Til hovedinnhold

Slipper Treo 650 med EDGE

Vi har lenge kunnet vasse i sladder rundt oppfølgeren til PalmOne Treo 600. Allerede for ni måneder siden kunne vi bringe de første detaljene rundt en oppfølger. For to måneder siden kunne vi bringe bilder og fulle spesifikasjoner. Men først i dag kom den offisielle lanseringen.

Det som i hovedsak skiller Treo-serien fra andre hybridtelefoner er de små dimensjonene. Med en tykkelse på 2,3 cm og en vekt på 178 gram er modelllen for en skikkelig lettvekter å regne. Den viktige konkurrenten P910 fra Sony Ericsson er for eksempel både tykkere og høyere.

Det er forøvrig lite som har forandret seg fra forgjengeren rent designmessig. De to søstermodellene har praktisk talt like dimensjoner, og er utstyrt med det samme qwerty-tastaturet.

Gamle Treo-veteraner vil raskt bite seg merke i en skarpere skjerm. Skjermen i Treo 650 har nemlig fire ganger så høy oppløsning som forgjengeren. 320 x 320 punkter er i toppklasse for håndholdte maskiner, og ligger for eksempel hakket over vanlig Pocket PC oppløsning.

Man har også sparket opp tankekraften et par hakk i siste Treo-modell. Den eldre ARM-prosessoren fra forgjengeren har blitt avløst av en nær tre ganger så høyt klokket 312 MHz XScale-prosessor.

Minnekapasiteten har forblitt på 32 MB, som kanskje er litt lite å regne for en profftelefon anno 2004. Minnet har imidlertid blitt statisk, som betyr at det holder på dataene når telefonen går tom for strøm. Man har mulighet for å utvide minnet ved hjelp av minnekort i SD-kort og MMC-format.

Kameraoppløsningen står også på stedet hvil, med en oppløsning på 0,3 megapiksler. Man har riktignok fått på plass støtte for å ta opp video og bedret nattmodus, men megapikslene lar altså vente seg.

Blåtann på plass
En av de viktigste nyhetene i Treo 650 er innebygget Blåtann. Dette gjør det mulig å bruke trådløse headsett og annet tilbehør. I tillegg kan man sende filer og synkronisere data trådløst, noe som betyr en velkommen forenkling av den travle proffbrukerens hverdag.

Man har også fått på plass støtte for EDGE. Dette åpner for høyhastighets kobling mot mobilnettet, i hastigheter på opp til 200 Kbps. Har man en laptop med innebygget Blåtann har man dermed fått seg et høyhastighets, trådløst modem for kobling opp mot internett.

På programvaresiden har det skjedd flere endringer. MP3-spiller følger nå med i pakken, og den fulle versjonen av Documents To Go gjør det mulig å redigere Office-dokumenter rett på telefonen . Andre programmer kan anskaffes blant det stadig større utvalget av Palm OS 5-programvare.

Til tross for oppgradert maskinvare og forbedret skjerm, skal Treo 650 være like batterivennlig som sin forgjenger. Taletiden er oppgitt til 6 timer, mens standbytiden skal ligge på 300 timer. En viktig forskjell fra forgjengeren er at man nå kan skifte ut batteriet.

De fulle spesifikasjonene til Treo 650 finnes på PalmOnes hjemmeside.

Når vi får se telefonen her til lands gjenstår å se. Det er først det siste halvåret vi har sett Treo 600 her til lands, selv om det er godt over ett år siden modellen først ble lansert. Utsalgsprisen er også ukjent.

annonse