– Vi kan flytte iPhone-produksjonen ut av Kina hvis det trengs

Apples produksjonspartner Foxconn har Plan B klar i tilfelle handelskrigen eskalerer.

I den pågående handelskrigen mellom USA og Kina er det Huawei som har blitt rammet hardest. Likevel er det mye usikkerhet rundt flere selskaper, både kinesiske og amerikanske, som er avhengig av det andre landet for å fungere.

Blant dem er Apple, som er avhengig av det kinesiske produksjonsselskapet Foxconn til å lage produktene sine.

Nå har imidlertid Foxconn erklært at de har en løsning hvis det verste skulle skje. For eksempel at Kina skulle nekte Apple å produsere iPhonene sine i kinesiske fabrikker.

Kan flytte hvis de må

Foxconn mener at de kan flytte hele iPhone-produksjonen ut av landet hvis de må.

– 25 prosent av produksjonskapasiteten vår er allerede utenfor Kina. Apple har ikke bedt oss om å flytte produksjonen ut av Kina, men vi har muligheten til å flytte det basert på våre kunders behov, uttalte Foxconn-sjefen Young Liu i et investormøte tirsdag ettermiddag.

Han sa også at de øker investeringene sine i India, hvor de bygger opp ytterligere produksjonsfabrikker. Apple vurderte allerede i fjor å flytte iPhone-produksjonen sin hit i fjor.

Apple-aksjen stupte

Apples avhengighet av Kina har gjort at aksjene deres har vært i fritt fall siden de amerikanske myndighetene eskalerte handelskonflikten i begynnelsen av mai. I begynnelsen av mai ble Apple-aksjer solgt for rundt 211 dollar, men er nå nede i 173 dollar.

Analytikere i den amerikanske banken JP Morgan skal ha sagt at Donald Trumps importtariff på kinesiske varer på 25 prosent kan gjøre at iPhonene blir 14 prosent dyrere å produsere for Apple. Hvis denne økningen flyttes over til sluttbrukeren vil det bety dyrere iPhoner for oss å kjøpe. Altså dyrere enn de allerede er i dag. Hvis Apple tar støyten selv sier JP Morgan at Apples nettomargin faller med fire prosent.

Med nyhetene om at iPhone-produksjonen kan flyttes ut av Kina, kan det hende Apples investorer ser litt lysere på fremtiden.

Les også
Huawei får igjen lov til å kjøpe deler fra USA
annonse