Til hovedinnhold

Windows 7 lanseres i dag

I dag er dagen for den offisielle lanseringen av Windows 7. Ytelsen skal være bedre, pluss at det er foretatt mange justeringer i brukergrensesnittet.

Vi skal gjennomgå noen av endringene:

Oppgavelinjen

Oppgavelinjen er mer fleksibel og kraftigere. Det går nå an å feste enkeltprogrammer på oppgavelinjen, og endre rekkefølgen slik brukeren selv ønsker ved å klikke-og-dra. Forhåndsvisning av programmer på oppgavelinjen er også blitt videreutviklet. Brukeren kan se et programvindu i miniatyrvisning ved å holde musen over ikonet på oppgavelinjen, og se forhåndsvisning av vinduet i fullskjerm ved å flytte musen over miniatyrbildet.

Hopplister

Dette er en ny funksjon i Windows 7 som gjør det lettere å få tilgang til sist brukte filer, sist besøkte nettsteder eller sist brukte kommandoer. Hopplisten åpnes ved å høyreklikke på et programikon på oppgavelinjen i Windows, eller via Start-menyen. Innholdet i en hoppliste avhenger av hvilket program ligger bak ikonet som høyreklikkes på.

Biblioteker

Dette er også en ny funksjon i Windows 7 som skal gjøre det enklere å finne, arbeide med og sortere filer som er spredt rundt på PC-en eller nettverket. I et bibliotek samles alt på ett sted, uansett hvor det faktisk er lagret.

Nytt varselsystem

Microsoft fikk en del kritikk for ordningen i Vista rundt brukerkontokontrollen, ikke minst fordi at det dukker opp ganske mange sprettoppvinduer når brukeren prøver å kjøre en rekke innebygde programmer i Windows. Windows 7 har fått en ny ordning som Microsoft mener skal være bedre enn ordningen i Vista. Ordningen har fått navnet Handlingssenter, og er en ordning som samler meldingstrafikk fra nøkkelfunksjoner for vedlikehold og sikkerhet i Windows. Funksjonen kan fininnstilles, og dermed skal brukeren selv kunne bestemme hva slags varsler som dukker opp. I Vista er det kun mulig med av eller på.

Windows XP modus

Windows XP modus er en mulighet for å kjøre virtuell Windows XP inne i Windows 7. Hensikten er at bedrifter skal kunne kjøre programmer som Windows 7 eventuelt ikke klarer. Denne funksjonen er ikke innebygd, den må installeres som et eget program, og støttes kun av Windows 7 Professional og Ultimate.

Windows 7 utgaver

Windows 7 kommer i følgende utgaver:

  • Starter: har redusert funksjonalitet – rettet mot nett-PC-er.
  • Home Premium: dette er utgaven som passer de fleste hjemmebrukere.
  • Professional: passer til både hjem og jobb. Kan kjøre Windows XP-modus.
  • Ultimate: den komplette utgaven av Windows 7.

I tillegg kommer Windows 7 N-versjoner som er uten Windows Media Player – lanseres i Europa etter krav fra EU.

denne siden finner du en oversikt med sammenligning mellom de ulike Windows 7-utgavene, og på denne siden finner du en beskrivelse av systemkravene.

Les mer om Windows 7 på microsoft.com. Den norske siden for Windows 7 finner du her.

Vi kommer med en test av Windows 7 innen kort tid.

(Kilde: Microsoft)

Mer om
annonse