Til hovedinnhold

Lite å gjøre i påsken?

Påsken er tradisjonelt en tid da det er på tide og få på seg tursekken, ski og pakke ned varm toddy og sjokolade i tursekken. Derimot er det ikke alle som er like interesserte eller har mulighet til å ta turen til fjellet. Heldigvis fins det likevel muligheter for aktiviteter både for store og små også i byen, og den som er glad i teknologi og vitenskap bør ha nok å ta seg til. Her er noe av hva du bør se på.

Teknomekka i Oslo

For den teknologiglade er Teknisk Museum i Oslo et fint sted å dra, spesielt om du har barn som kan være med. Museet har både utstillinger om miljø, teknologi og vitenskap. I påsken har de et variert program hvor du kan få en innføring i miljøets tilstand gjennom utstillingen Klima X, en egen fotoutstilling og en innføring i astronomiens verden. Blant annet kan du få lære hvorfor stjernetegnet Orion og påskeharens jakt etter egg har med hverandre å gjøre.


Museet vil i påsken holde åpent alle dager bortsett fra langfredag og 1. påskedag. Du kan lese mer om påskeplanene på museets egne nettsider.

Lær om telefonens historie

I samme bygg som Teknisk Museum finner du Norsk Telemuseum. Her kan du lære og selv teste ut telefonens utvikling gjennom de siste hundre årene. For barna kan Telemuseet også lokke med verksted hvor du får bygge din egen bokstelefon. Ellers har Telemuseet for tiden fotoutstillingen "Se meg" hvor ungdomsskoleelever har dokumentert sitt liv gjennom mobilkameraet. Det er også fortsatt mulig å få med seg utstillingen "Lufta er for alle" hvor du kan få se og oppleve hvordan funksjonshemmede kan bruke teknologi i hverdagen.


Museet har åpent samme dager som Teknisk Museum. Du kan lese mer om museet på Norsk Telemuseums egne nettsider.

Norsk Telemuseum i andre byer

Norsk Telemuseum kan ikke bare oppleves for de som befinner seg i Oslo. Museet har også fått plass andre steder i landet. Blant annet kan museet oppleves hos Trøndelag Folkemuseum, men de har dessverre stengt i påskedagene. Ellers har både Vest-Agder Fylkesmuseum i Kristiansand, Lødingen i Nordland, Norsk Telemuseum i Stavanger og Norsk Telemuseum i Lofoten noe å by på den telefoninteresserte.
Bare pass på at ikke disse også holder stengt i påsken før du møter opp. Flere av disse museene har i tillegg andre utstillinger å by på enn bare telefonhistorie.

Vitenskap og natur

For den vitenskapsinteresserte i Trondheim kan det kanskje være verdt å ta turen til Vitenskapsmuseet hos NTNU. Museet vil være stengt fredag til søndag i påsken, men om du har tid torsdag kan museet by på en større innføring i Darwins lære. Du kan også lære om klimaendringene i Arktis påvirker oss mennesker.


Om du bor i Bergen så vil dessverre Bergen Tekniske Museum være stengt på grunn av oppussing. Men da vil selvfølgelig Akvariet være et naturlig sted å ta turen. De kan i påsken by på en spesiallaget film i 3D som tar deg med på tur med skilpaddene under vann. Så om du har dyreglade barn på besøk i Bergen i påsken vil kanskje en tur hit kunne glede.

Besøk spillmuseet i Danmark

Om du er spillinteressert og skal en tur til Danmark i påsken for helt å unngå den norske fjellheimen, så bør du trolig ta turen til Ikast i Midtjylland. Her finner du nemlig et ganske så eksklusivt Spillmuseum. Museet har en rekke gode gamle arkadespill hvor den nostalgiske kan få leke seg og om du ikke kjenner igjen din gamle konsoll i konsollmuseet, så har du neppe spilt nok i ditt liv.
Museet har åpent hver fredag og lørdag hele året ifølge museets egne hjemmesider.

Filmkurs for tenåringer

Om du har rastløse tenåringer i familien er det neppe den beste ideen å ta de med på familietur til museet. Det er ikke sikkert det er tingen som vil imponere mest. Men det finnes også gode tilbud for denne aldersgruppen. Mange fritidsklubber arrangerer både film og fotokurs som kan være verdt å sjekke ut. Blant annet har mediesenteret Almedie på Trosterud i Oslo et eget filmkurs i påsken hvor det fortsatt er ledige plasser. Her kan man også delta på egne photoshop-kurs helt gratis.


Oslo er ikke den eneste kommunen som byr på foto- og filmkurs for unge, og en kjapp telefon til din kommune vil utvilsomt kunne gi deg en ide eller to til hva du kan finne på for ungdom i familien også i påsken.
Eventuelt kan du ta det helt med ro og kanskje heller laste ned en krim eller to direkte til din mobil.
Har du gode tips til aktiviteter for teknologiinteresserte? Del de gjerne med andre lesere ved å legge igjen en kommentar under artikkelen.

Mer om
annonse