Til hovedinnhold

Mann (21) drept av robot

Begge jobbet hos Volkswagen.

Shutterstock

En 21 år gammel tekniker som jobbet på en Volkswagen-fabrikk i Kassel i Tyskland omkom etter et sammenstøt med en av bedriftenes roboter. Det melder Financial Times.

Den tragiske ulykken skjedde da teknikeren og hans kollega skulle installere roboten hos bilprodusenten. Den avdøde mannen ble ifølge rapportene dyttet i brystet, og deretter klemt mot en metallplate av roboten. Denne typen roboter holdes i egne bur, nettopp fordi de kan utgjøre en fare hvis mennesker kommer for nærme. Også denne roboten ble installert i et bur, men den avdøde mannen befant seg på innsiden av buret da ulykken inntraff.

Dødsfallet blir etterforsket. Volkswagen hevder for øvrig at dødsfallet ikke skyldes teknisk svikt på roboten. De understreker også at dette ikke er av den typen roboter som normalt jobber side om side med mennesker på fabrikkens samlebånd.

«Sarah Connor» varslet Twitter om nyheten

En korrespondent i Financial Times som heter Sarah O'Connor var blant de første til å spre nyheten om drapsroboten på Twitter. Det fikk naturligvis flere til å heve øyenbrynene, ettersom den kvinnelige protagonisten i Terminator-filmene heter nemlig Sarah Connor (uten O'):

Flere på Twitter synes dette var et komisk sammentreff, til tross for hendelsen naturligvis er svært alvorlig. O'Connor selv påstår at hun ikke var klar over navnelikheten, og at hun heller ikke har sett noen av Terminator-filmene.

Journalisten O'Connor fikk brått flere tusen nye følgere, og haugevis av svar på tweeten sin. I skrivende stund har også over 3000 brukere favoritt-markert originaltweeten hennes, og nesten dobbelt så mange har retweetet.

Svært sjeldent at roboter dreper mennesker

I følge NY Times inntraff en lignende ulykke hos en bilprodusent i 2001. En ansatt gikk på innsiden av beskyttelsesburet, og roboten tok tak i nakken hans og kvelte ham til døde.

Dødsfall som involverer roboter skal imidlertid være svært sjeldent, påpeker Mashable. For å sette det i perspektiv: Angivelig dør flere, eller blir alvorlig skadet, av blant annet toalettrelaterte ulykker, glidelåsulykker og bukseulykker.

Stadig flere jobber blir automatiserte :
Hver tredje jobb vil erstattes av roboter »

(Kilder: Financial Times, Twitter, NY Times, Mashable)

annonse