Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Tre brettemobiler har blitt vist frem, men de er helt forskjellige

Vi ser nærmere på hvilken mobil som har størst sjans til å lykkes.

Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det har vært mobilmesse i Barcelona, og ved siden av 5G-logoer overalt var det én ting som var synlig. Fremtidens mobiler kan bli like forskjellige som dagens telefoner er like hverandre.

Nå er det tre brettbare telefoner som er vist frem:

Både Samsung og Huaweis mobiler er ferdig lanserte, og blir nok de to store kranglefantene i markedet. Xiaomis variant har foreløpig bare vist sin kommende brettemobil i en video, men lite annet enn hvordan den skal brettes er kjent.

De tre kunne knapt vært mer forskjellige i design. De har målsettingen om at en liten skjerm skal kunne brettes ut til å bli en stor skjerm felles. På alt det andre har utviklerne vært like systematiske og samkjørte som en flokk med katter.

Det kan gjøre mobilene våre mer spennende igjen. Men spenning betyr også fallgruver. Helt ny teknologi har ofte både vesentlige ulemper og vesentlig prislapp.

Derfor tar vi en nærmere titt på de tre forskjellige modellene, for å se hva som skiller dem så mye fra hverandre.

Det vi vet så langt:

Huawei Mate X
Huawei Mate X

Huawei Mate X

Huaweis Mate X har skjermen på utsiden. Den må ha et futteral utenpå når den ligger i lommen.Ole Henrik Johansen / Tek.noHuaweis brettemobil har ikke egentlig en innside og en utside. Her er hele skjermen på utsiden av telefonen. Når du bretter den ut er det bare et bakdeksel som blir synlig.Aspektet på den utbrettede skjermen er i likhet med Samsungs variant nær kvadratisk: 8:7,1. Men i motsetning til Samsungs modell er ikke skjermen særlig godt beskyttet i utgangspunktet. Her er det i stedet et slags futteral telefonen kan bo i når den er sammenfoldet.En fordel med Huaweis løsning er at telefonen bruker det samme kameraet både som hovedkamera og som selfiekamera. En annen fordel er at når skjermen bøyes rundt utsiden av telefonen får du ikke spisse vinkler noe sted. Dermed kan Huaweis telefon bli langt tynnere enn Samsungs, og den unngår også å få kileform.Flatere og stiligere design med skjerm på utsiden. Enklere kameraoppsett med samme hoved- og selfiekamera.Men dette er mulige ulemper: Ubeskyttet plast får riper ...... og futteral ødelegger for designen på telefonenMekanisk foldemekanisme er sårbarNær kvadratisk skjerm utnyttes ikke fullt av video

Samsung Galaxy Fold SM-F900F
Samsung Galaxy Fold

Samsung Galaxy Fold SM-F900F

Samsung har både skjerm og kamera på utsiden av bøyen, mens den store skjermen skjules på innsiden.Samsungs brettetelefon ble vist frem rett i forkant av mobilmessen MWC, og kommer på markedet en gang over sommeren. Samsungs telefon minner litt om Nokias gamle Communicator-modeller, med en liten skjerm på utsiden og en stor skjerm på innsiden.Du bretter telefonen ut som en bok og får plutselig en 7,3-tommers skjerm å boltre deg på. Innholdet som du eventuelt hadde på utsiden av telefonen flyttes til skjermen inni.Telefonen har stereohøyttalere i topp og bunn, som naturlig havner på hver sin side av den store interne skjermen når du bretter den ut. Vennelading av samme type som du finner på Galaxy S10 finner du også her, slik at du kan lade andre mobiler ved å legge dem mot ryggen til Galaxy Fold.Den viktigste fordelen denne ventes å ha er at foldeskjermen er relativt godt beskyttet.Men dette er mulige ulemper:Like tykk som to vanlige mobilerÅpning i «bretten» kan slippe nøkler innpå den sårbare skjermenVeksling mellom indre og ytre skjerm krever stabil og rask programvareMekanisk foldemekanisme er sårbarNær kvadratisk skjerm utnyttes ikke fullt av video

Xiaomi-prototypen

Kinesiske Xiaomi har så langt sagt lite om sin telefon. De har imidlertid vist den frem i en video. Xiaomis løsning minner litt om Huaweis. Også her er skjermen på utsiden av telefonen, men i stedet for én bøy har Xiaomi-varianten to. Hovedskjermen når telefonen er sammenbrettet utgjøre av en nokså smal stripe midt på.

Når du bøyer sammen denne telefonen møtes skjermkantene på midten av baksiden. Det innebærer både en veldig annerledes design totalt sett enn for de to andre. For eksempel er det noe mer usikkert hvor kameraene på denne telefonen kan plasseres.

Og også her vil det måtte et deksel eller en skjermbeskytter til for å ta vare på den bøyelige plastskjermen. Sannsynligvis vil telefonen ha dobbelt opp av de sårbare mekaniske hengslene du finner i Galaxy Fold og Mate X.

Akkurat der skjermen bøyes er nok telefonens mest sårbare del. Men foruten det mekaniske hengslet er det ikke sikkert to bøyer er verre enn én. Sannsynligvis vil hver av de to bøyene få færre bøyer totalt gjennom dingsens levetid enn med bare én.

Man kan tross alt tenke seg at med nær kvadratisk skjerm helt utfoldet, er det aktuelt å se video bare med én av foldene ute. Hvis man kan tenke seg at slitasjen fordeles ved at mobilen anbefaler en ulik fold til å gi storskjerm hver gang.

Samsung har kortest vei å gå

Skal vi prøve å vurdere hvem som kan kvitte seg med problemene først, er det mest sannsynlig Samsung som er nærmest. En telefon med skjermen på innsiden, slik Galaxy Fold er laget, kan også bygges slik at den tetter helt i området der folden er. En telefon som samtidig lar OLED-skjermen flyte noenlunde fritt på innsiden akkurat i bøyeområdet vil kunne bli vesentlig tynnere enn Fold er på sitt tykkeste. Det kan tenkes at en slik løsning kan ta bort hele kileformen i neste generasjon bøyetelefoner.

Med tanke på at nøkler og annet man har i lommene kan komme mellom og skade både brettemekanisme og skjerm er det sannsynligvis viktig å få enheten tett når den er sammenbrettet.

Huawei og Xiaomi har et langt verre problem å håndtere. De må finne en eller annen måte å gjøre plast motstandsdyktig mot riper på. Eventuelt må de lære brukerne sine å ta av og på mobildekselet sitt hver gang de skal bruke telefonen. Begge deler virker vanskelig.

Vil de kopiere hverandre?

De klassiske svarte rektanglene har blitt ganske like hverandre. I hvert fall i den dyre enden av utvalget. Der stormer mobilprodusentene til de samme teknologiene. Så fort en sterk aktør legger til en ny løsning kommer de andre pilende til.

Kroneksempelet er Huaweis Mate 20 Pro fra i fjor høst, som på denne siden av nyttår fikk selskap av Samsung Galaxy S10. Gedigne batterier, trådløs vennelading og AI-fotografering er plutselig interesser koreanerne deler med kineserne. Og det er en bra ting for oss forbrukere, for med litt ulike menyer og litt ulike egenskaper på andre områder gir de oss valgfrihet. Samtidig blir det fort litt kjedelig.

De brettbare mobilene kan gi oss langt mer spennende ting å velge i. Men hvor lenge det varer før mobilprodusentene kopierer hverandres vinnende konsepter er uvisst.

annonse