Tek.no

Nyhet

Via Eden kaprer Fujitsu

Jan Aril Sigvartsen
24 Juli 2009 08:56

Via var en meget betydelig aktør på små, lette prosessorer med lavt effektforbruk tidlig på 2000-tallet og litt utover, men har de siste årene møtt stadig sterkere konkurranse spesielt fra Intel.

For noen år siden måtte Transmeta, som i utgangspunktet var en direktekonkurrent, finne seg en annen foretningsmodell og dermed ble Via stående igjen alene som eneste betydelige x86-alternativ til AMD og Intel.

Nylig valgte imidlertid Fujitsu å benytte Eden ULV-prosessoren i sin nyeste tynnklientløsning. 

Det er tydelig at Via fortsatt er å regne med til tross for bare 1-2 prosent markedsandel. På den annen side virker det som om selskapet er inne i en nisje der AMD og Intel foreløpig har litt tyngre for å konkurrere. Momentene går nok stort sett på formfaktor, effektforbruk og pris, men kan naturligvis også ha noe med markedsforståelse å gjøre.

Den nevnte prosessoren fra Via har et effektforbruk på bare 1 W og forbruker dermed mindre enn de gjerrigste Atom-prosessorene. Når Intels Atom-oppfølger i 2010 blir en realitet, Moorestown, kan imidlertid Via bli nødt til å sette inn hardere krefter siden denne kun skal ha 1/10 av dagens effektforbruk til Atom.

En standard Atom-prosessor som sitter i en nett-PC forbruker omtrent 2-3 W.

Via Eden 500 MHz ULV er faktisk basert på Esther-arkitekturen som henger helt tilbake til 2004/2005. Den er laget med 90 nm-produksjonsteknikk, støtter SSE/SSE2/SSE3, Via Padlock, NX-bit og har kryptostøtte. Prosessorbussen er klokket på 800 MHz (noe som er høyere enn den nyeste Atom-prosessoren, N280).

Den nevnte tynnklienten fra Fujitsu, Futoro S100, har ingen bevegelige deler for verken kjøling eller lagring og støtter DirectX 9-grafikk. Man kan kjøre standard x86-programvare, eks. Linux, Windows, Citrix, VMware og lignende som man gjerne bruker i et tynnklientmiljø.

Vi håper definitivt at Via Technologies vil klare å henge med på prosessorfronten fremover. Prosessormarkedet har helt klart godt av å ha flere x86-leverandører enn bare AMD og Intel.

(Kilde: X-bit labs)

Les også
VIA synker, men lover positiv trend
Les også
Røft VIA Nano-ITX-kort
Les også
Viktig Atom-oppfølger kan bli utsatt?
Les også
OCZ med 2,13 GHz DDR3
Les også
Nytt serverkonsept fra Dell
Les også
Lanserer multimedieprosessor
Les også
Congo utfordrer Atom
Les også
Flere Atom-utfordrere i år
Les også
VIA avduker modulbasert Pico-ITX kort
Les også
Vil stimulere til bruk av C7 og Nano
Les også
Lanserer grafikkprosessorer for bærbare
annonse

Les også