Tek.no

Nyhet

Her er oktober-modellene

6 Okt 2005 12:01Først publisert 3 Okt 2005 01:07
annonse

Innledning og Qtek 9100

Høstfargene har gjort sitt inntog, og juletiden rykker stadig nærmere Denne tiden er ikke bare hellig for kristne, men også for mobilbransjen, som tjener store penger nettopp på julehandelen. Derfor ser vi også nå at de store mobilprodusentene gjør seg klar for å slippe årets julekolleksjon, som etter alt å dømme kommer til å overgå det meste vi har sett så langt i år.

Sony Ericsson har vært i ilden den siste tiden, og har fått avslørt en rekke av selskapets kommende modeller. Selskapet har selv valgt å bekrefte enkelte av ryktene, men venter altså med å lansere dem til tiden er inne. Nokia har også fått gjennomgå, og det ventes at selskapet vil lansere en rekke nye modeller i N-serien i nær fremtid.

Selskaper som Siemens og Qtek virker å ha tømt hatten for godsaker for i år, men har fortsatt utestående modeller. Enkelte av disse kan du lese om i denne månedens utgave av 'Hva venter oss?', blant dem Qtek 9100, som du kan lese om på de neste linjene.

Qtek 9100 - QWERTY i fokus
Qtek er en produsent i medvind for tiden, og kunne nylig lansere fire nye modeller for det norske markedet, blant dem 9100. Modellen byr på et unikt design og vil uten tvil være en høyaktuell kandidat for skrivelystne mobilbrukere med store krav til funksjoner.

annonse

Det viktigste kjennetegnet ved 9100 er det komplette Qwerty- tastaturet, som skyves ut under telefonen når du skal bruke det. Dette skyves ut sidelengs ved bruk. Når tastaturet er ute, snus skjermen i horisontalt leie - en løsning ikke sett på noen lignende modeller hittil.

En gladnyhet for skandinaviske brukere er at 9100 har fått skandinavisk tastesett med bokstavene æøå. Hittil er det kun Nokias Communicator-serie som har kunnet tilby dette.

Qtek 9100 er en god del mindre enn en Communicator med en størrelse på 10,8 x 5,8 x 2,4 cm og en vekt på knappe 150 gram.

Windows Mobile 5.0 og bra med minne
En annen fordel med 9100 er den store, trykkfølsomme skjermen. Denne har en oppløsning på 240 x 320 punkter, og har en fargedybde på 65 000 farger. På innsiden finner man nyeste versjon av Windows Mobile, med norsk innlagt i både menyer og T9-ordbok.

Windows Mobile 5.0 kan by på en rekke forbedringer fra  forgjengeren Windows Mobile 2003 SE. Dette er for eksempel Media Player 10 som, som lar deg synkronisere musikk og video mellom datamaskinen og mobiltelefonen. Programmene Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile er nå blitt standard, og følger med uten ekstra kostnad.

annonse

I tillegg byr Windows Mobile selvfølgelig på MSN og Internet Explorer som henholdsvis lar deg chatte med venner og andre kontakter og lar deg surfe rundt på nettet når det måtte passe.

9100 har et internminne på 64 MB, og Qtek poengterer at dette er minne av den sorten som ikke sletter alt av data når man går tom for strøm. Minnet kan utvides med hjelp av miniSD-kort. Disse har en kapasitet på mellom 64 MB og 512 MB, og kan med letthet gjøre det mulig å bruke 9100 til både MP3-spiller såvel som bærbar videospiller.


(Klikk for større bilde)

Wi-Fi og EDGE på plass
Når du beveger deg inn i et område med trådløst nett, er det bare å begynne å surfe. 9100 har nemlig innebygget Wi-Fi, og kan dermed koble seg opp på nett i alle områder med trådløst nett. Hastigheten ligger opp mot 11 Mbps, og ligger med det langt over det man oppnår med vanlig mobiltilkobling.

I tillegg har 9100 EDGE. Dette kommer hendig med så snart man befinner seg utenfor Wi-Fi-sonene, ettersom ettersom EDGE gir fortsatt tilgang til nettet, om enn i en noe  tregere hastighet på opp mot 200 Kbps. Dette er en klar forbedring fra GPRS-løsningen vi har sett i  tidligere Windows Mobile-enheter, som begrenset den maksimale  hastigheten til rundt 56 Kbps.

Ellers kan det nevnes at batterilevetiden ligger på anstendige 4 timer tale og 200 timer standby.

Qtek 9100 er ventet ut på markedet nå i oktober, og vil få en utsalgspris på rundt 5500 kroner. Du kan lese mer om modellen i vår nyhet 'Fire nye med Windows og Wi-Fi'.

(Beste pris på 9100 finner du i prisguiden)

Les også