Tek.no

Nyhet

Skriv ut din egen 3D-skriver

14 Juli 2009 10:02

Tidligere har det kostet enorme summer å skrive ut i tre dimensjoner, men nå er RepRap kommet på banen, en skriver som er designet for å være enkel og billig både i anskaffelse og bruk. Vi skriver anskaffelse og ikke kjøp, for skriverens design gis nemlig ut på GNU General Public License, og kjenner du noen som har en fra før kan de skrive ut deler til deg, slik at du kan lage din egen. Det vil si, første versjon er i stand til å skrive ut ca 60% av sine egne deler, og resten er standarddeler som er både billige og enkle å finne. Materialkostnadene for en ny RepRap estimeres til ca 500 Euro, noe som er en temmelig liten brøkdel av hva tilsvarende maskiner vanligvis koster.

RepRap i sin første inkarnasjon fungerer som en slags datastyrt limpistol, som fôres med en 3mm plasttråd som smeltes og deretter sporøytes ned på en plate. Etter hvert som plasten kjølner og stivner, kan denne platen senkes og et nytt lag skrives oppå det gamle. Nøyaktigheten i første versjon er litt så-som-så, og noen av delene må tilpasses litt for hånd, men i RepRap-teamets fremtidsplaner inngår for eksempel muligheten til å skrive ut i andre materialer, slik at blant annet kretskort og lignende også kan lages med maskinen. En viktig filosofi i prosjektet er at eiere av en tidligere versjon i størst mulig grad skal være i stand til å skrive ut en ny versjon og dermed holde seg oppdatert på maskinvarefronten.

Her kan du se en video med litt mer informasjon om maskinen og prosjektet, og hvor du kan se en RepRap i aksjon:

Lager du din egen RepRap plikter du forresten i følge tradisjonen til å skrive ut et glass som første gjenstand, slik at du kan skåle til din egen RepRap i noe som er produsert av nettopp den. Direkte elegant kan man vel ikke akkurat kalle det, men det skal etter sigende fungere etter hensikten.

annonse