Her er oktober-modellene

Innledning og Qtek 9100

Høstfargene har gjort sitt inntog, og juletiden rykker stadig nærmere Denne tiden er ikke bare hellig for kristne, men også for mobilbransjen, som tjener store penger nettopp på julehandelen. Derfor ser vi også nå at de store mobilprodusentene gjør seg klar for å slippe årets julekolleksjon, som etter alt å dømme kommer til å overgå det meste vi har sett så langt i år.

Sony Ericsson har vært i ilden den siste tiden, og har fått avslørt en rekke av selskapets kommende modeller. Selskapet har selv valgt å bekrefte enkelte av ryktene, men venter altså med å lansere dem til tiden er inne. Nokia har også fått gjennomgå, og det ventes at selskapet vil lansere en rekke nye modeller i N-serien i nær fremtid.

Selskaper som Siemens og Qtek virker å ha tømt hatten for godsaker for i år, men har fortsatt utestående modeller. Enkelte av disse kan du lese om i denne månedens utgave av 'Hva venter oss?', blant dem Qtek 9100, som du kan lese om på de neste linjene.

Qtek 9100 - QWERTY i fokus
Qtek er en produsent i medvind for tiden, og kunne nylig lansere fire nye modeller for det norske markedet, blant dem 9100. Modellen byr på et unikt design og vil uten tvil være en høyaktuell kandidat for skrivelystne mobilbrukere med store krav til funksjoner.

Det viktigste kjennetegnet ved 9100 er det komplette Qwerty- tastaturet, som skyves ut under telefonen når du skal bruke det. Dette skyves ut sidelengs ved bruk. Når tastaturet er ute, snus skjermen i horisontalt leie - en løsning ikke sett på noen lignende modeller hittil.

En gladnyhet for skandinaviske brukere er at 9100 har fått skandinavisk tastesett med bokstavene æøå. Hittil er det kun Nokias Communicator-serie som har kunnet tilby dette.

Qtek 9100 er en god del mindre enn en Communicator med en størrelse på 10,8 x 5,8 x 2,4 cm og en vekt på knappe 150 gram.

Windows Mobile 5.0 og bra med minne
En annen fordel med 9100 er den store, trykkfølsomme skjermen. Denne har en oppløsning på 240 x 320 punkter, og har en fargedybde på 65 000 farger. På innsiden finner man nyeste versjon av Windows Mobile, med norsk innlagt i både menyer og T9-ordbok.

Windows Mobile 5.0 kan by på en rekke forbedringer fra  forgjengeren Windows Mobile 2003 SE. Dette er for eksempel Media Player 10 som, som lar deg synkronisere musikk og video mellom datamaskinen og mobiltelefonen. Programmene Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile er nå blitt standard, og følger med uten ekstra kostnad.

I tillegg byr Windows Mobile selvfølgelig på MSN og Internet Explorer som henholdsvis lar deg chatte med venner og andre kontakter og lar deg surfe rundt på nettet når det måtte passe.

9100 har et internminne på 64 MB, og Qtek poengterer at dette er minne av den sorten som ikke sletter alt av data når man går tom for strøm. Minnet kan utvides med hjelp av miniSD-kort. Disse har en kapasitet på mellom 64 MB og 512 MB, og kan med letthet gjøre det mulig å bruke 9100 til både MP3-spiller såvel som bærbar videospiller.


(Klikk for større bilde)

Wi-Fi og EDGE på plass
Når du beveger deg inn i et område med trådløst nett, er det bare å begynne å surfe. 9100 har nemlig innebygget Wi-Fi, og kan dermed koble seg opp på nett i alle områder med trådløst nett. Hastigheten ligger opp mot 11 Mbps, og ligger med det langt over det man oppnår med vanlig mobiltilkobling.

I tillegg har 9100 EDGE. Dette kommer hendig med så snart man befinner seg utenfor Wi-Fi-sonene, ettersom ettersom EDGE gir fortsatt tilgang til nettet, om enn i en noe  tregere hastighet på opp mot 200 Kbps. Dette er en klar forbedring fra GPRS-løsningen vi har sett i  tidligere Windows Mobile-enheter, som begrenset den maksimale  hastigheten til rundt 56 Kbps.

Ellers kan det nevnes at batterilevetiden ligger på anstendige 4 timer tale og 200 timer standby.

Qtek 9100 er ventet ut på markedet nå i oktober, og vil få en utsalgspris på rundt 5500 kroner. Du kan lese mer om modellen i vår nyhet 'Fire nye med Windows og Wi-Fi'.

