Til hovedinnhold

Slik gjør Intel «tingenes Internett» mulig

Ny prosessor har blitt integrert i alt fra babyklær til kaffekopper.

Varg Aamo, Hardware.no

Hardware.no/Las Vegas: Teknologigiganten Intel er svært opptatt av å skape et «tingenes Internett», og de mikroskopiske Quark-prosessorene (Ekstra) er en viktig del av denne satsingen. Siden Quark ble lansert på IDF-konferansen i fjor har vi dog ikke hørt stort mer om den – før nå. På årets CES-messe fikk vi nemlig se fullt fungerende Quark-basert teknologi i aksjon, ved navnet Intel Edison.

Edison er en dobbeltkjernet Quark-SoC med Linux-støtte, og har innebygd både Bluetooth og trådløst nettverk. Ifølge Intel-toppsjef Brian Krzanich er den i bunn og grunn en fullverdig Pentium-maskin – bare i formfaktoren til et SD-minnekort. Som vi snart skulle få se innebærer dette at prosessoren kan bygges inn i de aller fleste dagligdagse gjenstander, og dermed gjøre omgivelsene våre langt smartere.

– Vi skal gjøre alt smart

Brian Krzanich, administrerende direktør i Intel.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Før vi kom så langt ville imidlertid Krzanich ha oss til å lure på hvorfor smart teknologi som man kan bære med seg på kroppen ikke har slått skikkelig gjennom ennå, før han selv presenterte to mulige svar: For det første at man fremdeles trenger å ha med en dings, for eksempel en telefon, som smarte klesplagg og liknende er koblet til. For det andre, at det må være en eller annen konkret utfordring som de løser for brukerne.

Smarte øreplugger skal ta hånd om det meste du måtte ha bruk for til løpeturen. Indira Negi, som viste dem frem, fant dem også opp.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Nå skal jeg ta en sjanse her, og vise frem noen ting som er helt nyutviklet. Det kan hende vi får noen problemer underveis, men jeg vil understreke at alt jeg skal vise frem kommer på markedet i år, innledet han, og fortsatte:

– Det første eksempelet handler om løping. Jeg liker å løpe, og jeg kjenner mange løpere. Vi har alle med oss musikk til turen, men de fleste vil også ha noe mer. Vi vil vite hvor fort det går, hvor langt vi har løpt; og selv har jeg blitt litt eldre og vil gjerne vite pulsen min. For å få det til, har vi inntil nå måttet ha med oss en rekke forskjellige enheter, sa Krzanich.

Intel-ansatte Indira Negi kom så inn på scenen i full løpemundur, og Krzanich forklarte at hun hadde med seg alle verktøyene hun trengte for å kunne få den informasjonen hun måtte ønske seg; og at dette kun var takket være telefonen og ørepluggene hun hadde koblet til den.

– Disse smarte ørepluggene kan spore det meste med løpeturene dine. De kan holde styr på hvor mange kalorier du har brukt, og de kan til og med føre statistikk på hjerterytmen din takket være en sensor i mikrofonen. Alt du trenger er disse og en smarttelefon for at de skal gjøre jobben sin. Vi kommer også til å la utviklere få lage programvare til denne enheten, men dette er ikke alt, fortalte Krzanich.

Den neste smarte dingsen han plukket opp skulle også puttes inn i øret, men minnet mer om en ganske ordinær, om litt forvokst, trådløs handsfree-enhet.

– En annen vanlig utfordring vi ville løse er at du er nødt til å ta telefonen din ut og trykke på den for å få brukt den til noe. Denne enheten lar deg utnytte telefonen din bedre, og ved hjelp av stemmestyring kan du la telefonen ta seg av restaurantbestillinger til å fortelle kona at du blir forsinket. Alle de smarte funksjonene er bygd direkte inn i denne enheten, og den vil fungere med alle slags enheter uten problemer, sa toppsjefen.

Lades ved å legge i en skål

En smartklokke som kan følge med på om poden forlater skoleveien, og sier fra til brukeren om at vedkommende er ute av kurs – samt til deg dersom kursavviket ikke fikses opp i, var en annen nyhet Intel viste frem. Krzanich pekte imidlertid på en annen utfordring som et slikt «tingenes Internett» vil kunne medføre, nemlig at med bøtter og lass av smarte enheter må de jo alle bli ladet opp på et vis.

