Tek.no

Nyhet

Ny «Høyesterett»-gruppe kan overstyre Mark Zuckerberg

Slik skal Facebook bli bedre på ytringsfrihet.

Facebooks Mark Zuckerberg under en av selskapets utviklerkonferanser.
Stephen Lam/File Photo

Facebook avslørte onsdag de første medlemmene av deres uavhengige «høyesterett»-gruppe som skal bestemme hvilket innhold som er lovlig på det sosiale mediet.

Gruppen, som foreløpig består av 20 medlemmer, vil kunne tilsidesette Facebook-sjef Mark Zuckerberg avgjørelser om hvorvidt individuelt innhold bør tillates eller ikke, skriver Reuters.

– Nå som verden går gjennom en global helsekrise, har sosiale medier hjulpet mennesker og lokalsamfunn med å holde kontakten. Men vi vet at sosiale medier kan spre ytringer som er hatefulle, skadelige eller falske, sier styreleder Thomas Hughes.

Han tilføyer at det de siste årene har vokst fram et økende press fra samfunnet om hvilket innhold som skal få publiseres på plattformene, og hva som skal tas ned.

Diskriminerende ost, nakenhet og feil mus

Vi har tidligere fått servert utallige eksempler på at både kontroversielt og ukontroversielt innhold har blitt fjernet fra Facebook. For et par år siden kunne vi blant annet lese om Daniel som ble sensurert da han forsøkte å takke for hjelpen han hadde fått etter kjøpet av en datamus i butikken til Digital Impuls.

Tilsvarende ble annonsene for Lampelandmarkedet i 2018 stanset, da Facebook ikke så med blide øyne på ordene «brun» og «halvfeit» som var nevnt i teksten. Dette var for øvrig beskrivelsen av en av ostene som skulle selges.

Også da Norges statsminister i 2016 la ut en post med det ikoniske bildet av den flyktende «Napalm-jenta» fra Vietnamkrigen fikk hun merke makten Facebook har. Posten ble slettet, og Solberg måtte laste opp en versjon av bildet der den nakne jenta var sladdet.

– Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side, sa hun til VG den gang, og fortsatte:

– Dette kan ikke bare Facebook gjøre. Det rammer den store samtalen. De eier den største plattformen for kommunikasjon. Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie.

Les også
Nå kan du sperre Facebook fra å bruke data om deg fra andre nettsteder

Ifølge Facebook har gruppens medlemmer bodd i 27 land og snakker minst 29 språk. Blant medlemmene er jurister, menneskerettsaktivister, journalister, en fredsprisvinner og den tidligere danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt. De skal vurdere hva som er lov å publisere både på Facebook og på Instagram.

– Dette er en gruppe som har et mangfold av innsikt, bakgrunn og livssyn, men som deler et dypt engasjement for å fremme menneskerettigheter og ytringsfrihet, sier Hughes.

På sikt skal gruppen utvides til 40 medlemmer. Facebook håper tilnærmingen deres til å bestemme hvilket innhold som skal være tillatt eller ikke kan vise vei for andre lignende selskaper i fremtiden.

Les også
Vil tvinge Facebook og Google til å betale for nyhetsinnhold
annonse

Les også