Tek.no

Nyhet

Historisk fremskritt: Lam mann fikk mekanisk hånd som kan «føle»

Amerikanske forskere med stort teknologisk gjennombrudd.

maxuser/Shutterstock.com
15 Sept 2015 18:00

Det statlige, amerikanske forskningsbyrået DARPA melder nå om et stort teknologisk gjennombrudd innen mekaniske proteser. En lam mann skal ha nemlig ha fått en håndprotese som setter ham i stand til å føle på mer eller mindre samme måte som med en vanlig hånd.

DARPA, som primært driver med forskning innen militær teknologi, skriver i pressemeldingen at dette er første gang man har lykkes i å lage en protese som simulerer følelsessansen – noe som gjør begivenheten historisk.

Elektroder i hjernen

Den mekaniske hånden er koblet direkte til hjernen til pasienten og skal være resultatet av avansert nevroteknologi.

Fingrene på protesen kontrolleres ved hjelp av hjernesignalene, en teknologi som for så vidt ikke er helt ny, men den kan altså samtidig «kjenne» objektene som brukeren tar på. Ifølge DARPA kan den til og med oppfatte akkurat hvilke fingre som berører objektene.

For å oppnå dette måtte forskerne plassere elektroder både inn i den delen av hjernen som kontrollerer motorikken og den delen som registrerer fysisk berøring. I tillegg måtte forskerne selvsagt også bygge en sofistikerte, mekanisk hånd med avanserte trykksensitive sensorer.

Nesten 100 prosent presis

Disse sensorene konverterer så den fysiske berøringen til elektriske signaler som sendes til elektrodene i brukerens hjerne. Med bind for øyet var pasienten i stand til å registrere hvilken mekanisk finger som ble berørt med nesten 100 prosent presisjon, ifølge DARPA.

Pasienten skal også ha rapportert at følelsen den mekaniske hånden ga var i nærheten av å være helt naturlig, altså at følelsen var omtrent den samme som om den faktiske hånden hans var intakt.

Ennå eksisterer den mekaniske hånden kun på forskningsstadiet, og det er uvisst i hvilken grad det planlegges en kommersialisering av teknologien. Mer informasjon kan du lese hos DARPA.

Her er en annen, ny «robot-teknologi»: Tesla har laget en robot-slange som lader elbilen din på egen hånd »

Les også
Hjernebrikke på én kubikkcentimeter skal kunne «koble» mennesket til datamaskiner
Les også
Kunstig hud sender signaler til hjernen
Les også
Nå finnes det en databrikke som kan «lage» nye minner i hjernen
Les også
Her løfter roboten opp et egg, uten at det knuser
Les også
Forskere laget «organisk datamaskin» med rottehjerner
Les også
– I fremtiden vil mennesket bli en gudelignende kyborg
annonse