Til hovedinnhold

Slik blir nye Play Now fra Sony Ericsson

Musikkansvarlig i Sony Ericsson, Victor Fredell (bildet), bobler over av entusiasme, da vi møter ham i Sony Ericsons hovedkontor i Stockholm. Etter å ha jobbet med Play Now i flere år er det nå bare timer før han får se hvordan tjenesten fungerer i det virkelige liv. Og etter en grundig innføring i Play Nows mange funksjoner er vi smittet av entusiasmen. Dette blir stilig!
Ettersom det er musikk som ligger Fredells hjerte nærmest, så er det stort sett dette presentasjonen hans dreier seg om. Men Play Now Arena har også spill, temaer, bilder og ringetoner. Ikke sånne pipende midi-filer, men ringetoner i MP3-format.
Norden først ute
Fredell taster inn nettadressen til Play Now Arena på PC-en. Foreløpig er tjenesten lukket, og Fredell må legge inn passordet sitt. Men fra mandag er tjenesten åpen for alle – med eller uten Sony Ericsson-mobil. Da åpner Play Now i de første fire landene; Norge, Sverige, Finland og Danmark.
Vel inne på siden dukker en globus opp. Fredell klikker på Norge, og rundt globusen sirkler en serie av miniatyrbilder. Det hele minner om Cower Flow. Bildene viser spill, albumbilder og annet innhold. – Dette er de mest nedlastede spillene og de mest søkte musikkfilene på Track-ID, forklarer Fredell.

Oppdag ny musikk

For Track-ID er en sentral del av opplevelsen. Hver eneste gang noen bruker TrackID dukker resultatet opp nederst på nettsiden. Globalt brukes tjenesten mellom 200 000 og 230 000 ganger hvert døgn!
- Vi bruker denne informasjonen så du kan se hvilken musikk andre har hørt på og søkt informasjon om, sier Fredell. Det spennende er at dette er musikk folk liker, men som de ikke kjenner. Når Madonna spilles på radioen er det få som søker med Track-ID, fordi de allerede vet hvem artisten er. Med Track-ID-listene kan du bli kjent med nye interessante artister, sier Fredell. Du kan også se lister over hva folk søker på i andre land.
Artikkelen fortsetter under bildet


Slik ser menykarusellen ut på PC-skjermen

Uten kopibeskyttelse

Neste gang du søker og finner en låt med Track-ID på din Sony Ericson-mobil vil du få tilbud om å kjøpe musikken via Play Now. En låt koster åtte kroner om du betaler med kredittkort, eller ti kroner om du betaler via SMS. Du kan selvsagt oså søke direkte i Play Now etter innholdet du ønsker.
Musikk kan du laste ned direkte til mobilen som en DRM-beskyttet AAC-fil komprimert til 64 Kbit/s. Men når du har kjøpt låten til mobilen kan du også laste den ned som MP3-fil til PC-en. MP3-filen du får på PC-en er uten kopibeskyttelse, og komprimert til 320 Kbit/s. Det gir en svært god lydkvalitet.
At filen du laster ned til PC ikke er DRM-beskyttet betyr at det ikke er tekniske begrensninger for hvor mange ganger du kan kopiere filen. Dessuten kan den spilles på alle MP3-spillere og mobiler som støtter MP3, også fra andre produsenter enn Sony Ericsson. De eneste begrensningene du har er lovverket i landet der du befinner deg. I Norge er det for eksempel ikke tillat å gjøre musikken tilgjengelig for andre via fildelingstjenester.
Men om du vil kan du altså lovlig kopiere filen din fra PC til mobil. Da får du ikke noe kvalitetstap, men med den høye kvaliteten blir filene naturlig nok temmelig store.
Virker på eldre mobiler
Du trenger ikke noen ny Sony Ericsson-mobil for å bruke Play Now. Tjenesten er bakoverkompatibel til K800. Faktisk kan du gå enda lenger tilbake, men da mister du den såkalte sideload-tjenesten (PC og Mobil).
Play Now-tjenesten du har hatt på mobilen din frem til nå vil integreres i den nye tjenesten. Det betyr at du ikke mister spill eller annet innhold du allerede har kjøpt. Selv om tilbudet har vært begrenset, har Sony Ericsson registrert hele 200 millioner nedlastinger i året. 73 prosent av omsetningen kommer fra spill.
Global og lokal
Når tjenesten åpner mandag skal du kunne velge mellom ca 250 forskjellige spill til din Sony Ericsson-mobil. I musikkbiblioteket ligger en million sanger og venter på deg. Men dette er bare starten. Sony Ericsson har allerede rettigheter til 5,2 millioner låter, og flere kommer stadig til. De aller fleste av disse vil du snart kunne kjøpe, samme hvilket land du befinner deg i.
- Når vi ikke kan tilby alle låter i alle land har dette med rettigheter å gjøre. Men vi gjør vårt for å få globale avtaler for så mye av musikken som mulig, sier Fredell.
Konkurranse
Fredell innser at tjenesten vil komme til å konkurrere med operatørenes egne musikktjenester. – Ved å bruke informasjonen fra Gracenote (tjenesten der TrackID henter informasjon) kan vi skape et unikt tilbud. Operatører som velger å bytte ut Play Now med sin egen tjeneste, kan ikke velge bort Internett, sier Fredell.
Play Now Arena skiller seg operatørenes musikkbutikker og fra Nokia Music Store og Itunes på flere områder. De viktigste punktene er at du får musikk i høy teknisk kvalitet uten kopibeskyttelse til en lavere pris. Dessuten kan du se hvilken musikk som er mest søkt på Track-ID, ikke bare i Norge, men også i andre land over hele verden.
Søk du har gjort med mobilen finner du igjen på PC-en og omvendt. Du kan dele søkelisten med andre (kommer senere med mulighet for deling også via RSS).
Kjøp du har gjort med mobilen finner du igjen på PC-en der du også kan laste ned låten i høy kvalitet uten å måtte betale noe ekstra.
Tjenesten byr også på annet mobilinnhold, og mye av dette er gratis. Spill du kjøper til mobilen er imidlertid beskyttet mot kopiering.
Symbian UIQ
Foreløpig er tjenesten tilpasset de 200 millionene Sony Ericsson-mobilene med standard-OS. Men tjenesten tilrettelegges for Symbian-modellene og for den kommende Windows-mobilen, Sony Ericsson X1.

Mer om
annonse