Til hovedinnhold

Nå kan du prøve Nvidias videoforbedring

«DLSS» for video skal forbedre Full HD-innhold på nett.

Nvidias «RTX videoforbedring» skal angivelig oppskalere video du strømmer fra Full HD-kvalitet til nærmere 4K-kvalitet.
Skjermdump, Youtube/Nvidia.

I januar viste Nvidia frem en løsning som kunne oppskalere Full HD-videoer til «4K-kvalitet» ved hjelp av AI, eller kunstig intelligens. Teknologien kalles RTX videoforbedring, og vil fungere på de fleste videoer du strømmer via nettleser, som fra Youtube, Twitch, Netflix og lignende.

Nå har Nvidia sluppet funksjonen, slik at alle med et grafikkort fra RTX 30- eller 40-serien kan prøve den.

Vi tenkte å teste funksjonen med vårt RTX 3090, men enten fikk vi det ikke til å fungere, eller så gjorde RTX-videoforbedringen ingen forskjell i videoene vi forsøkte oss med på Youtube.

Så vi må lene oss på hvordan Nvidia selv hevder RTX-videoforbedring fungerer:

Enn så lenge vil løsningen kun oppskalere fra Full HD til 4K, og for eksempel ikke prosessere innhold med lavere oppløsning som HD-kvalitet (720p).

Slik slår du på RTX-videoforbedring

Om du vil teste RTX-videoforbedring selv, trenger du tre ting:

  • Nyeste grafikkortdriver (Game Ready Driver 531.18)
  • Nyeste versjon av Chrome eller Edge-nettleseren
  • Et grafikkort fra Nvidias GeForce RTX 30- eller 40-serie

Nvidia har fortalt at de vil støtte den eldre GeForce RTX 20-serien på et senere tidspunkt. Det skal angivelig være en større jobb å tilpasse oppskaleringsalgoritmene til disse kortenes Turing-arkitektur.

Grafikkortdriveren laster du enten ned via GeForce Experience-appen du har installert, eller henter dem fra Nvidias nettsider.

Når den er på plass kan du slå på «RTX-videoforbedring» under «juster videobildeinnstillinger» i Nvidia-kontrollpanelet, som du lettest finner ved å søke etter «Nvidia» i startmenyen.

En liten meny gir deg mulighet til å velge kvalitetsinnstilling, der 1 er laveste, og 4 er høyeste kvalitet.

Alle RTX 30- og 40-grafikkort skal takle kvalitetsinnstilling 1, mens du bør ha et RTX 3070 eller bedre for å kjøre kvalitetsinnstilling 4, skriver Nvidia.

Desto høyere kvalitet du velger, jo hardere vil grafikkortet jobbe med videoen. Her kan det være greit å prøve seg frem samtidig som du følger med på temperatur og støy fra grafikkortet. Det er ikke sikkert det er verdt å få enda litt høyere videokvalitet dersom maskinen din også plutselig trekker dobbelt så mye strøm eller lager mer støy.

Du kan følge med på temperaturen til grafikkortet fra «Oppgavebehandling», «Ytelse» og «GPU». Du finner en snarvei til appen ved å høyreklikke på oppgavelinjen.

annonse