(Beste pris på 9100 finner du i prisguiden)

Siemens SXG75 og SL75

Siemens SXG75 - tysker i med høy makshastighet
Siemens er nå snart i havn med sin første 3G-telefon, og blir  dermed sistemann ut av de seks store mobilprodusentene i kappløpet om  3G-kundene. Så langt har selskapet basert seg på en rekke løsninger fra Motorola, uten hell. Men nå kan altså lykken snu.

SXG75 er den første 3G-telefonen for det norske markedet som støtter satelittsporing via GPS Den innebygde GPS-mottakeren finner telefonens nøyaktige posisjon og  plotter den inn på kartet. På den måten kan du legge opp kjøreruter,  få hjelp til byvandringen og navigere på sjøen og i friluft. Dermed kan man navigere seg gjennom verdens storbyer såvel som landsbygden i Kina uten å måtte stresse med vanskelige kart eller dårlige veiforklaringer.

Som alle nyere 3G-telefoner, har SXG75 støtte for videosamtaler og  direktesendt video. Telefonen kan også koble seg til internett i  hastigheter på opp til 384 Kbps.

I likhet med Nokias N70, er SXG75 utstyrt med et to megapikslers  hovedkamera, samt et lite CIF-kamera på forsiden av telefonen som  brukes til videosamtaler. Som demonstrert i stadig flere tester, så kan dagens kameramobiler med to megapiksler ta svært gode bilder, og egner seg dermed i teorien som en erstatning for vanlige kamera.

Alt for musikkelskerne
Siemens har lært av sine feil fra 65-serien, som manglet mp3-spiller,  og satser nå på mp3 i alle sine dyrere modeller. SXG75 er intet  unntak, og kommer med en fullverdig mp3-spiller samt en RDS-radio som fininnstiller signalet automatisk mens du beveger seg. Siemens har til og med laget et eget høyttalersett for deres nye telefonportefølje, så her burde det være duket for mye fet lyd i tiden som kommer.

Ellers har telefonenen selvfølgelig både blåtann og infrarød. Det er også plass til minnekort av typen RS-MMC med en kapasitet på opptil 512 MB, noe som burde sikre både en del MP3-sanger pluss et par feriebilder tatt med kameraet.

Siemens SXG75 er begynt å dukke opp i prislistene i prisguiden vår med en pris på 3500 kroner. Modellen er ventet nå i oktober, og om du lurer på mer så kan du lese 'Siemens hiver seg på 3G-bølgen'.

(Beste pris på SXG75 finner du i prisguiden)

Siemens SL75 - definisjonen av eleganse
Siemens gjorde et designmessig kupp da de i sin tid utformet SL55, som i sin tid skapte rent hysteri blant motebevisste. Nå er oppfølgeren SL75 på trappene, og det er liten tvil om at også tredje generasjon med tysk motetelefon vil kunne skape overskrifter med sine lekre linjer og sitt finslipte design.

Med en vekt på 99 gram og en størrelse på 9,2 x 4,8 x 2,3 cm er SL75 slett ingen stor telefon, men holder seg et sted midt på treet.

Det er ingen tvil om at det er designet som skal trekke kunder til Siemens hittil siste sjarmør, men rakkeren har samtidig en hel del under panseret som gjør den konkurransedyktig mot flere modeller i samme prisklasse.

SL75 har for eksempel fått blåtann, som gjør den i stand til å sende data trådløst bruke trådløst  hodesett og annet tilbehør. EDGE er også på plass, og gjør at man kan laste ned data i en hastighet på opptil 200 kbps. Dermed vil brukere av SL75 kunne se mobil-TV samt surfe opptil fire ganger raskere enn med vanlig GPRS.

Oppgraderingene fra forgjengeren er heller ikke rent få. SL75 har for eksempel fått en adskillig høyere skjermoppløsning på 132 x 176 punkter. Fargedybden er også vesentlig høyere med sine 262 000 farger.

SL75 har også fått oppgradert kameraet sitt, og kan med letthet knipse bilder i en oppløsning på 1280 x 960 punkter, som tilsvarer 1,22 megapiksler. Med et internminne på 52 MB burde man kunne få plass til en del bilder. Det er dessverre ingen muligheter til å utvide minnet.

En snerten funksjon, som Siemens hittil er alene om å tilby, er videoringetoner. Dette er samme konsept som personlige id-bilder, men istedet for et bilde, så spiller telefonen av en videosnutt når bestekompisen ringer.

SL75 vil forhåpentligvis være ute mot slutten av måneden, men Siemens Norge vil ikke love noe før november. Du kan lese mer om SL75 i 'To nye fra Siemens'.

