Til hovedinnhold

Vi oppsummerer Linux-uken 41-09

Linux-uken som gikk er under lupen, i tillegg gir vi deg noen tips og triks.

Standard Sabayon 5 med grensesnittet KDE 4

Introduksjon

Vi GNU/Linux-skribenter på forumet skal forsøke oss på en ny ukentlig spalte her på hardware.no. Tanken bak denne spalten er å gi brukerne av GNU/Linux og fri åpen programvare en litt lengre og spennende artikkel å lese over helgen.

Innholdet vil nok variere fra uke til uke. Vi skal ta for oss alt fra en liten oppsummering av nyhetene fra uka som gikk, og tips på alt fra nye og litt mer ukjente distribusjoner, spill, nyttig programvare, små grep som kan gjøre livet foran skjermen enklere, nyttige tråder på forumet, til tips for dem som virkelig ønsker å effektivisere bruken av datamaskinen.

Vi starter noe forsiktig denne uken, samtidig som vi er spent på hvor denne spalten vil ta oss, for det er nemlig opp til deg. Vi ønsker gjerne å høre fra deg. Hva ønsker du vi skal skrive om? Hva vil du ha mer av? Er det et spesielt tema du ønsker at vi skal skrive om? Har du tips til nyheter vi bør få med oss? Fortell oss hva du syns i kommentarfeltet nedenfor.

Nyheter

Her er en oppsummering av noe av det som har skjedd innen Linux og fri programvare i uken som gikk.

Distroutgivelse: Sabayon 5

KDE og Gnome ed. av Sabayon 5 er nå tilgjengelig i enten x86 eller x86-64-utgave. I denne utgaven finner vi blant annet XBMC 9.04.1 (tidligere kjent som Xbox Media Center), KDE 4.3.1, GNOME 2.26, E17, Linux kernel 2.6.31, World of Goo Demo, Openoffice 3.1, og mye mer. Akkurat som Linux Mint og et par andre distroer, støtter Sabayon 5 en rekke multimediaformater, det var snakk om å fjerne libdvdcss da det er mange servere de ikke får lov til å legge ut Sabayon på grunnet denne pakken, men det ble kraftig stemt imot. Man finner også i tillegg drivere for Nvidia- og ATI-skjermkort installert og klart til bruk som standard. For link til nedlasting, systemkrav og mer informasjon til Sabayon 5, klikk kildelink.

kilde: sabayonlinux

Playonlinux i pakkebrønnene til Ubutnu 9.10

Det har nå blitt offisielt at Playonlinux skal være tilgjengelige i pakkebrønnene til Ubuntu 9.10. Playonlinux er et kompatibilitetslag som gjør det lettere å installere (hovedsaklig) spill som er laget for Windows i Linux. Slike løsningen er sjeldent optimale sammenlignet med operativsystemet spillene er laget for, men fungerer tilfredsstillende på en del spill. Playonlinux er nå også tilgjengelig i pakkebrønnene til Ubuntu 9.10 beta.

Playonlinux installert i Ubuntu 9.10 beta

kilde: unixmen

Flere skoler bytter til Openoffice.org

I Danmark har et område i Lyngby startet migrering til OpenOffice.org på en rekke PC-er. To av årsakene skal være grunnet til at man mener Openoffice kan stilles på lik linje med funksjonalitet som i kommersiell programvare, og minimere bruken av ulisensiert programvare blant elevene, men i senere uttalelser har det også blitt påpekt at valget også har ført til vesentlige besparelser på kostnader. Lyngby-Taarbæk måtte investere i 600 nye maskiner, og sa i en uttalelse at migreringen til Openoffice har ført til en besparelse på tilsvarende 25 prosent i maskinvarekostnader, noe som tilsvarer 150 av disse maskinene.

Videre nevnes det også at Münster i Tyskland også har begynt å ta i bruk OpenOffice på skolene. IT-departementet Citeq vil også bytte alle sine servere brukt på barneskole og ungdomskolestadiet over til Linux. Halvparten av disse har allerede migrert til fri programvare. Bevegelsen til fri programvare er en del av IT-departementets sin generelle IT-strategi. Det er allikevel ingen foreliggende planer om å bytte ut desktop-operativsystemene til open kildekode OS enda da det er en god del av programvaren som fortsatt er i bruk som kun er tilgjengelig for Windows.

OpenOffice.org Writer 3.1

kilde: unixmen

Ubuntu 9.10 beta

Ubuntu nærmer seg utgivelsesdato for Karmic Koala, som skal bli sluppet i slutten av denne uken. Beta-utgaven er nå tilgjengelig for nedlasting og testing, de som har konto på launchpad bør laste ned beta og gå igjennom "System Testing" og sende informasjon om sin hardware til utviklerne. Dette er en beta-utgave, og selv om den er nokså stabil er ikke dette et ferdig produkt, så kan man støte på noe merkelig oppførsel. Brendan Johan Lee har skrevet en nokså omfattende artikkel om Ubuntu 9.10 beta, følg kildelink og les mer.

