Tek.no

Nyhet

Her kan du bruke super-3G

Marius Valle
16 Nov 2007 20:00

HSDPA har for alvor begynt å bra om seg i Norge. Telenor og Netcom har åpnet sine nett, og bygger for tiden ut i flere byer.

Med HSDPA kan du koble deg til internett og få hastigheter på inntil 3,6 Mbps. I praksis ligger hastigheten du får litt under dette. Til sammenligning har det gamle 3G-nettet en makshastighet på 0,38 Mbps.

Les også: Alt du trenger å vite om HSDPA »

Telefonen din må støtte det

Det eneste du trenger for å komme i gang med HSDPA er en telefon som støtter teknologien. Du trenger ikke å endre noen innstillinger på telefonen din, men du er nødt til å være et sted hvor det er dekning.

Sjekk hvilke telefoner som har HSDPA »

I dag er det Telenor som har best HSDPA-dekning om man sammenligner Telenors og Netcoms dekningskart.

For å bruker super-3g må du bo i en av de store byene i Sør-Norge. Begge operatørene gir deg best dekning i Oslo. Bor du i Haugesund eller Drammen er det foreløpig kun Netcom som tilbyr dekning her.

Om du bor i Nord-Norge må du smøre deg med tålmodighet. Landsdelen får ikke HSDPA før til neste år.

Telenor-dekning i hyttestrøk

Det spesielle med Telenor er at de har dekning i en rekke typiske hytteområder på østlandet. Netcom har ingen slik satsing i øyeblikket, men de har dekning i hytteområdet Mesnali øst for Lillehammer.

Om man sammenligner dekningskartene til Telenor og Netcom side om side er det liten tvil om at det er Telenor som ligger i forkant på super-3G-dekning. Selv i de store byene, Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, har Telenor generelt bedre utbygd dekning.

Oppdateres jevnlig

Dekningskartet til operatørene er ikke nødvendigvis representativ for hvordan dekningen faktisk er. Netcoms dekningskart ble sist oppdatert 13. november, mens Telenors kart sist ble oppdatert 15. november.

Under finner du en liste over stedene Telenor og Netcom tilbyr HSDPA:

Les også
Få super-3G med knøttlite modem
Les også
Telenor lanserer super-3G
Les også
Super-3G til HELE Norge
Les også
Telenor lover krig på super-3G
Les også
Netcom-bredbånd til minipris
annonse