Siden det er grenser for hvor mange stikkontakter man kan avse og hvor mange kabler man orker å ha flytende rundt, har Intels ingeniører derfor laget en ganske ordinært utseende skål. Ved å bare legge dingsene sine i denne skålen vil de bli ladet opp som om de var plugget i veggen, og vi fikk se det fungere både med selskapets nokså avanserte handsfree, et Nike Fuelband og en smarttelefon.

Det var likevel Intel Edison som var kveldens store nyhet, og et par av eksemplene Krzanich viste frem for hvordan denne kan tas i bruk dreide seg rundt foreldre med små barn.

Fra babyklær til kaffekrus

Ved å følge med på barnets bevegelser, åndedrett og temperatur viser Intel frem ett av bruksområdene for tingenes Internett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Ved å integrere den lille Edison-prosessoren i en drakt for spedbarn, så vel som i en liten barneleke i form av en skilpadde, viste nemlig Krzanich frem hvordan foreldre kan ha full oversikt over hvordan barnet deres har det – og ikke minst, har hatt det over en litt lengre periode.

Med en smart drakt koblet til foreldrenes smarttelefoner er det en smal sak å se om det har skjedd noe unormalt i løpet av natten. For ordens skyld: Babyen «Emma» er en dukke.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Vi har jobbet med en liten oppstartsbedrift som kom ut av MIT nylig, og de har integrert Edison i det de kaller Nursery 2.0. Dette er en drakt som er full av sensorer, og den forteller deg om blant annet barnets temperatur, åndedrett, bevegelsesmønster og posisjon. Ved hjelp av en liten app kan du gå inn og se hvordan barnet har sovet, og du kan bli varslet dersom hun begynner å gråte, fortalte han.

Deretter blinket plutselig noen hvite porselenskrus opp og kom til live, med en rekke grønne stolper som fulgte åndedrettet vi så på app-skjermen.

– Så har vi koblet Edison til et kaffekrus, som så kan formidle informasjon til oss uten at vi trenger å åpne opp appen engang. Nå er alt bare bra og helt normalt med lille Emma, men hvis hun blir sint kommer koppen til å endre bildet sitt for å gjøre det veldig klart for oss, sa toppsjefen fra scenen.

Millioner i premie for beste idé

Smarte babyeffekter kan også kobles til smarte kaffekrus, og umiddelbart gi beskjed om barnet puster unormalt – eller bare er sinna.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Kaffekopper og babyklær er imidlertid bare begynnelsen, skal vi tro Krzanich. Han kunne nemlig også melde at Intel har inngått samarbeid med fire motehus for å utvikle nye teknologiske klær og enheter man bærer på seg, og at enda flere slike samarbeid er på vei.

Likevel mener ikke Intel at de selv sitter på alle de beste idéene, og ønsker å få flest mulig med seg på å utvikle tingenes Internett og teknologi man har på kroppen – såkalte «wearables». Derfor kom Krzanich også med en erklæring som må være en skikkelig gladnyhet for mange oppfinnerspirer verden over.

– Jeg vil nå lansere en konkurranse. Vi inviterer oppfinnere fra hele kloden til å lage wearables. Vi skal dele ut 1,3 millioner dollar for den beste idéen, men det er ikke alt. I tillegg kommer vi nemlig til å bringe sammen de som har de beste idéene med industriledere i de relevante feltene for å få satt idéene deres ut i livet, og gjort dem til virkelighet.

Premiesummen tilsvarer åtte millioner norske kroner med dagens kurs, så det er bare å spisse blyanten og begynne å tegne opp idéer dersom dette er noe som frister. Krzanich mener for øvrig at det eneste som kan stanse utviklingen er ondsinnet programvare, som er grunnen til at selskapet nå gjør Intel Security, tidligere McAfee, helt gratis for mobile enheter.

Intel jobber også iherdig med hvordan man bruker PC-en:
Dette lille 3D-kameraet skal endre måten du bruker datamaskinen på »

Vi er på Facebook!
annonse