Til hovedinnhold

Starship er nå SpaceX’ viktigste satsning

Skal bli neste generasjons romfartøy.

Slik så den første Starship-prototypen ut.
SpaceX/Twitter

Elon Musks romfartsselskap SpaceX har hatt mye suksess de siste ukene, med den første oppskytningen av et bemannet fartøy fra amerikansk jord på nesten ti år. De har også hatt utfordringer, nærmere bestemt da prototypen på neste generasjons romfartøy, Starship, eksploderte spektakulært under en tørrtest.

Nå melder TechCrunch om at SpaceX ikke lar seg kue av dette tilbakeslaget, og dundrer på med Starship-prosjektet. Ja, Musk har sågar sendt et internt notat til de SpaceX-ansatte og understreket at Starship nå er prioritet nummer én, over alle andre prosjekt.

Det eneste forbeholdet for denne prioriteringen er at man er nødt til å sørge for at alt går bra med den kommende returen av Crew Dragon-kapselen fra Den internasjonale romstasjonen (ISS). Den skal ta med seg to astronauter, Doug Hurley og Bob Behnken, tilbake til Jorden.

Hva er Starship?

Konseptbilde av Starship.
SpaceX

Starship er som nevnt «neste generasjons romfartøy». Prosjektet har vært under utvikling og testing i Boca Chica, Texas, siden 2019, og det er bygget en rekke ulike prototyper for å teste ulike varianter av fartøyet.

Målet er lage et fullstendig gjenbrukbart fartøy som kan tilpasses både frakt av mannskap så vel som kun nyttelast, eller en kombinasjon av de to. Fartøyet skal også kunne sendes både ut i bane rundt jordkloden, eller til destinasjoner langt ute i verdensrommet. Sammen med den kommende Super Heavy-raketten fra SpaceX er planen å kunne nå så langt som til den planeten i vårt solsystem som ligner mest på jorden, Mars.

Motortypen på Starship er kjent under navnet Raptor, og den har så langt vært testet med suksess i miniatyrskala. Ved alle større forsøk har imidlertid noe feilet, slik som da hele sulamitten eksploderte i fyr og flammer her forleden. Dette var den fjerde prototypen, kalt SN4. SN5, SN6 og SN7 er allerede under utvikling.

At SpaceX nå velger å fokusere alle krefter på Starship er neppe helt tilfeldig; de ble valgt ut som én av tre leverandører til NASAs nye månelandingsprosjekt. Dermed har de en del press på seg for å få fartøyet ferdig i tide.

annonse