Tek.no

Nyhet

Gruser 3G-nettet

Silje Gomnæs
6 Sept 2005 12:07

Det er ingen hemmelighet at Japan og mange av de andre asiatiske landene er milevis foran vårt eget når det kommer til utviklingen av mobilteknologi.

Japans største mobiloperatør, Do Co Mo, har nå startet testingen av 4G. Under testingen ble 32 prototypetelefoner benyttet til å se video i sanntid samtidig som de beveget seg i et fart på 20 kilometer i timen.

Én DVD-film i minuttet
I denne farten kunne testtelefonene motta data med en hastighet på 100 Mb per sekund. Telefonene ble også testet når de ikke var i bevegelse, og her var de i stand til å motta 1 Gb per sekund. Denne hastigheten gjør det mulig å laste ned en hel DVD-film på ett minutt.

Teknologien bak operatørens høyhastighetsnett er foreløpig på forskningsstadiet. Dette har likevel ikke hindret Do Co Mo i å gi den et svært så beskrivende navn. Teknologien har fått navnet Variable-Spreading-Factor Spread Orthogonal Frequency Division Multiplexing, eller VSF-Spread OFDM. Kort sagt innebærer dette at nedlastingshastigheten økes fordi data lastes ned fra mer enn en radiofrekvens.

En annen teknologi ble også benyttet for å øke nedlastingshastigheten. Teknologien kalles MIMO, eller multiple-input-multiple-output, og innebærer for eksempel at data sendes fra flere basestasjoner innen rekkevidde samtidig.

Behov for samarbeid og standarder
Kommunikasjonsekspert ved universitetet i Southampton i Storibritannia, Lajos Hanzo, er imponert. Han peker imidlertid på vanskelighetene Do Co Mo kan møte på ved å forsøke å stå alene om denne teknologien, og mener at operatøren kommer til å behøve et samarbeid med andre utviklere. I tillegg peker han på behovet for en felles standard:

- I dagens verden kan ingen gjøre noe slikt alene, sier han til New Scientist.

Og som sagt, så gjort. Japan og Kina har allerede innledet et samarbeid om utviklingen av 4G-nettet. I følge New Scientist håper Do Co Mo å lansere 4G-nettet innen 2010.

Hvis utviklingen i Norge og Asia kommer til å fortsette i samme hastighet som i dag, er det dermed bare å smøre seg med tålmodighet.

(Kilde: New Scientist, Digital Lifestyles)

Les også
Mobilen skal hindre bilulykker
Les også
Super-3G inntar Europa
Les også
3G-WLAN på toget
Les også
Japanerene friker ut
annonse

Les også