Til hovedinnhold

Denne mobiltelefonen forbys

NETTAVISEN: I Norge er Blackberry-telefonene fra den kanadiske selskapet Reserch In Motion (RIM) nærmest helt fraværende, men i en rekke andre land er businesstelefonene som er spesielt kjent for ekstremt god e-post-funksjonalitet og skyhøy sikkerhet utrolig populære.

Høy sikkerhet anses som et problem
Men nå begynner den ekstremt høye sikkerheten på telefonene å bli et problem. Ikke for brukerne, men for myndigheter i flere land som veldig gjerne ønsker å få tilgang til meldinger som brukerne sender. Spesialoperatørene til Blackberry, og ikke minst moderselskapet RIM, nekter nasjonale myndigheter bakdørtilgang til e-post-serverne - og krypteringen som benyttes er så sterk at politiet ikke klarer å ta knekken på det.

Etter å ha forsøkt å installere spionvare på mobilene i De forente arabiske emirater (UAE) - som blant annet inkluderer Dubai - gikk landet nylig inn for å gjøre kort prosess med problemet: Så lenge myndighetene ikke får tilgang til meldinger på RIMs servere, så kommer ikke Blackberry-brukere seg på internett i landet. Dermed får de ikke sendt e-post eller direktemeldinger til andre Blackberry-telefoner, noe som er en av nøkkelfunksjonen. De rundt 400.000 brukerne av telefonen kan derimot ringe på vanlig måte.

- Dette har ingenting med sensur å gjøre. Vi snakker her om et midlertidig forbud fordi de ikke følger landets telekomregler, sier UAEs teletilsyn ifølge BBC.

Forbys flere steder
Og nå følger Saudi-Arabia opp, og forbyr mobiltelefonene fra RIM på bakgrunn av «nasjonal sikkerhet». Det antas at det er rundt 400.000 brukere av telefonene i landet, som dermed nå vil stå uten dekning.

Regjeringen i landet gir RIM skylden, som kjører en ekstremt restriktiv sikkerhetspolitikk.

India er også irriterte
Det har i tillegg i lengre tid gått rykter om at India har lagt betydelig press på RIM av samme grunn som UAE og Saudi-Arabia: Myndighetene får ikke tilgang til e-post, selv etter rettskjennelser. E-posten lagres i Canada og der har andre lands rettsvesen ingenting de skulle sagt.

I India frykter de at militante grupper kan misbruke denne muligheten til å planlegge plott.

Mer om
annonse