Snapstreaks kan bli ulovlig

Amerikanske myndigheter ønsker å forby funksjoner som er avhengighetsskapende.

Hvis du er blant de som har irritert deg over endeløse reklamebannere og ikke minst autoavspilling av reklamevideo på ulike nettsider rundt omkring kan det være gode nyheter i horisonten.

Ifølge The Verge sysler nå politikere i USA med et nytt lovforslag som vil forby avhengighetsskapende design av applikasjoner og dataprogrammer.

Lovforslaget, som går under navnet Social Media Addiction Reduction Technology Act, eller SMART Act i forkortet versjon, skal opp til høring i den amerikanske kongressen i nær fremtid. Det er en republikansk kongressmann ved navn Josh Hawley som er hjernen bak loven, og ifølge ham er dette helt nødvendig for å stagge en uholdbar utvikling:

– Store teknologiselskaper har omfavnet en forretningsmodell basert på avhengighet. For mye av «innovasjonen» på dette feltet handler ikke om å skape bedre produkter, men snarere om å fange stadig mer av vår oppmerksomhet ved å bruke psykologiske triks for å gjøre det vanskelig å se en annen vei, sier Hawley.

Fire konkrete funksjoner kan bli bannlyst

Lovforslaget, som du finner her, er ikke overraskende både langt og nokså tunglest. Heldigvis kan det kort oppsummeres i fire punkter, der hvert punkt representerer én spesifikk type funksjon som vil bli bannlyst om lovforslaget vedtas:

  1. Evig skrolling eller autopåfyll – Dette er en funksjon implementert i mange apper, eksempelvis Facebook, Twitter og Instagram, der innholdet aldri slutter å komme uansett hvor langt du skroller. Alle appene har også funksjonalitet der nytt innhold kan fylles inn straks det originale innholdet er borte (uten at brukeren har gjort noe) og dermed holde deg på platformen lenger.
  2. Ingen naturlige stopp – Dette refererer til programvaredesign der man aldri legger til rette for at brukeren skal ta en pause fra konsumet.
  3. Autoavspilling av videoer– Videoer som begynner å spille av seg selv, for eksempel på Facebook, uten at du har bedt den om det. Dette vil ikke lenger være lov.
  4. Virtuelle troféer eller belønninger – Mange apper gir spesielle troféer, ikoner eller belønninger for å bruke en tjeneste mest mulig. Dette kan virke avhengighetsskapende, og vil følgelig forbys.

Rent konkret kan dette bety at eksempelvis autoavspilling av video på platformer som YouTube og Facebook kan bli en saga blott, og at belønninger som Snapchats emojier og snapstreak-ikoner kan bli borte.

Så er det selvsagt viktig å understreke at lovforslaget foreløpig er kun dét – et forslag – og at Norge og USA er to forskjellige land. Om amerikanerne skulle forby noe slikt er imidlertid sjansen stor for at store aktører som Facebook vil tenke seg om to ganger før de fortsetter praksisen i andre land, spesielt om lovgivere i eksempelvis EU skulle begynne å rasle med de samme lovforslagssablene.

Snapstreak er viktig for mange:
Har du mistet din «streak»? Slik kan du få den tilbake »

(Kilde: The Verge)

annonse