Til hovedinnhold

Apple dropper sin 27-tommers iMac

Apples største iMac er nå fjernet fra salg. Kun 24-tommeren - med M1-brikke innvendig - gjenstår.
Vegar Jansen, Tek.no

Apples iMac med 27-tommers skjerm er historie, i alle fall foreløpig.

Da Apples nettsider ble oppdatert etter tirsdagens lanseringsarrangement var nemlig 27-tommeren borte, altså kommer den ikke til å bli solgt mer, selv om den fortsatt er å få tak i gjennom enkelte forhandlere.

Snart ferdig med overgangen til egne brikker

27-tommersversjonen av iMac var den siste med Intel-prosessor innvendig, og med fjerningen er Apple enda et steg nærmere å kvitte seg med Intel-brikker fullt og helt. Da overgangen fra Intel- til egne Apple-brikker ble annonsert på sommeren i 2020, var beskjeden at den skulle ta rundt to år å gjennomføre.

Nå er det kun toppmaskinen Mac Pro som gjenstår, en maskin det ventes at Apple også vil oppdatere med egne M-brikker i løpet av året.

Det gir for øvrig mening at Apple har droppet 27-tommers-iMac samtidig med lanseringen av sitt nye «Studio Display». Det måler nettopp 27 tommer, har 5K-oppløsning, 600 nits lysstyrke og egen A13-prosessor bygget inn, som blant annet gir støtte for «Centre Stage»-funksjonen som holder deg midt i bildet i videosamtaler. Med andre ord: En mer avansert skjerm enn hva iMac hadde, og samtidig muligheten til å bytte selve maskinvaren når det måtte bli ønskelig.

Mac Studio sammen med nye Studio Display.
Apple

Solid prishopp og ytelseshopp

Ulempen er naturligvis at et Studio Display koster nesten like mye i seg selv som 27-tommers-iMac-en kostet. Den startet på cirka 21.500 kroner, mens den nye skjermen koster 19.000 kroner - eventuelt 5000 kroner til om du vil ha et stativ som har høydejustering i tillegg til vinkeljustering. Parer du den med rimeligste Mac mini snakker vi 27.000 kroner, med nye Mac Studio er vi oppe i 44.000 kroner.

Det skal sies at Mac Studio ser ut til å bli en virkelig kraftpakke, takket være den nye M1 Ultra-systembrikken. I databasen til testprogrammet Geekbench har det nemlig dukket opp tall fra en maskin med nettopp M1 Ultra. Den noterer seg for 1793 i enkeltkjerneresultat, som er på linje med andre maskiner med M1-prosessorer, siden de har de samme kjernene, bare i ulikt antall.

Det er imidlertid flerkjerneresultatet som imponererer. Med 24.055 scorer M1 Ultra enda bedre enn selv den kraftigste prosessoren du får til Mac Pro, nemlig Intels Xeon W-3275M, som får 19.951 i samme test. Det skal selvfølgelig sies at Mac Pro har andre kvaliteter å skilte med, som for eksempel muligheten til å ha to dedikerte skjermkort, men det virker som om Apple igjen har høynet lista for ren prosessorytelse.

M1 Ultra-versjonen av Mac Studio er naturlig nok ikke billig. Den starter på 49.490 kroner, og så kan du legge til ytterligere 12.500 kroner om du vil oppgradere fra 48- til 64-kjerners grafikkbrikke, 10.000 kroner for å doble mengden RAM fra 64 til 128 GB og inntil 27.500 kroner for lagring. Fullt utstyrt snakker vi snaut 90.000 kroner - pluss skjerm.

annonse