Skjermbilde av Ubuntu 9.10 beta

kilde: hardware.no

Nye grafer i OpenOffice.org 3.2

Openoffice.org 3.2 er på vei, og et satsingsområde på denne utgaven har vært relatert til fremstilling av grafer. En ny funksjon som har blitt lagt til er muligheten til å fremstille grafer som bobler, en ønsket funksjon som skal ha vært blant de mest populære til de som har stemt (se bildet). Flere nye funksjoner relatert til grafer er enda en ny fremstilling av grafer kalt "Filled Net Chart", omgivelsevinduet og menyene har fått en liten oppløfting, og en dett-ned-meny med grafelementer er lagt til verktøyspanelet for grafer med en "Format Selection"-knapp som gir deg muligheten til å manipulere formateringene.

kilde: blogs.sun

KDE 4.3.2 utgitt

KDE 4.3.2 er nå ferdig og tilgjengelig for nedlasting. Som i tilfellet med 4.3.1 ser det ut til at mye av fokuset har vært rettet mot å fikse bugs fremfor å legge til ytterligere funksjoner. KDE er blant de to mest populære grensesnittene for OS-distribusjoner som baserer seg på åpen kildekode, men KDE og en rekke av applikasjonene er også tilgjengelig for Windows via The KDE on Windows Project.

kilde: http://kde.org

Politiet i Nederland går for Linux

Politiet i Nederland beveger seg 8/10-09 over på en åpen kildekodeløsning. Red Hat annonserte at etaten har valgt Red Hat Enterprise Linux 5 og Red Hat Network Satalite Server for å håndtere overganger til Linux.

Politiet i Nederland fikk tidligere i år kritikk for å ha kommet med en forespørsel på 30 000 Windows-terminaler, Guusje ter Horst lovet i etterkant at politiet skulle gjøre med for åpen kildekode og åpne standarder.

Den nederlandske politistyrken har en styrke på 60 000 ansatte som vil bli berørt av denne avtalen. Avtalen vil bestå av 500 RHEL5 abonnenter og to for RHNSS, og etaten vil kun velge løsninger som baserer seg på åpen kildekode.

Logoen til den nederlandske politistyrken.

kilde: dutchdailynews

Spilltips: Supertux

Hver uke vil vi introdusere et nytt spill, både enkle og mer krevende, kom gjerne med tips om det er et spill du ønsker å se her.

Supertux er et 2D-plattformspill som har fått en god del av inspirasjonen sin fra det klassiske Super Mario Bros. Den siste stabile utgaven av Supertux er 0.1.3, og kan lastes ned for både Linux, OS X og Windows. Supertux ligger også i Ubuntu og en god del andre distroer sine pakkebrønner. Spillet er gratis, og kan lastes ned på hjemmesiden til prosjektet: http://supertux.lethargik.org/index.html.

Tux' kjæreste har overraskende nok blitt kidnappet, og det er Tux sin oppgave å redde henne. Tux sin reise pågår på et kart der han bane for bane må komme seg helskinnet igjennom 26 baner for å nå målet sitt.

Det er ikke all verdens av variasjoner når det kommer til grafikk, men det stopper ikke for den nostalgiske Super Mario Bros. følelsen man får når man spiller seg igjennom spillet. Supertux 0.3 vil derimot bringe en del mer variasjon til spillet på dette området (se lengre nede på siden).

Våpenarsenalet består av snøball som gjør deg stor, blomst som lar deg skyte ildkuler og stjerner som gjør deg tilnærmet udødelig så lenge du holder deg unna fallgruver.

I tillegg finner man også en baneeditor så man kan lage sine egne baner når man har gått lei av de banene spillet har å by på.

Supertux 0.3, som vil bli milestone 2, vil som vi ser i bildene over gi et noe mer variert utseende enn kun snø og is.

Terminaltipset: Alias

Bruker du terminalen? Syns du det ofte at du må taste unødvendig mye? Da er dette tipset for deg. Denne uken tar vi nemlig for oss en liten men svært så nyttig funksjon for de av dere som bruker terminalen, aliasfunksjonen.

Aliasfunksjonen gjør nøyaktig det som det høres ut som den gjør. Den lager en kommando som er et alias til en annen kommando. Men før vi tar for oss syntaksen må du vite hvor man definerer alias. Alias definerer man i filen .bashrc (merk punktumet som betyr at det er en skjult fil) som ligger på rotmappen på ens eget hjemmeområde. For å redigere filen kan du altså skrive emacs ~/.bashrc (bytt eventuelt ut emacs med din favoritteditor) .bashrc er en fil som parses og kjøres hver eneste gang du starter en terminal.

