Til hovedinnhold

Berlin forbyr Uber

Viser til passasjersikkerheten.

Shutterstock

Berlin har utstedt et forbud mot bruk av taxi-appen Uber til å avtale passasjerkjøring. Dette er siste tilbakeslag mot taxi-appen i Europa, etter at de har blitt en stor suksess i USA.

Myndighetene i Berlin mener de må forby appen av hensyn til passasjerenes sikkerhet, og viser til at disse kan miste forsikringsdekning hvis de lar seg transportere av sjåfører uten drosjeløyve.

Dette er det siste av en rekke tilbakeslag for Uber i Europa, og selskapet bak appen varsler at de kommer til å trekke Berlins myndigheter for retten.

– Vedtaket fra Berlins myndigheter er ikke progressivt, og vil begrense forbrukernes valg av alle de gale grunnene, sier Uber-talsmann Fabien Nestmann til BBC.

Møter motstand i flere land

Berlin er ikke den eneste europeiske storbyen der Uber møter motstand. I juni demonstrerte taxisjåfører i både London og Paris mot taxi-appen. De registrerte sjåførene mener Uber lar sjåfører uten løyve konkurrere om passasjerene på ulike vilkår, og får til en viss grad støtte fra blant annet britiske politikere.

I USA har Uber blitt en stor suksess. Der har man imidlertid et langt mindre regulert taximarked enn i Europa.

Uber ble i forbindelse med en emisjon i mai verdsatt til 10 milliarder dollar, like mye som Dropbox og Airbnb. Bill Maris, administrerende partner i Google Ventures, påstår at langtidsmarkedsverdien til Uber kan være 200 milliarder amerikanske dollar eller mer. Det tilsvarer verdien til bilprodusenten Toyota.

Dersom Uber blir nektet å etablere seg i flere av de største europeiske økonomiene, vil det være et kraftig skudd for baugen for Uber-aksjonærene.

Les mer: 11 000 nordmenn har lastet ned pirattaxi-app

Kilde: BBC

annonse