Til hovedinnhold

Din neste lege kan ha trent med Oculus Rift

Brillene brukes nå til opplæring av kirurger.

Moveo Foundation

Det er nok liten tvil om at det er spill og underholdning som blir det primære satsingsområdet for de kommende Oculus Rift-brillene, men teknologien har såvisst også et lass av andre, mulige bruksområder.

Det viser seg nå at et av områdene hvor brillene potensielt kan få en svært viktig rolle er innen medisin. Som bloggnettstedet Medium melder har nemlig Oculus Rift nå for første gang blitt tatt i bruk innen kirurgi, nærmere bestemt i opplæringen av nye kirurger.

– Uvurderlig verktøy

Hendelsen fant sted ved Paris Descartes University i Paris og ble utført av den såkalte Moveo-stiftelsen, som har til hensikt å forbedre medisinsk behandling og opplæring, blant annet ved å redusere sannsynligheten for menneskelige feil.

Det som skjedde ved universitet var et en kirurg ved navn Thomas Gregory hadde på seg to GoPro-kameraer under en omfattende hofteoperasjon på en pasient. Kameraene, som var plassert i samme høyde som øynene til kirugren, tok opp en video i stereoskopisk 3D med en bred synsvinkel på 180 grader.

Ved å se på denne videoen med Oculus Rift-brillene kan studenter dermed innta akkurat det samme perspektivet som kirurgen, og oppleve operasjonen med høy grad av realisme. Denne muligheten gjør brillene til et «eksepsjonelt» læringsverktøy, ifølge Moveo-stiftelsen.

Kan bidra til bedre kirurgi

Medisinstudenter som deltar i operasjoner under opplæringen blir gjerne tildelt ulike typer oppgaver under operasjonen og får ofte ikke godt nok innsyn i akkurat hva det er kirurgen gjør, noe denne VR-baserte teknikken altså retter på.

Den store innsynsvinkelen gjør at studenten som ser på videoen med Oculus Rift-brillene også kan snu på hodet for å blant annet følge med på hva assistenten eller sykepleieren foretar seg.

I tillegg til å brukes av studenter kan videoen eventuelt også deles med andre kirurger for å på den måten utveksle erfaringer og kunnskap, noe som også kan være positivt for videreutviklingen av faget. Mer informasjon finner du på prosjektsiden hos Moveo-stiftelsen, hvor du også kan laste ned videoen. Se også klipp under.

Oculus Rift er ikke den eneste VR-aktøren: Nå har Samsung lansert sin egen variant »

annonse