(Beste pris på SL75 finner du i prisguiden)

Qtek 8300 og 8310

Qtek 8300 - windows for musikkelskere
Det er ikke gått mange ukene siden vi testet Qtek 8100. Nå er oppfølgeren allerede på vei ut i butikkene, og kan friste med nye godsaker.

Den viktigste nyheten 8300 har å by på er støtten for trådløse Wi-Fi nettverk. Når man er oppkoblet mot et trådløst nett vil man kunne surfe på nett på samme vis som på datamaskinen, og nyte godt av hastigheter på opptil 11 Mbps, eller oppmot 55 ganger så raskt som ved oppkobling mot mobilnettet via EDGE.

Fordelen med 8300 fremfor andre musikktelefoner blir dermed at den kan laste ned store mengder data på kort tid.

Microsoft planlegger å ta musikk på telefonen et skritt fremover, og  gjøre det mulig å laste musikk rett ned på telefonen uten å gå via en  PC. Når du befinner deg i et trådløst nett, vil du kunne handle rett  fra selskapets egen musikkbutikk, MSN Music. Her kan man kjøpe låter enkeltvis for en billig penge, for så å laste dem ned til telefonen.

I likhet med alle andre nye modeller fra Qtek denne høsten, vil 8300  ha støtte for EDGE Dermed vil man til en viss grad kunne nyte godt av høy nedlastingshastighet også utenfor Wi-Fi-soner, med en maksimal nedlastingshastighet på 200 kbps.

Ellers er 8300 svært lik lillebror 8100, og har det samme designet med egne taster som styrer musikkspilleren. Oppfølgeren er heller  ikke noe større eller tyngre.

En liten forskjell er at 8300 har fått en ekstra koprosessor (TI Syren) som skal sikre at du ikke opplever at musikken hakker når du bruker andre  funksjoner på telefonen. Ellers følger det med samme versjon av Media Player som i 8100.

8300 er ventet ut på markedet i slutten av oktober, og vil mest sannsynlig få en pris på rett over 4000 kroner.

(Beste pris på 8300 finner du i prisguiden)

Qtek 8310 - Windows i dress
Qtek 8310 og 8300 ble lansert samme dag, og er helt identiske med unntak av utseende, design og målgruppe. Mens 8300 nok i stor grad retter seg mot de musikkinteresserte, er nok 8310 mer tiltenkt proffbrukere og andre med store krav til funksjoner, brukervennlighet og synkroniseringsmuligheter mot datamaskinen.

8310 har som sin søstermodell støtte for EDGE og Wi-Fi. I tillegg så har begge fått støtte for fire GSM-bånd, noe som gjør at modellene ikke bare kan brukes i Nord-Amerika, men også i et større antall land sør for ekvator, blant annet Brasil og Argentina.

Begge modellene har forbedret batterilevetiden sin betraktelig fra det vi har sett på Windows-modeller hittil, og kan skilte med hele 250 timer standby og 5 timer tale. Sammenlignet med hva en gjennomsnittlig telefon presterer i dag så er ikke dette rare greiene, men det er en drastisk forbedring fra for eksempel 8100, som kun klarte 140 timer standby før den takket for seg.

En annen forbedring fra tidligere Qtek-modeller er at begge modellene nå har fått høyoppløste skjermer med en oppløsning på 240 x 320 punkter. Denne oppløsningen har så langt kun vært forbeholdt svært avanserte telefoner her til lands, men dette ser nå altså ut til å endre seg. Fargedybden i skjermene er på 65 000 farger.

En siste forbedring er kameraet, som nå kan ta bilder i en oppløsning på 1,2 megapiksler. Mer nøyaktig er oppløsningen 1280 x 960 punkter.

Internminnet i telefonene er på 32 MB, som på ingen måte utmerker seg noe særlig. Heldigvis kan man utvide minnet med kort av typen miniSD, som fås i størrelser opptil 512 MB. Om man skal overføre noe til telefonen fra en PC, vil minnekortet fungere som en ekstern disk, og man vil ved bruk av kabel kunne dra filer over på minnet på telefonen.

Ellers nyter brukere av 8310 selvfølgelig av de samme synkroniseringsmulighetene som med andre Qtek-telefonene. Man har full mulighet til å koble telefonens kalender og adressebok opp mot Outlook enten via kabel, infrarød eller blåtann.

8310 er i motsetning til søstermodellen allerede ute i flere butikker og ser ut til å få en pris på rett over 5000 avhengig av hvor man kjøper telefonen. Du kan lese mer om de to modellene i 'Fire nye med Windows og Wi-Fi'.

