«Filmselskapenes skrekk» ble stengt ned

Tjenesten kalles «Netflix for pirater», men nekter å dø.

Tjenesten Popcorn Time, som lar brukere strømme video direkte fra BitTorrent, forsvant brått fra Internett fredag kveld. Med løfte om at man skal kunne se filmer gratis rett i nettleseren, like enkelt som med Netflix, var en storm av oppmerksomhet ikke uventet.

Det var også denne oppmerksomheten som gjorde at tjenesten måtte dø, skriver de argentinske utviklerne bak Popcorn Time på sin nettside. De ønsket ikke lenger å være i sentrum for trusler om søksmål og endeløse debatter om opphavsrett, og velger heller å komme seg videre med livene sine.

Stolte over hva de har gjort

Selv om utviklerne sier de er lei for å skuffe sine støttespillere, understreker de at avgjørelsen om å avslutte arbeidet ikke kommer på grunn av press fra noen industri, og at de er stolte over hva de har klart å få til.

– Og vet dere hva som er det beste med Popcorn Time? At en mengde folk kom sammen i enighet om at filmindustrien har for mange latterlige restriksjoner i for mange markeder. Ta Argentina som eksempel: Strømmetjenester later til å tro at «Alle elsker Mary» kom ut nå nylig. Den filmen er gammel nok til å ha stemmerett, skriver de i sitt avskjedsbrev.

Utviklerne mener at slike eksempler, samt deres påstand om at Popcorn Time ble installert i hvert eneste land på kloden – inkludert to som ikke har Internettilgang – viser at piratkopiering først og fremst er et tilgjengelighetsproblem. Dermed regner de seg ferdige med sitt eksperiment.

Er ikke borte likevel

Likevel er ikke Popcorn Time borte, og TorrentFreak melder at tjenesten – som ble utviklet som åpen kildekode – allerede har fått nytt liv. De første meldingene gikk ut på at en torrentside ved navn YTS hadde tatt over utviklingen, men denne har i etterkant uttalt at Popcorn Time er et brukerdrevet prosjekt, og ikke noe de har ansvar for.

I alle tilfelle ligger en betavariant av tjenestens kildekode til nedlasting på GitHub, sammen med lenker til en ekstern tjener – altså ikke GitHub – hvor en rekke ferdig kompilerte varianter av denne koden skal ligge tilgjengelig. Da det har sirkulert litt forskjellige lenker til slike ferdigbygde versjoner, som har både dukket opp og så forsvunnet igjen, ville vi dog utvist forsiktighet.

Det er mange som misliker omgåelse av lisensregler:
TV-nettverk kaller Netflix-kunder som bruker VPN for pirater »

(Kilder: Popcornti.me, TorrentFreak, The Verge)

Les også
Den mest populære utgaven av «Netflix for pirater» ble stengt
Les også
Nå har «Netflix for pirater» flere millioner brukere
Les også
Nettpirat dømt til nesten tre år i fengsel
Les også
Kan være filmselskapenes store skrekk
Les også
Bitcoin og BitTorrent har funnet hverandre
Les også
Den beste videospilleren lar deg se én time ekstra film
Les også
Ny tjeneste lar deg se torrenter uten å laste dem ned
annonse