Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Nå blir Apple-batteriene mye dyrere

Bytt batteriet før 1. mars.

Alle telefoner i Apples økosystem får langt dyrere batteriskift fra 1. mars.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple har oppdatert noen av nettsidene sine med «liten tekst». Teksten handler om nye priser på batteribytter fra og med 1. mars i år. Det var nettstedet 9to5Mac.com som først oppdaget endringen, men den gjelder også her i Norge - og vel så det.

Prisøkningen gjelder skifte av batterier på alle iPhoner før inneværende iPhone 14-modeller.

Amerikanske kunder må betale 20 dollar mer for gleden av et friskere batteri, i telefonen sin mens vi her hjemme må belage oss på at reparasjonen øker med hele 310 kroner.

Ikke bare er økningen stor i utgangspunktet, men prisen går altså opp med mer enn 50 prosent mer her til lands enn i iPhonens hjemland.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Størst relativ økning for de eldste

Det har som regel vært de eldste iPhonene som har kostet minst å skifte batteri på hos Apple. De har en nokså flat struktur som handler mest om når telefonen din ble produsert, og om den har den gamle TouchID-løsningen eller ikke. Selve størrelsen på batteriet påvirker ikke prisen - en vanlig versjon og en Plus- eller Max-modell fra samme generasjon og type vil koste det samme.

De rimeligste telefonene å bytte batterier på i dag er TouchID-baserte varianter, så som en eldre iPhone SE eller en iPhone 8. Her er dagens pris 539 kroner. Om et par måneders tid vil altså bytte av batteri på en slik koste deg 849 kroner.

Nest nyeste iPhone-serie, iPhone 13, vil gå fra dagens pris på 759 til 1069 kroner for et batteriskift.

Økningen for TouchID-telefonene utgjør et hopp på hele 57 prosent, mens det for de nyere telefonene er «bare» drygt 40 prosent oppgang.

Apple iPhone SE 5G 128GB 2022 (3rd generation)
Apple iPhone SE 5G 128GB 2022 (3rd generation)
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kan måtte betale allerede etter to år

Generelt er det fem års reklamasjonsrett på de fleste produktene Apple selger, inkludert mobiler, laptoper og nettbrett. Men det praktiseres som regel en kortere reklamasjonsrett på batterier, som anses som slitedel - selv om de er skrudd fast inni produktet.

I 2008 fastslo Forbrukertvistutvalget at kunder kunne forvente at batteriene deres varte i minst 2,5 år - og dermed ble den generelle praksisen for reklamasjon på batterier altså økt til to år.

Der batterier enten buler og truer med å ødelegge resten av produktet, eller der produktet i sin helhet nekter å skru seg på, kan det tenkes det er mulig å argumentere for at reparasjonen bør gå på hele produktets lengre reklamasjonsrett.

Men i all hovedsak betyr et sviktende batteri etter mer enn to års bruk at du må betale for reparasjonen selv.

Det er verdt å nevne at prisøkningen er for reparasjoner hos Apple selv, eller deres forhandlere og verksteder. «Mobilreparatøren på hjørnet» kan fortsatt ha helt andre priser.

Kjempeøkning for Mac også

Det er uheldigvis ikke bare telefoner som kan slite ut batteriene sine. Også Apples laptoper har fastmonterte batterier som folk flest neppe bytter selv. Og der øker prisen noe voldsomt.

Her ser vi mer enn en dobling i prisøkningen for norske kunder sammenliknet med amerikanske.

Hvis du har en 2019-modell MacBook Air som trenger nytt batteri vil det frem til 1. mars koste deg 1350 kroner. Deretter øker fornøyelsen med hele 640 kroner i pris, til 1990 kroner. Økningen utgjør et hopp på 47 prosent.

For amerikanske kunder er økningen på betydelig mer beskjedne 30 dollar, eller 297 kroner.

Stivest blir prisøkningen for en MacBook Pro, der kostnaden nå vil gå opp med hele tusen kroner her på berget, eller 50 dollar i USA. Det tar prisen fra 2150 kroner til 3150 kroner. For amerikanere vil et batteribytte ende på 250 dollar etter økningen. Her havner prosenthoppet på «bare» 46.

Apple MacBook Pro (2022) - M2 8C 10C GPU 13" 8GB RAM 256GB SSD
Apple MacBook Pro (2022) - M2 8C 10C GPU 13" 8GB RAM 256GB SSD

iPad-eiere er ikke glemt

Også iPader får dyrere batteriskift om et par måneder.
Niklas Plikk, Tek.no

For de fleste iPad-produkter øker prisene med nokså spesifikke 441 kroner fra 1. mars. For amerikanske kunder er prisøkningen igjen godt under halvparten, med 20 dollar opp.

Her på berget betyr det at dagens 1150 kroner for et batteriskift på en par år gammel iPad øker til 1591 kroner.

Vi har spurt Apple hva den store prisøkningen kommer av, og hvorfor den jevnt over er dobbelt så stor i Norge som i USA sett opp mot valutakurser. Foreløpig har vi ikke fått svar. Vi oppdaterer saken så fort selskapet eventuelt svarer.

Mer om
annonse