(Beste pris på 8310 finner du i prisguiden)

Samsung Z300 og Xcute DV-1

Samsungs Z300 - Musikalsk koreaner
Samsung hevder seg stadig mer både på 3G- og musikk-fronten, og har nå valgt å bruke nettopp musikk og 3G i sitt nyeste produkt, Samsung Z300.

At Z300 frir til musikkentusiaster er tydelig allerede etter et raskt blikk på telefonens utseende. Modellen har nemlig doble stereo-høyttalere, en på hver side av telefonen. Tar man en titt på innsiden vil man finne at telefonen også har innebygd equalizer for å sikre deg best lyd.

Utover dette er Z300 ganske så lik søstermodellen Z500, som vi testet i september . Begge modeller benytter seg for eksempel av minnekorttypen TransFlash, som er verdens minste minnekort med samme størrelse som en lillefingernegl. Disse kan fås i størrelser på opptil 512 MB, og er et fint tillegg til internminnet på 96 MB.

Z300 har også blåtann og infrarød til trådløs tilkobling, samt et innebygget megapikselkamera. Dette kan ta bilder i en oppløsning på 1154 x 864 punkter, tilsvarende rett under en megapiksel.

Selv om modellen i stor grad byr på det samme som søstermodellen Z500, er Z300 hakket større og veier noe mer med sine 110 gram. Batterilevetiden er også oppgitt å være noe dårligere på Z300, som kun klarer 3 timer med tale eller 180 timer med standby før den må lades på nytt.

Du kan lese mer om Samsung Z300 i vår sniktitt på telefonen samt vår lanseringsnyhet. Det er enda ikke dukket opp noen priser på produktet, men vi har fått bekreftet fra Samsung Norge at det er klart og kan sendes ut så snart alt er klart. Med det burde vi kunne vente Z300 før slutten av måneden.

(Beste pris på Z300 finner du i prisguiden)

Xcute DV-1 - Kineserne kommer
Xcute er uten tvil en av de mest interessante modellene dette året. Avsender er den lille kinesisk produsenten Yan Chuan Communications, som nå tar opp kampen med de store mobilprodusentene om norske mobilkunder

Mye av oppmerksomheten modellen har fått skyldes det innebygde kameraet, som tar bilder med en oppløsning på 3 megapiksler. Det er  en hittil rekord i Europa. Og det gjør den uten å måtte fire på størrelseskravene eller vekten.

Og det er ikke bare på bildefronten at den lille sjarmøren overrasker. Modellen kan ta opp video i VGA-oppløsning, da i hele 12 ganger så høy oppløsning som man kan med de fleste av dagens kameratelefoner. Monstertelefonen N90 fra Nokia, som er Nokias ypperste kameraprodukt, kan kun ta opp video i en tredel av oppløsningen av det DV-1 kan, og blir dermed totalt utklasset av et produkt som både er mindre og billigere.

Utover gode knipsemuligheter, har telefonen en rekke spesifikasjoner som nok vil falle i smak hos de fleste. For eksempel har den plass til minnekort av typen miniSD, med kapasitet på opptil 512 MB. I tillegg har telefonen 20 MB internminne.

DV-1 har dessverre verken infrarød eller blåtann, og man må derfor overføre bilder og video via kabel. Til gjengjeld kan man kjøre bilder og video tatt med telefonen opp på storskjerm, ettersom kabelutgangen også fungerer som utgang til TV.


Klikk for å se et filmklipp tatt med DV-1

Om man setter pris på god lyd, så kan Xcute DV-1 også være et interessant produkt. Telefonen har nemlig innebygget MP3-spiller og dedikerte taster på venstre side av telefonen for å styre denne.

En siste godbit er skjermen, som har en imponerende oppløsning på 220 x 640 punkter. Foreløpig er det kun enkelte PDA-telefoner og kommunikatorer fra Nokia som har kunnet skilte med noe lignende.

Dstributøren har antydet at DV-1 vil få en pris på 3600 kroner, og telefonen skal være på vei ut til butikkene i disse dager. Du kan lese mer om Xcute DV-1 og oppfølgeren DV-2, som skal ha 6 megapikslers kamera, i våre nyheter, som vi har samlet her.

Samtlige av modellene  i artikkelen er ventet på det norske markedet i oktober. Telefonene vil testes fortløpende her på Amobil etter hvert som de  kommer i butikkene. Vi tar også forbehold om at noen modeller kan bli utsatt.

Les også
Pen og billig
Les også
Ikke for den kresne
Les også
Billigflom fra Moto
annonse