra den første Xboxen fra 2002, Xbox 360 fra 2006 eller Xbox One fra 2013, skulle kunne oppleves med Xbox Series X.

I et nytt blogginnlegg har Xbox’ Jason Ronald nettopp kommet med hittil ukjent informasjon rundt den kommende konsollens bakoverkompatibilitet. Det viser seg at den skal bli bedre og mer funksjonsrik enn Microsoft så langt har fortalt oss.

Dobbel bildeflyt og HDR

Blant annet skal flere gamle spill kunne oppleves med dobbel så høy bildeflyt som de opprinnelig støttet da de ble lansert. Et spill som bare kunne oppleves i 30 FPS på Xbox, Xbox 360 eller Xbox One, skal altså kunne spilles i stabile 60 FPS på nye Series X. Tilsvarende skal titler som kjørte i 60 FPS på gamle konsoller, som de i Forza-serien, kunne oppleves med silkemyke 120 FPS på årets nykommer.

I tillegg skal eldre titler laste lynraskt takket være den PCIe-lagringen og integrasjonen mot «Xbox Velocity Architecture». Lagringsløsningen og arkitekturen skal være dypt integrert mot hverandre og maskinens minne, og samarbeide for å nær eliminere lastetider før eller underveis i spill - som når man bruker «fast travel» og lignende.

Microsoft har også jobbet for å gi automatisert HDR-støtte til spill som - naturlig nok - ikke hadde dette innebygget da de ble lansert. De lover at dette kan ordnes for spill helt tilbake til den originale Xbox og Xbox 360, som ble sluppet for henholdsvis 19- og 14 år siden. HDR gir spillene bedre dynamikk mellom mørke og lys, og kommer helt uten noe tap av ytelse.

Microsoft Xbox Series X
Microsoft Xbox Series X

Hopp inn der du slapp, eller opp til 4K-oppløsning

Ettersom den nye konsollen blir mye kraftigere enn dagens Xbox One X, har Microsoft snekret sammen nye funksjoner som gjør det enkelt å implementere ytterligere forbedringer til enkelte håndplukkede eldre titler. Som å rendre spill i 4K-oppløsning til tross for at de opprinnelig ble skapt for Full HD-skjermer, eller aktivere anisotropisk teksturfiltrering for å skarpe opp og løfte detaljnivået for horisontale teksturer og flater som strekker seg bort fra deg innover i skjermen.

Som en fjerde forbedring av gamle spill meldes det at de også vil støtte Series X’ «Quick Resume»-funksjon. «Quick Resume» lar deg lagre hvor som helst i spillet slik at du kan hoppe rett inn akkurat der du slapp forrige gang når du slo av konsollen.

– Handler om å respektere spillarven

Microsoft har hittil testet gamle spill på den nye konsollen i over hundre tusen timer samlet for å sikre at ting fungerer som det skal. Innen konsollen lanseres mot slutten av året vil de ha tilbrakt dobbelt så mange timer med testing, skriver Ronald, og forteller at «tusenvis» av titler fra eldre generasjoner allerede kan spilles på Series X.

Dette bidrar til at Microsoft selvsikkert hevder Xbox Series X blir tidenes mest bakoverkompatible konsoll.

Alt dette handler om å respektere og bevare spillarven, forklarer Ronald, noe som er interessant ettersom alle som har ønsket å gjenoppleve gamle spill til i dag stort sett har måtte samle på den originale konsollen det ble sluppet til, eller holde seg til PC-plattformen hvor bakoverkompatibilitet lenge har vært en selvfølge.

Slik fungerer gamle spill på Playstation 5

Konkurrenten Sony har fortalt av Playstation 5 vil være bakoverkompatibel med dagens PS4-spill.

Selskapet har imidlertid ikke bekreftet hvorvidt PS5 vil kjøre noen av spillene fra tidligere konsollgenerasjoner som PS1, PS2 eller PS3. I dag kan PS4-eiere oppleve flere PS3-spill gjennom nettstrømmetjenesten PSNow, mens enkelte eldre spill også emuleres på selve konsollen.

Vi antar imidlertid at Sony vil fortsette å gi tilgang på PS3-spill via sin strømmetjeneste ettersom teknologien i PS5 ikke ligger til direkte hinder for dette.

I likhet med Xbox Series X slippes Playstation 5 også på tampen av året.

annonse