Til hovedinnhold

Netflix lar piratvirksomhet bestemme prisene på tjenesten sin

Piratkopiering er en viktig faktor i prissettingen, har selskapet avslørt.

Netflix

Piratvirksomhet er en av de største konkurrentene til strømmetjenesten Netflix, men samtidig bidrar piratene også til å legge retningslinjer for Netflix' virksomhet, for eksempel ved å gi verdifull informasjon om hva som er verdt å satse på av innhold. Nå viser det seg at piratvirksomheten også har stor betydning for et annet sentralt aspekt – nemlig prissettingen av selskapets strømmetjeneste.

Opplysningene kom frem i et intervju med Netflix' ledelse i forbindelse med fremleggelsen av de ferskeste kvartalstallene, og plukket opp av blant andre TorrentFreak.

Lar piratkopieringen bestemme prisene

– Piratvirksomhet er styrende for prisene våre i områder med mye piratvirksomhet utenfor USA. Vi ønsker ikke å sette prisene for høyt i slike områder, da vi er nødt til å konkurrere med piratvirksomheten, forklarte Netflix' finanssjef David Wells i intervjuet.

Med andre ord ser det altså ut til at piratene i vesentlig grad bidrar til å presse prisene på strømmetjenesten nedover, men det er uvisst akkurat hvilke markeder dette fenomenet er mest fremtredende i. Wells nevnte ingen spesifikke land eller regioner.

Strategien kan for øvrig se ut til å fungere for Netflix. Selskapet har tidligere meldt at piratkopieringen minker der selskapet etablerer seg, noe våre egne undersøkelser av norske Internett-leverandører også ser ut til å underbygge. I tillegg har også forskning antydet at Netflix er i ferd med å ta knekken på piratkopieringen. Det er imidlertid flere faktorer enn pris som spiller inn på dette området.

Mener VPN er mindre alvorlig

Netflix-ledelsen kommenterte også VPN-fenomenet, som mange bruker til å få tilgang til Netflix i områder der tjenesten i utgangspynktet ikke er tilgjengelig, ved å omgå regionssperrene. Som vi har meldt tidligere er dette noe innholdsprodusenter har lite sans for, men det viser seg at Netflix selv har et noe avslappet forhold til VPN-bruken.

– De bruker VPN til å komme til USA virtuelt over Internett og betale for innhold. Derfor er det definitivt mindre alvorlig enn piratvirksomhet, men heller ikke noe vi vil oppmuntre til. Det er veldig vanskelig å oppdage, fordi VPN er svært effektivt når det gjelder å skjule sporene sine, sa Netflix-sjefen Reed Hastings i intervjuet.

Netflix gjør det meget bra for tiden: Tjenesten har nådd en ny, stor milepæl »

annonse