Til hovedinnhold

Huawei tatt for å jukse i mobiltester

Slapp alle varmehemninger fri for å få gode tall.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

(saken er oppdatert med kommentarer fra Huawei Norge)

Huawei har blitt tatt i å optimalisere noen av topptelefonene sine for å gjøre det ekstra godt i ytelsestester. Det gjelder også Huawei-eide Honor.

Det var Anandtech som først oppdaget oppførselen, som innebærer at telefonene kjenner igjen testprogrammene, og kunstig øker ytelsen for å oppnå gode tall.

Det gjør de ved å redusere begrensningene som er lagt på systembrikken for å unngå overoppheting, og Anandtechs tall viste at i noen tester var strømforbruket - og dermed varmeutviklingen - det doble av i vanlig modus.

I enkelte tester nådde Honor Play over 8,5 watt i strømforbruk - godt over dobbelt av det telefonen kan håndtere av varmeutvikling.

Kastet ut av lister

I tillegg til Honor Play skal det gjelde Huawei P20, P20 Pro og Nova 3, alle telefoner med Huaweis Kirin 970-brikke. Disse har i teorien den samme ytelsen, men ulikt design gjør at telefonene kan håndtere ulik mengde varme, og derfor varierer testresultatene normalt sett noe, med P20 Pro som den kraftigste. I «juksemodusen» yter alle helt likt, viste Anandtech.

UL (tidligere Futuremark), en leverandør av testprogramvare, bekreftet Anandtechs funn torsdag. De valgte derfor å fjerne de aktuelle modellene fra topplistene sine.

Både Anandtech og UL kom frem til oppførselen ved å kjøre en offentlig tilgjengelig app som vil gi telefonene mulighet til å kjenne dem igjen, og i tillegg en intern versjon som Huawei-telefonene ikke kunne kjenne igjen. Forskjellene var til dels enorme:

Futuremarks tester viste at ytelsen nesten ble doblet i enkelte tilfeller.
UL

Bekrefter oppførselen

Huawei bekrefter overfor Android Authority at de endrer ytelsen basert på hvilken programvare du kjører, og sier telefonen automatisk vil gå inn i «Performance Mode» når den gjenkjenner en ytelsestest. Det hevder Huawei er det samme som skjer når telefonen tildeler nødvendig ytelse til en fotoapp eller et grafikktungt spill.

P20 Pro yter normalt sett bedre enn både P20 og Honor Play. I juksemodusen var alt likt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Overfor Anandtech skyldte Huaweis programvaresjef Wang Chenglu på skruppelløse kinesiske konkurrenter som også jukser på denne måten, og mente de i praksis hadde lite valg.

Chenglu etterlyste standardiserte tester som fokuserte mer på brukeropplevelse. Han sa også at Huawei kom til å sørge for at benchmark-tallene de brukte i presentasjoner fremover skal være bekreftet at av uavhengige tredjeparter.

Det er for øvrig bare noen uker siden Huawei ble tatt også i å bruke bilder fra speilreflekskamera som de hevdet var tatt med kameraet i Nova 3.

– Omfattende diskusjoner

– Huawei og UL har hatt omfattende diskusjoner om benchmarking-tester denne uken. Vi har nå inngått en avtale som beskriver hvordan vi skal jobbe sammen fremover. Vi har i diskusjonene forklart at smarttelefonene våre bruker kunstig intelligens til å forutsi ressursbruken i telefonen. Dette sikrer at maskinvaren alltid yter optimalt i alle tenkelige scenarier, også i ytelsestester, sier kommunikasjonssjef Anders BIgseth i Huawei Norge.

Han sier UL «forstår Huaweis intensjon om å prestere bedre», men at de ikke godtar at Performance Mode slår inn som standard i en benchmarking-applikasjon.

– Huawei respekterer dette, og vil gi kundene åpen tilgang til Performance Mode i selskapets kommende brukergrensesnitt EMUI 9.0. Dermed kan kunden selv velge når smarttelefonen skal yte maksimalt. Huawei og UL har også diskutert nåværende benchmark-testmetoder generelt. UL og Huawei vil gjerne delta i utviklingen av en felles benchmarking-standard for industrien, som ivaretar behovene til produsenter, presse og forbrukere best mulig, sier Bigseth.

Han sier UL vil gjenopprette poengscorene til Huawei-telefonene når ytelsesmodusen er blitt tilgjengelig for alle.

Tradisjon for juks

Huawei er heller ikke den første mobilprodusenten som er tatt i juks. Samsung ble i 2013 tatt i å jukse med sin Galaxy S4, som satte klokkefrekvensen på grafikkprosessoren kunstig høyt i ytelsestester.

Meizu og Oneplus ble også tatt i noe liknende i fjor. OnePlus 3, 3T og Meizu Pro 6 var nemlig programmert til å øke prosessorytelsen om de gjenkjente ytelsestester, oppdaget XDA Developers.

De fant sågar navnene på disse ytelsestestene i fastvaren til telefonene: Geekbench, AnTuTu, Androbench, Quadrant, Vellamo og GFXBench. I Meizu og OnePlus' tilfelle var imidlertid bare ytelseshoppet på noen få prosent.

annonse