AMD har lansert kraftkaren «Fury X» og nye Radeon-kort
Går i strupen på Nvidia med vannkjølt monster og sprekt «Nano»-kort.
Som ventet brukte AMD sin forhåndsannonserte pressekonferanse på E3-messen i Los Angeles til å lansere nye skjermkort som skal konkurrere med rivalen Nvidia, som på sin side lanserte sin GeForce 900-serie allerede for ni måneder siden.
I fokus for AMDs nye skjermkortfamilie står Radeon 200-seriens arvtaker, Radeon 300, men aller mest interessant var likevel selskapets kliss nye skjermbrikke med kodenavn Fiji. Denne nyutviklede brikken blir nemlig ikke å finne i 300-serien, men i de tre bøseste kortene til AMD som har fått navnene «Radeon R9 Fury X», «Radeon R9 Fury», og «Radeon R9 Nano».
Nytt verstingkort
Radeon R9 Fury X og R9 Fury blir uten tvil de nye kongene på haugen, i alle fall i AMDs stall. Kortene kommer nemlig med selskapets nyutviklede HBM-minne, som er både raskere, mer energieffektivt og som opptar betydelig mindre plass på kretskortet enn tidligere benyttede GDDR5-minnebrikker.
AMD selv hevder HBM-minnet deres er inntil tre ganger så effektivt per watt som GDDR5 og opptar hele 94 prosent mindre plass. En svært vid minnebuss på 4096-bit, mot 512-bit hos Radeon R9 290X, tillater minnet å yte langt bedre enn GDDR5-minne på lavere klokkehastigheter. Dette sparer strøm som AMD i stedet kan styre rett inn til selve GPU-kjernen for å utnytte der. Lavere arbeidsfrekvenser for minnebrikkene fører selvsagt også med seg lavere varmeutvikling. Hvor mye får vi svar på først når vi har fått mulighet til å teste Radeon R9 Fury X eller R9 Fury selv.
Videre skal toppkortet Radeon R9 Fury X stille med hele 4096 streamprosessorer og totalt 8,9 milliarder transistorer i Fiji – skjermkortets grafikkjerne. Til sammenligning har AMDs nåværende enkeltkjernede toppkort, Radeon R9 290X bare 2816 streamprosessorer og 6,2 milliarder transistorer. Nvidias GTX 980 Ti stiller også med 2816 streamprosessorer, men 8 milliarder transistorer.
Vannkjølt versting
R9 Fury X skal komme i en ferdig vannkjølt variant, mens den noe svakere R9 Fury vil få vanlig luftkjøling. AMDs GPU-sjef, Joe Merci, påstod imidlertid følgende om den vannkjølge verstingen under gårsdagens lansering, som du bør ha i bakhodet:
– Du kan overklokke denne hinsides alt du kan forestille deg. Det er en overklokkers drømmekort.
Radeon R9 Fury X blir tilgjengelig den 24 juni. Norske priser er ikke klare foreløpig, men skjermkortet skal koste 649 dollar over dammen. – Interessant nok er dette nøyaktig samme prisen som Nvidia skal ha for det som ventes å bli R9 Fury X sin aller argeste konkurrent ytelsesmessig, nemlig rykende ferske GeForce GTX 980 Ti. R9 Fury vil på sin side få en amerikansk utsalgspris på 550 dollar. Lansering blir 14. juli.
Et potent «nano»-kort
Mens R9 Fury X altså er like om hjørnet må vi vente lenger på den også annonserte lillebroren – i dobbel betydning – R9 Nano. R9 Nano er nemlig kun 15 centimeter langt og skal yte litt svakere enn R9 Fury X, men bedre enn R9 290X. Ifølge AMD bruker kortet også halvparten så mye strøm som R9 290X, men gir altså dobbelt så god ytelse per watt.
Det er takket være det kompakte HBM-minnet AMD skal ha klart å redusere størrelsen på et toppkort ned til klassen hvor vi tidligere bare fant kort i budsjettklassen. AMD ser for seg at R9 Nano slippes en gang i løpet av årets tredje kvartal.
I tillegg til det kommende Nano-kortet snakket AMD allerede om et tokjernet Radeon-kort ala Radeon R9 295x2, bare basert på den nye Fiji-brikken. Dette kortet har foreløpig ikke fått noe navn, men flerer detaljer er ventet innen kortet slippes en gang til høsten.
Radeon 300-seien
Også arvtakeren til dagens Radeon 200-serie, Radeon 300-serien, ble lansert under gårsdagens presentasjon. Det var heller ikke her snakk om noen papirlansering, for kortene skal være i handelen fra og med i morgen, den 18. juni.
På forhånd har det vært flere rykter og lekkasjer som har tydet på at samtlige av skjermkortene i AMDs nye Radeon 300-serie kun er «rebrands» av den gamle 200-serien, som stammer helt tilbake fra september 2013. I og med at AMD ikke så mye som berørte temaer som de nye kortenes spesifikasjoner eller hvilke arkitektur som skjulte seg under det nye designet, styrkes denne teorien ytterligere.
Den nye Radeon 300-serien deles som tidligere inn i to klasser: Budsjettklassen R7 og ytelsesklassen R9.
Radeon 300-serien får to nye kort i R7-klassen, nemlig R7 360 og R7 370 som skal selges for henholdsvis 110 dollar og 150 dollar. Disse kortene får støtte for AMDs Virtual Super Resolution-teknologi, som bare kortene i R9-serien tidligere har støttet.
R9-serien får medlemmene R9 380, R9 390 og R9 390X. Som nevnt er lite kjent om disse kortene, annet enn prisen som ligger på henholdsvis 200 dollar, 330 dollar og 430 dollar.
Her finner du alle de ryktede spesifikasjonene for Radeon 300-serien »
Det er ventet at kortene i Radeon 300-serien har fått økt klokkehastigheten et par hakk i forhold til ekvivalentene i 200-serien, samt at R9 390 samt R9 390X har fått doblet minnemengden siden sist og nå altså kommer med hele åtte gigabyte minne – noe som kan være en stor fordel ved flerskjermoppsett eller spilling i svært høy oppløsning.
Alle de nye skjermbrikkene i Radeon 300-serien, samt kortene i Fury-serien, vil støtte Microsofts kommende DirectX 12-teknologi, Vulcan og og AMDs egen Mantle-API.
Følg med på Tek.no fremover for å få flere spesifikasjoner, samt en av de aller første testene av nye Radeon R9 390X.
Da får vi også svar på om de nye Radeon-kortene kan brukes til 4K-spilling:
Vi har allerede gitt testbenken vår noen 4K-spill å tygge på »