Til hovedinnhold

Google starter «elite-gruppe» av hackere

Googles «Project Zero» skal få has på nettkriminaliteten.

Sikkerhet på Internett har alltid vært et aktuelt tema, og særlig etter oppdagelsen av den alvorlige sårbarheten Heartbleed fikk mange det travelt med å skjerpe fokuset på Internett-sikkerhet.

Dette skjedde blant annet i form av et nytt initiativ fra sammenslutningen Linux Foundation, som donerer flere millioner dollar til OpenSSL-utviklere for å hindre nye, skadelig sikkerhetshull

Et av selskapene som stilte seg bak dette initiativet var Google. Nå har søkegiganten imidlertid enda et prosjekt på gang for å prøve å fremskynde et mye sikrere og tryggere Internett for alle. Det melder selskapet på bloggen sin.

Oppretter elitegruppe

Det nye prosjektet heter «Project Zero» og er en «elitegruppe» av forskere som Google har satt sammen spesifikt for å jobbe med Internett-sikkerhet. Gruppen består ifølge Google av de beste praktisk orienterte forskerne, og skal dedikere 100 prosent av arbeidstiden til sikkerhetsforskning.

Målet med Project Zero-fremstøtet er å få til en betydelig reduksjon av antall skadelige, målrettede angrep på Internett. Selskapet håper med dette å sette folk i stand til å bruke nettet uten frykt for infeksjoner, tyveri av data og overvåkning.

Prosjektet har et meget bredt fokus og retter seg i utgangspunktet mot alle former for programvare med et visst omfang i antall brukere. Gruppen vil både benytte eksisterende metoder for oppdagelse og rapportering av sårbarheter, men skal visstnok også forske på helt nye teknikker.

Lar brukere følge med

Google ønsker også å vektlegge åpenhet i arbeidet, og vil i den forbindelse legge ut sårbarhetene fortløpende i en egen database, med oversikt over blant annet status, prioritet og andre ting.

Planen er å rapportere sårbarhetene til utviklerne av den aktuelle programvaren i tilnærmet sanntid, for å få fikset dem så raskt som ovehodet mulig. Google vil også gjøre det mulig for brukere å følge med på hvor langt tid det tar utviklerne å fikse hullene.

Google skal fremdeles være i ferd med å ansette medarbeidere til den nye sikkerhetsgruppen sin, som tilsynelatende skal ha ganske stor frihet til å selv legge opp slagplanen. For oppdateringer om Project Zero kan du følge med på prosjektets egen blogg.

Det dukker stadig opp nye Internett-trusler: Dette botnettet infiserte en kvart million PC-er - flere er norske »

Les også
– Heartbleed er fremdeles en kritisk trussel
Les også
Google investerer i gigantisk Internettkabel under havet
Les også
Her er Googles nettbrett med «supersyn»
Les også
Betaler millioner for å hindre ny Heartbleed-krise
Les også
– NSA har utnyttet Heartbleed i årevis
annonse