Nettaksjon mot Lyse-dom

Rettsaken mellom Lyse Tele og advokatfirmaet Simonsen, som for anledningen representerer filmselskapene, er nå avgjort. Hva som er avgjort er det derimot veldig få som vet, i en sak som kan få mye å si for hvordan nordmenn kan bruke Internett i fremtiden.

Dommeren i saken har nemlig forbudt offentlig gjengivelse av domsavsigelsen, noe som betyr at det kan ta lang tid før vi får vite om rettighetshaverne nå får mulighet til å saksøke piratene direkte, uten å gå via politiet.

– Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sa Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no. Waterhouse antar at Lyse Tele tapte saken, siden dommen ikke blir offentliggjort.

Twitter-kampanje

Journalist Anders Brenna i Teknisk Ukeblad har startet en Twitter-kampanje (#krevsvar) for å få politikerne til å engasjere seg i saken.

Om vi skal dømme etter responsen på Twitter, er flertallet for at domsavsigelsen bør offentliggjøres. – Vanskelig å forsvare og forstå hemmelighold i prinsipielt viktig sak. Bare politi bør ha rett til utlevering:, skriver Venstre.

– Eg kjenner ikkje sjølve saka og dommen anna enn frå media, men synest jo det høyrest merkeleg ut med ein hemmeleg dom om dette. Det viktige no er at debatten om tiltak mot fildeling og spreiing av piratmateriale vert teke politisk, skriver kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) i en spørretime på sin blogg i dag.

(Kilder: Teknisk Ukeblad, Dagbladet, Aftenbladet)

Les også
Nettaviser ikke lenger gratis?
Les også
Australsk nettfilter får tyn
Les også
Webben fyller 20 år
Les også
Skandinaver bruker nettet lite i fritiden
Les også
1 000 000 000 nettbrukere
annonse