Til hovedinnhold

Enda sterkere Gorilla-glass

Nytt Gorilla Glass skal tåle omtrent dobbel så mye trykk som forgjengeren, og 15 ganger mer enn vanlig glass.

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Mange av dagens mobiler har en glassflate foran skjermen av typen Corning Gorilla Glass. Denne glasstypen sørger for at skjermen tåler svært mye.

Nå har Corning lansert et glass som skal tåle enda mer.

Tredje generasjon

Det er Corning Gorilla Glass 3 som visstnok er enda sterkere enn tidligere glassflater fra selskapet.

Det trengs mer kraft for å lage riper, det trengs mer kraft for å lage sprekker og eventuelle riper er mindre synlige.

En liten sammenligning fra Corning selv: Vanlig glass med innhold av kalkstein og natriumkarbonat i en gitt tykkelse vil tåle omtrent et kilogram last, Gorilla Glass 2 vil tåle nærmere 8 kilogram mens Gorilla Glass 3 tåler omtrent 15 kilogram.

At glasset er sterkere vil kunne gjøre det mulig å bruke tynnere glass i telefonene for å spare plass og vekt.

Ingen kalkstein eller soda

Corning skal ha endret den kjemiske sammensetningen i glasset. Akkurat hva de har gjort er imidlertid ikke helt klart.

Glass lages i utgangspunktet av kvartsrik sand, kalkstein og natriumkarbonat. Corning har droppet kalkstein og natriumkarbonat (soda), men tilsatt aluminium i sine glass og ender opp med et slags aluminiumsilikat med natrium.

Bytter natrium med kalium

Aluminiumet er nyttig i neste steg av prosessen. Corning har pleid å erstatte natriumet med kalium. Kalium er i likhet med natrium et alkalimetall, og har altså mange av de samme egenskapene som natrium. Imidlertid er kalium-atomene litt større, og bindingene mot resten av glasset tåler mer varme enn hos natrium.

For å få kalium inn i glasset varmer de opp glasset med alkalimetallet natrium til en høy temperatur. Det varme glasset dyppes i en slags saltblanding med kalium, og da vil natrium frasi seg plassen sin i glasset på grunn av varmen og kalium vil raskt erstatte plassen. Siden kalium-atomene er større, vil glasset nå ha en høyere tetthet. Glassets ytre sjikt har blitt komprimert til et tettere glass.

Corning skriver at deres nye glass er et alkali-aluminiumsilikat-glass, altså er det grunnleggende likt forrige versjon. Kanskje har de byttet til et enda større alkalimetall.

Her finner du alle sakene fra CES 2013

Vi er tilstede på CES hele denne uken og holder deg løpende oppdatert på Amobil.no og på våre Facebook-sider.

(Kilde: corning.com)

annonse