Etter at du har redigert .bashrc vil den parses og kjøres for hver nye terminal du starter. Endringene vil derimot ikke bli utført i terminaler som allerede er åpne. Ønsker du å oppdatere åpne terminaler med de nye endringene må du skrive kommandoen source ~/.bashrc i hver eneste terminal du ønsker å oppdatere. Alternativt kan du lukke terminalen og åpne den på ny.

Syntaksen som brukes for alias er utrolig enkel: alias nykommando="gammel kommando". Dette skriver du altså på en linje i din .bashrc, gjerne nederst i filen. Da vil kommandoen 'nykommando' være et alias til kommandoen 'gammel kommando'. Da er det på sin plass med et eksempel: Du bruker kanskje Spotify i Wine? Å starte Spotify fra kommandolinjen er et slit uten like. Kommandoen ser nemlig slik ut: wine 'c:\program files\spotify\spotify.exe'. Ikke akkurat raskt å skrive. Om vi nå legger inn linjen: alias spotify="wine 'c:\program files\spotify\spotify.exe'" i .bashrc kan vi ganske enkelt starte spotify ved å skrive spotify i terminalen. Genialt ikke sant?

Til slutt skal vi ta for oss noen eksempler på nyttige aliaskommandoer.

Som vi nevnte tidligere må man "source" .bashrc etter at man har oppdatert den før endringene trer i kraft i terminalen man står i. Hvorfor ikke gjøre dette automatisk med et alias?
alias sbr="emacs ~/.bashrc;source ~/.bashrc"
Dette aliaset vil fungere slik at når man kjører kommandoen sbr vil .bashrc åpnes i emacs. Straks man lukker emacs vil terminalen man står i bli oppdatert og tar i bruk endringene man har gjort.

Her er en for brukere av Ubuntu, Debian og andre distroer basert på disse.
alias ainstall="apt-get install"
Nå slipper man å skrive apt-get install hver gang man skal installere noe. Kommandoen apt-get install emacs kan nå gjøres ved å skrive ainstall emacs.

Kommandoen for å opprette mapper lager i utgangspunktet ikke undermapper. Ønsker man at den automatisk oppretter alle mappene som ikke eksisterer i stien man skriver inn må man bruke mkdir -p. Du skulle kanskje ønske at p-flagget var påskrudd som standard? Ikke noe problem.
alias mkdir="mkdir -p"
fikser biffen.

Til slutt tar vi en litt avansert en. Vi skal lage en kommando, saveip, som finner IP-adressen til maskinen man sitter på, skriver denne til en fil, minip.txt, på ditt hjemmeområde og deretter overfører filen til ditt hjemmeområde på minserver.no.
alias saveip="/sbin/ifconfig|sed -n '/inet addr:.*255.255.255.0/{s/.*inet addr://; s/ .*//; p}' > ~/minip.txt;scp ~/minip.txt minserver.no:"

Som man ser så er det i utgangspunktet bare fantasien som begrenser hva man kan finne på. Alias-funksjonen er alfa og omega om man ønsker å jobbe effektivt i terminalen. Tunge terminalbrukere har gjerne flere hundre aliaser lagret, og finner stadig på nye.

Del gjerne dine beste aliaser i kommentarfeltet nedenfor.

Forumtipset: (K)Ubuntu server howto

GNU/Linux-forumet vårt er en svært så nyttig ressurs for den som interesserer seg for fri og åpen programvare. Forumet skjuler en mengde nyttige guider, og ikke minst menneskelig ressurser. Her får du tilgang til en mengde kunnskapsrike mennesker som gjerne hjelper deg å komme i gang med GNU/Linux, eller hjelper deg å løse de "umulige" problemene du støter på.

Dessverre er det ikke alltid lett å finne fram på forumet, og de virkelig gode ressursene drukner ofte i mengden. Vi kommer derfor fra tid til annen presentere noen av de beste trådene, guidene og menneskene som finnes på GNU/Linux forumet. Vi tar forresten gjerne imot tips, om du syns en spesiell tråd fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Denne uken presenterer vi en av tungvekterne på forumet, nemlig (K)Ubuntu server howto skrevet av Del. Dette startet ut som en guide som skulle hjelpe nye brukere av GNU/Linux som ønsket å sette opp en filserver.

Etterhvert utviklet dette seg til å bli noe langt mer. (K)Ubuntu server howto er nå en glimrende innføring i å installere, konfigurere og bruke Ubuntu og Kubuntu, ikke bare som server, men også som hjemme-PC. Dette er rett og slett en fantastisk samling informasjon om Ubuntu og Kubuntu.

Guiden er et fantastisk utgangspunkt for nye brukere av GNU/Linux, men også langtidsbrukere vil finne ting av interesse her. Har du venner som snuser på GNU/Linux er (K)Ubuntu server howto et godt sted å sende dem.

Guiden startet som en en tråd på forumet, men ble etterhvert flyttet over på forumets wiki. Dermed er det fritt frem for alle medlemene av forumet å gjøre guiden enda bedre. Syns du noe mangler? Da bør du, i beste fri programvare ånd, bidra.

Mer om
annonse