Tek.no

Nyhet

12 ting ekspertene tror kan utslette menneskeheten

Nå er også kunstig intelligens med på den skumle listen.

Global Challenges Foundation/Wikimedia Commons/montasje
20 Feb 2015 06:00

Både Stephen Hawking og Elon Musk har allerede prøvd å advare oss; Kunstig intelligens (såkalt AI) kan være en høyst reell trussel mot menneskeheten. Nå skriver akademikere fra Oxford University under på det samme, ifølge Cnet.

Organisasjonen Global Challenges Foundation, som drives av det anerkjente britiske universitetet, har laget en liste over de 12 største truslene mot menneskeheten. Der hopper kunstig intelligens rett inn på en 10. plass. i årets utgave.

Dette skal være en av fire fremvoksende trusler, sammen med syntetisk biologi og nanoteknologi, samt samlekategorien «ukjente risikoer» – hvor for eksempel innblanding fra utomjordiske vesener er tatt med.

Med kunstig intelligens menes ikke først og fremst roboter, men snarere programvaren. Roboter blir i så fall «skallet» til den kunstige intelligensen. Men det kan like gjerne sitte i en datamaskin, en PC eller en annen type dings.

Klimaendringer topper listen

Ikke overraskende er det ekstreme klimaendringer som utgjør den aller største trusselen. Det har ekspertene advart om i årevis, selv om mange kanskje ikke har innsett alvoret riktig ennå. I rapporten nevnes massedød, hungersnød, og masseflukt på tvers av landegrenser som noen mulige scenarier i fremtiden.

Her ser du hele listen:

Foto: Global Challenges Foundation

Nåværende trusler

1. Ekstreme klimaendringer
2. Atomkrig
3. Kollaps av et viktig økosystem
4. Global pandemi
5. Globalt system-kollaps (økonomisk- og sosial krise)

Eksogene risikoer

6. Massiv asteroide
7. Supervulkan

Fremvoksende trusler

8. Syntetisk biologi (etterdønninger av f.eks. biologisk krigføring)
9. Nanoteknologi
10. Kunstig intelligens
11. Ukjente risikoer

Global lovgivningsrisiko:
12. Dårlig global politisk styring i fremtiden

Les mer om alle truslene i rapporten til Global Challenges Foundation.

5 ting som gjør kunstig intelligens skummelt

Ekspertutvalget har plukket ut fem nøkkelfaktorer som vil avgjøre om kunstig intelligens virkelig kan være i stand til å utslette menneskeheten. Den første går på om det vi vet – eller tror vi vet – om AI faktisk stemmer. Den andre nøkkelfaktoren er hvorvidt det vil bli én rådende form for AI, eller mange forskjellige typer.

– Kunstig intelligens kan være farligere enn atombomber, tror Elon Musk. Foto: Montasje: Shutterstock/Colombia Pictures

Videre er det naturligvis avgjørende å se hvor intelligent kunstig intelligens egentlig kan bli. Vil for eksempel en datamaskin kunne matche menneskelig intelligens innen noen få tiår? Den fjerde nøkkelfaktoren til Global Challenges Foundation er om vi mennesker vil være i stand til å kontrollere superintelligent AI, og hvordan det gjøres.

Til sist har de tatt med om det faktisk vil være mulig å reprodusere en menneskelig hjerne ved hjelp av kunstig intelligens. Og i så fall om dette vil forandre vår oppfatning av hva det betyr å være menneske.

– Vanskelig å kontrollere

I rapporten skriver utvalget at kunstig intelligens blir programmert til å bedømme et bestemt forhold, og deretter forsøker de å løse oppgaven de er satt til med størst mulig suksess.

– Slike ekstreme intelligenser vil vanskelig la seg kontrollere, verken av de som har laget dem eller av et eller annet internasjonalt organ. De ville trolig handlet slik at de ville øke sin egen intelligens, og skaffet seg alle ressursene de behøvde for det de opprinnelig ble laget for, skriver Global Challenges Foundation i rapporten.

– Dersom den kunstige superintelligensen mangler en motivasjon for å verdsette menneskeheten, kan den bli drevet til å lage en verden hvor det ikke lenger er behov for mennesker, skriver de videre.

De er derimot ikke bare negative til AI. Faktisk skriver de at kunstig superintelligens samtidig har potensial til å beskytte menneskeheten fra de fleste andre katastrofale truslene på listen.

Her er advarselen fra «verdens smarteste mann» Stephen Hawking:
– Roboter kan drepe oss alle »

(Kilder: Global Challenges Foundation via Cnet)

Les også
– Kan være farligere enn atombomber
annonse

Les også