Til hovedinnhold

Denne mobiltelefonen forbys

NETTAVISEN: I Norge er Blackberry-telefonene fra den kanadiske selskapet Reserch In Motion (RIM) nærmest helt fraværende, men i en rekke andre land er businesstelefonene som er spesielt kjent for ekstremt god e-post-funksjonalitet og skyhøy sikkerhet utrolig populære.

Høy sikkerhet anses som et problem
Men nå begynner den ekstremt høye sikkerheten på telefonene å bli et problem. Ikke for brukerne, men for myndigheter i flere land som veldig gjerne ønsker å få tilgang til meldinger som brukerne sender. Spesialoperatørene til Blackberry, og ikke minst moderselskapet RIM, nekter nasjonale myndigheter bakdørtilgang til e-post-serverne - og krypteringen som benyttes er så sterk at politiet ikke klarer å ta knekken på det.

Etter å ha forsøkt å installere spionvare på mobilene i De forente arabiske emirater (UAE) - som blant annet inkluderer Dubai - gikk landet nylig inn for å gjøre kort prosess med problemet: Så lenge myndighetene ikke får tilgang til meldinger på RIMs servere, så kommer ikke Blackberry-brukere seg på internett i landet. Dermed får de ikke sendt e-post eller direktemeldinger til andre Blackberry-telefoner, noe som er en av nøkkelfunksjonen. De rundt 400.000 brukerne av telefonen kan derimot ringe på vanlig måte.

- Dette har ingenting med sensur å gjøre. Vi snakker her om et midlertidig forbud fordi de ikke følger landets telekomregler, sier UAEs teletilsyn ifølge BBC.

Forbys flere steder
Og nå følger Saudi-Arabia opp, og forbyr mobiltelefonene fra RIM på bakgrunn av «nasjonal sikkerhet». Det antas at det er rundt 400.000 brukere av telefonene i landet, som dermed nå vil stå uten dekning.

Regjeringen i landet gir RIM skylden, som kjører en ekstremt restriktiv sikkerhetspolitikk.

India er også irriterte
Det har i tillegg i lengre tid gått rykter om at India har lagt betydelig press på RIM av samme grunn som UAE og Saudi-Arabia: Myndighetene får ikke tilgang til e-post, selv etter rettskjennelser. E-posten lagres i Canada og der har andre lands rettsvesen ingenting de skulle sagt.

I India frykter de at militante grupper kan misbruke denne muligheten til å planlegge plott.

Les også
Blackberry må halvere prisene
Les også
Blir ikke forbudt allikevel
Les også
Er Blackberry ved stupet?
Les også
Denne avlytter mobilsamtalene dine
Les også
Voilá, her er juli-mobilene
Les også
Verdens minste Blackberry
Mer om
annonse