Til hovedinnhold
NyhetiOS 9.3

Først kastet de ut F.lux, nå kommer Apple med egen «kveldsmodus»

Deres Night Shift skal redusere nivået av blått lys så du får sove bedre.

Apple
Anders Brattensborg Smedsrud

Apple har annonsert hvilke funksjoner som bakes inn i deres kommende programvareoppdatering for iPad og iPhone, iOS 9.3.

Den mest interessante nyheten blir uten tvil introduksjonen av «Night Shift»-modusen.

Lettere å sovne

Night Shift-modusen vil gradvis justere fargetemperaturen til iPad- eller iPhone-skjermen din fra kaldt blått til det varmere, basert på klokkeslett og hvor du befinner deg.

Lys, og særlig blått lys, undertrykker melatoninproduksjonen i hjernen. Meningen er at Night Shift skal motvirke redusert melatoninproduksjon og derav gjøre det lettere for deg både å sovne til riktig tid og sove godt.

Mange kjenner nok til F.lux, det lille gratis PC-programmet som regulerer fargetemperaturen i skjermen slik at den tilpasser seg tiden på døgnet og årstiden. F.lux var faktisk også tilgjengelig som en app for iPhone en liten stund i fjor, før Apple stoppet planene dens om verdensherredømme ettersom den var laget med kode som ikke var godkjent av selskapet.

Det er nok ingen tvil om at det er F.lux som har inspirert Apple til å nå lage Night Shift-modusen, som fungerer på akkurat samme måte.

Om du bruker datamaskinen din på kveldstid kan vi absolutt anbefale deg å prøve F.lux, som kan hentes herfra.

– Ikke heldig med blått lys

– Lys fra LED-skjermer, som er mest vanlig i dag, inneholder mer av lys i den blå/grønne delen av fargespekteret enn lys fra andre kilder – og det er ikke heldig, fortalte søvnforskeren Ståle Pallesen oss i fjor. Han anbefalte blant annet å justere ned lysstyrken og aktivere «kino-modus» på enhetene dine kveldstid for å hindre forsinket døgnrytme og dårlig søvn.

Finn ut hvordan skjermlyset påvirker døgnrytmen din og les flere tips fra både søvnforsker Pallesen og optiker Magne Helland:
Slik passer du på helsen din med skjermer rundt deg hele døgnet »

Private notater

Passordbeskytt notatene dine og se helsedataene i ny drakt i IOS 9.3.
Apple

Av andre iOS9.3-nyheter finner vi muligheten til å gjøre enkeltnotater private og kun mulig å åpne om du identifiserer deg med passord eller TouchID.

Dette kan være en fordel om du til nå ikke har turt å lagre informasjon om legetimer, økonomi eller – for den saks skyld – passord, i frykt for at langhalsede snoker i omgangskretsen skal plukke opp informasjonen.

Videre forteller Apple at de har gitt Helse-appen et nytt grensesnitt og utvidet funksjonaliteten til CarPlay-appen, som for øverig ser ut til å støttes av en rekke biler fremover.

Foreløpig er iOS 9.3 i beta, og det er uvisst når endelig lansering vil skje. Om du ønsker å prøve de nye funksjonene før den ferdige iOS-versjonen sendes ut kan du melde iOS-enheten din som forsøkskanin hos Apple, her.

Ny iPhone 7, nye øreklokker?
Det virker slik »

(Kilde: Apple, via The Verge)

annonse