Tek.no

Nyhet

Snart kan vi transplantere hoder

Det kan skje innen to år, hevder en italiensk forsker.

Shutterstock
2 Mar 2015 12:02

Det er mye vi kan gjøre med kroppen vår, og moderne medisin og vitenskap har etterhvert funnet en løsning på det meste. Transplantasjon er blant de nyere påfunnene. Lunger, hjerter, nyrer, armer og ben – ja, nesten alt kan transplanteres. Hoder har det imidlertid vært litt vanskeligere med, av åpenbare grunner.

Nå banes det vei for en ny metode, som ifølge CNET i løpet av de to neste årene skal kunne brukes til å transplantere et hode fra én kropp til en annen. Isåfall vil det kunne hjelpe lammede verden over.

Ingen tekniske hindringer

Bak påstanden står det en forsker ved navn Sergio Canavero, sjef for Turin Advanced Neuromodulation Group i Italia. Han fremmet et forslag om transplantasjon allerede i 2013, men fikk ikke gjennomslag da. Ifølge Canavero var det heller ikke poenget, men heller et incentiv til å få debatten i gang.

Det ser ut til å ha fungert, for han tar nå forslaget videre et hakk. Han har fremmet en mulig metode for å gjennomføre det hele, og mener det ikke finnes noen tekniske hindringer for en slik operasjon i dag.

Teknikken går ut på å kjøle ned begge kroppene for å forhindre celledød, hvorpå begges nakker kuttes over og blodårene blir koblet sammen med slanger. Deretter vil man forsøke å kutte over ryggraden så rent som mulig. For å koble nervene i de to ryggradene sammen, vil Canavero bruke en væske kalt polyetylenglykol, som hjelper cellene med å binde seg sammen med hverandre.

Så ville musklene, blodårene og huden blitt sydd sammen og pasienten lagt i koma i flere uker. Imens ville elektroder koblet til halsen stimulert ryggraden med elektrisitet, for å styrke de nye nerveforbindelsene. Canavero planlegger også å undertrykke immunsystemet med medisiner for å hindre at hodet frastøtes fra kroppen.

Har vært gjort på dyr før

Det hele høres litt vilt ut, og det vil nok de aller fleste forskningsmiljøer og organisasjoner også mene. Men, det har faktisk vært gjort før, om enn på dyr. En ape fikk for eksempel transplantert inn et ekstra hode i 1970, men den døde etter 9 dager. Hodet ble heller ikke koblet direkte til ryggraden, og var derfor totalt hjelpesløst der det hang og dinglet.

Men, det er en spennende metode som vi sannsynligvis vil høre mer om i fremtiden.

Andre kommer også med oppsiktsvekkende påstander:
– Du kan kontrollere en annens hjerne »

(Kilde: CNET)

annonse