Nyhet

Mer Wi-Fi og Windows

Taiwanske E-Ten har annonsert M600, en slagkraftig hybridtelefon som på alle måter ser ut til å kunne ta opp kampen med de mest avanserte smarttelefonene på markedet i dag.

Windows-funksjonalitet i bøtter og spann
Operativsystemet i M600 er Windows Mobile 5.0, en plattform som blir stadig mer brukt i mobilverdenen. Fordelene med dette operativsystemet er mange. I likhet med for eksempel Symbian kan man installere en nærmest uendelig liste programmer, noe som gjør at man lett kan tilpasse telefonen etter behov.

Windows Mobile kan i tillegg by på en rekke ferdiginstallerte programmer de fleste som har PC har kjennskap til. For eksempel finner man en nesten komplett Office-pakke med både Word, Excel, Outlook og Powerpoint. Windows Media Player og MSN Messenger er også på plass.

Mange mener at man aldri kan oppnå god nok filmkvalitet på en mobiltelefon, men med en 2,8-tommers TFT-skjerm med en oppløsning på 240 x 320 punkter vil vi anta at M600 ikke er helt bak mål på dette området. Fargedybden er på 65 536 farger.

Skjermen er trykkfølsom, og man styrer de fleste av telefonens funksjoner ved hjelp av en trykkpenn.

Kameraet i telefonen tar bilder med 1,3 megapikslers oppløsning, noe som ikke er like imponerende nå som for ett år siden, men som allikevel holder til å ta helt greie bilder. Kameraet kan også brukes til å ta opp videoklipp.

Bruk ditt eget hodesett
M600 kan også brukes som musikkspiller, og kan by på både stereolyd og inngang for 2,5 mm-jack. Dette gjør at man kan bruke et nesten hvilket som helst hodesett hvis man ikke liker de medfølgende ørepluggene.

For å høre musikk og se video kreves det en dugbar minnekapasitet. M600 har et internminne på 128 MB, noe som holder til mellom 20 og 30 musikkfiler av gjennomsnittlig størrelse. Skulle man trenge mer plass enn dette kan man utvide minnet ved å bruke enten SD- eller MMC-kort.

Minnekortsporet støtter også SDIO, som betyr at man kan bruke SD-kort med innebygd funksjonalitet. For eksempel kan man kjøpe SD-kort med innebygd GPS-mottaker.

Synkronisering mot en datamaskin burde ikke være noe problem. M600 har nemlig både IR-port og blåtann, og leveres i tillegg med docking-stasjon og USB-kabel.

Surf på nett med WiFi
For å koble opp mot internett har M600 fått GPRS klasse 10, noe som er i svakeste laget når man sammenligner med EDGE og 3G, som gir en flere ganger høyere hastighet. Dette er imidlertid ikke noe problem hvis man befinner seg innenfor en sone med trådløst internett, ettersom telefonen har fått innebygd WiFi-støtte.

WiFi-kortet i telefonen støtter den trådløse standarden 802.11b, som har en maksimal overføringshastighet på 11 Mbps. Man vil dermed kunne utnytte kapasiteten i de fleste bredbåndslinjene som tilbys her i landet til det fulle.

Ved å koble telefonen opp mot et trådløst nettverk vil man også kunne bruke IP-telefoni, noe som er langt billigere enn å ringe på vanlig måte. M600 blir levert med en ferdiginstallert versjon av Skype, slik at man kan ta i bruk denne funksjonen uten å installere ekstra programvare først.

Det svake leddet
Flaskehalsen i en enhet som dette ligger i batteriet. En telefon med en så stor skjerm og så mange funksjoner sluker strøm. E-Ten oppgir at M600 har en taletid på opp til fire timer, noe som i utgangspunktet er ganske lite. Når vi i tillegg vet at WiFi er en av de mest strømkrevende funksjonene man kan få i en telefon ligger det i kortene at man bør ha med seg laderen dersom man planlegger å surfe på nettet på en kafè med trådløs sone.

M600 er ventet til Sverige før årsskiftet, og vil ha en utsalgspris på omtrent 6200 svenske kroner. Om den kommer til Norge vet vi ennå ikke.

De som måtte være interessert i å lese mer om hvordan telefonen er i bruk kan besøke det svenske nettstedet Sphone, som har fått teste M600 eksklusivt.

(Kilder: E-Ten, Pocket PC Thoughts, Sphone, The Unwired, Softpedia)

Les også
Acer blir mobilprodusent
Les også
Syltynn Samsung-3G
Les også
I-mate SP5
Les også
Kjøp mobil fra automat
Les også
Ny flipp-3G fra Nokia?
annonse