Tek.no

Nyhet

iPhone som modem og til MMS

26 Juni 2009 06:00

De fleste har fått med seg Apples programvareoppgradering til iPhone og iPod touch, iPhone 3.0. Her har det ikke bare kommet på plass en rekke nyheter, det viser seg også at den nye programvaren har gjort iPhone 3G tre ganger så rask å surfe på nettet med.
Når du har oppgradert telefonen har du også fått på plass den lenge etterlengtede MMS-funksjonen. Her trenger du ikke å aktivisere noe hos operatøren din, det skal bare virke som det skal så fort du har oppgradert.
Du finner nå et lite kamerasymbol inne der du sender tekstmelding. Trykker du på dette får du enten muligheten til å ta bilde direkte for sending som MMS, eller å bla i bildemappene for å finne et egnet bilde og sende. Da dukker bildet du har sendt opp i meldingstråden sammen med de andre tekstmeldingene.
Du kan også gå direkte i bildemappen og velge et bilde, for så  å klikke på videresendingstegnet i venstre hjørne. Da får du opp valg om å sende bildet som MMS, og du kan også velge å heller sende det som e-post. Da startet iPhone automatisk opp e-posten din og legger bildet du har valgt som vedlegg i en utgående mail.

Nei fra Netcom
Med programvareoppgraderingen og lanseringen av nye og raskere iPhone 3GS, kom også spørsmål om man kan bruke iPhone som modem igjen på banen.
Alt skal egentlig ligge til rette for gjøre dette nå, men det betyr ikke at operatørene støttter det. Amerikanske AT&T har for eksempel fått kritikk for å ikke støtte bruken av iPhone som modem. Netcom ser foreløpig ut til å følge i samme fotsport og støtter ikke dette.
Kommunikajsonssjef Øyvind Vederhus i Netcom, sier at interessen for slike tjenester ikke har vært stor nok.
- Antall brukere på tethering-tjenester er veldig lavt, de fleste av våre kunder velger et eget modem for mobilt bredbånd. Samtidig vil  vi vurdere iPhone-kundenes behov og ønske om dette fram mot lanseringen av iPhone 3GS, sier Vederhus.

På eget ansvar

Telenor åpner derimot for å bruke iPhone som modem. Informasjonssjef i Telenor, Elisabeth Evjen, bekrefter at det er mulig, og henviser til en oppskrift på teknologinettstedet Cnet der det står beskrevet en ikke-hackende fremgangsmåte.

Denne gjelder imidlertid bare for Mac-brukere, til PC finnes det så vidt vi vet bare hacke-oppskrifter på hvordan man gjør det. Evjen understreker at de ikke tar noe ansvar for hva som skjer med hackede telefoner.

- Vi vil likevel anta at enten fungerer disse telefonene som modem, ellers gjør de ikke det, sier Evjen.

OPPDATERT: Etter tilbakemelding fra lesere har vi fått vite at metoden Telenor ga oss er helt unødvendig tungvin. Med den nye iPhone 3.0, skal det være helt enkelt å sette opp telefonen som modem, så lenge du ikke legger til backup basert på gammel firmware. Forumbrukeren Superswede har gitt oss denne enkle oppskriften:

Så oppskriften for å få MMS og tethering på en iphone med Telenor er så enkel som at:
1. Oppgrader iphone til 3.0 (event. restore hvis du allerede har oppgradert)
2. Velg "Sett opp som ny tlf.." når du får det spørsmålet etterpå. IKKE legg tilbake backup basert på gml firmware.

Da skal det bare være å skru på Internettdeling, og iPhonen skal da dukke opp som et eget nettverkskort i maskinen din.

Her er den mer tungvine oppskriften Telenor ga oss for for Mac-brukere:

Det du trenger er en Mac med OS X 10.5 eller senere, en iPhone med programvaren iPhone 3.0, første førlanseringsversjon av iTunes  8.2, samt den endelige lanserte versjonen av iPhone 8.2.
Cnet understreker at du bør sjekke med vilkårene hos din operatør om du har lov til å benytte deg av denne fremgangsmåten før du gjør det. De forteller likevel at mange er svært fornøyde med denne oppskriften, og at iPhone skal være raskt  som  modem.


1. Last ned programfilen fra Gizmodo. 2. Avinstaller iTunes 8.2 for Mac
Dette gjør du ved å dra iTunes-applikasjonen i søppelkurven. Deretter går du til aktivitetsmonitoren og stopper iTunes hjelpeprosess. Gå til mappen Libary/iTunes og slett filene Trash: com.apple.iTunes.eq.plist, com.apple.iTunes.plist og com.apple.iTunesHelper.plist. Tøm søppelkurven.
3. Installer førlanseringsversjonen av iTunes 8.2.
Koble til iPhonen (med Iphone 3.0). Gå til oversikten over enheter, hold inne valgknappen på Mac mens du klikker på restore-knappen i iTunes. Søk i programfilen du lastet ned i stad og velg ATT-US.ipcc. Du får da beskjed om at iphonen oppdaterer forhandlerinnstillingene.
4. Åpne så instillingsapplikasjonen på iphonen mens telefonen fortsatt er koblet til PCen. Finn "Internet Tethering" og skru det på. Hvis det virker som det skal, vil du få en beskjed som sier at et nytt nettverk har blitt oppdaget. Det vil så dukke opp en blå bakgrunnsbanner som viser "Internet Tethering", og mobilen skal nå fungere som modem.

Les også
På farten med MiFi
Les også
Vil ha video i iPod Touch
Les også
Videoboom med ny iPhone
annonse

Les også