Tek.no

Nyhet

Hvorfor får ikke du se film via nett?

Ole Morten Knudsen
29 Okt 2008 06:00

Pirater har lenge hatt tilgang til de siste filmene rett på sin maskin kun få dager etter at de har hatt premiere i USA. Helt ulovlig selvsagt. Om du på samme måte ønsker å kjøpe fjorårets titler for nedlastning lovlig kan du glemme det. Det fins rett og slett ingen tjenester for dette. Årsaken ligger i etterspørsel, teknologi og rettigheter.
Hvor er det lovlige alternativet?
Teknofil har tidligere etterlyst gode tjenester for kjøp av film og TV-serier her i Norge. Amerikanere har lenge kunnet kjøpe de siste seriene raskt via Itunes. Hvorfor skal ikke det være mulig også her i landet?
Journalist og filmansvarlig i Farojournalen, bransjebladet for musikk, film og spill, Bård Eion Flaen, forklarte i den anledning at slike tjenester er på vei også hit til landet. Problemet for Itunes er at det er ett komplisert nasjonalt lovverk de må forholde seg til. I frykt for å miste kontrollen over sine produksjoner er filmransjen samtidig nervøse for å gi deg tilgang til enkel nedlastning av filmene. Dette medfører at norske forbrukere sitter igjen med lite interessante streamingløsninger med innviklede kopisperrer, en vare som er langt dårligere enn om du laster ned filmen ulovlig.


Om du vil skaffe deg film lovlig via nett i Norge må du belage deg på streamingtjenester som Viasat on Demand.
Sliter med kopisperrer
I Sverige har nettfilmbutikken Headweb jobbet for å kunne selge det svenske og norske publikumet kopisperrefrie filmer til nedlastning helt lovlig. Dette har vist seg svært vanskelig. Ingen av de store filmselskapene har så langt ønsket å samarbeide med selskapet.
- Det er filmselskapene som setter begrensninger med kopisperren. Dette skaper ikke bare begrensninger for kundene, det fungerer samtidig dårlig. Vi har i dag fått tilgang til 1.500 titler, men det har tatt veldig lang tid å få tak i rettighetene, sier Peter Alvarsson, sjef for selskapet, ifølge svenske IDG.
For mange kunder er det ofte lite anvendelig med en film de kan laste ned eller kun streame rett til PC-en. Den befinner seg ofte på et annet rom enn selve TV-en, der de helst vil se film. Mange ønsker derfor å kunne brenne ut filmen på DVD for å se den på fjernsynet, men det går ikke med kopisperrer.


Nettstedet Headway ønsker å gi norske, svenske, danske og finske kunder lovlig kjøp av film via nett. Det er alt annet enn enkelt.
Lønner seg ikke
Ifølge IDG er filmbransjen lite interessert i å utbedre onlinetilbudet fordi etterspørselen er lav. Det lille som er dekkes til dels av ulovlige tjenester, og det er kommersielt sett lite å hente.
- Vi har ikke sett noen stor etterspørsel på de kommersielle tjenestene enda. Dels for at det ikke finnes så mange, dels på grunn av den ulovlige nedlastningen, sier Marie Nilsson fra analyseforetaket Mediavision, ifølge IDG.
At piratmarkedet dekker etterspørselen bør neppe være noe godt argument for filmbransjen til ikke å skape gode løsninger for lovlig distribuerting. Heller tvert imot.
Filmbransjen må være frempå
IKT-Norge har de siste dagene vært ute i media og etterlyst et engasjement fra musikkbransjen for å få på plass bedre løsninger for nedlastning av musikk. Så lenge musikkbransjen ikke kan tilby løsninger som gir en merverdi til kundene sett i forhold til piratkopiering frykter IKT-Norge at musikkbransjen vil tape kampen om kundene. De mener det samme gjelder for filmbransjen.
- Alt det vi har sagt om musikk og løsninger for musikknedlastning gjelder også for film. Denne bransjen er så langt ikke like ille berørt av piratkopiering som det musikkbransjen er, men dette er et område som er i utvikling og det er viktig at filmbransjen tar grep allerede nå, sier prosjektleder i IKT-Norge Torgeir Waterhouse til Teknofil.


Prosjektleder i IKT-Norge Torgeir Waterhouse ber filmbransjen satse med gode løsninger på nett om de vil ha kontroll over sin vare.
Teknologien er på plass
Ifølge han er teknologien og bredbåndstilgangen i Norge god nok til at filmer kan lastes ned de fleste steder. Selv om det er en større barriere for folk å få til å se denne filmen på en TV i stede for når de for eksempel bruker en DVD, så bør bransjen være forsiktig med å la utviklingen fare.
- Filmbransjen må gå online om de vil ha kontrollen over et digitalt underholdningssamfunn. Om ikke filmbransjen får på plass gode løsninger vil vi risikere at ulovlige løsninger vil hemme den lovlige utviklingen av underholdningssamfunnet på nett. Samtidig er det viktig at brudd på opphavsretten blir etterforsket i tråd med en rettstats prinsipper, påpeker Waterhouse.
Finnes lyspunkter
Waterhouse er samtidig nøye på å påpeke at det finnes lyspunkter. NRK har den siste tiden satset hardt på å gjøre sitt innhold enklest mulig tilgjengelig. Blant annet ved å legge ut seriene Nordkalotten 365 og Kodenavn Hunter som gratis nedlastning. Den siste til og med i HD-kvalitet. Samtidig satser de hardt på sitt nettilbud. Warner Bros Digital satser også mot fremtiden og har laget avtale om at deres filmer kan distribueres i Divx slik at de enklere kan overføres til ekserne enheter som mobiltelefoner, MP3-spillere eller for den saks skyld GPS-er. Ved slike tiltak kan bransjen få langt bedre kontroll over sitt innhold i den digitale utviklingen.
- I en tid med konvergens og brukermønstre i endring må man tørre å eksperimentere med teknologien for å lykkes. Alternativet er å ikke lykkes, og det er vel ikke et alternativ? spør Waterhouse.


NRK satser for tiden hardt og tilbyr blant annet gratis nedlastning av serien Nordkalotten 365.
Må tenke god løsninger, ikke kamp mot pirater
Waterhouse sa i anledning av diskusjonen om alternative lovlige løsninger for nedlastning av musikk vil musikkbransjen kun ha kontroll over sitt innhold om de tilbyr den beste distribusjonen. Dette er et utsagn som passer like godt til filmbransjen. Om de belager seg på å tilby publikum underholdning over dårlig streaming og med strenge kopisperrer, vil de fort oppleve at flere kunder etter hvert oppdager de ulovlige løsningene som allerede er på plass.
- Det er viktig at bransjen får fokus på hvilke gode nettløsninger de kan skape i stede for ensidig å bruke tiden på å bekjempe de ulovlige løsningene, sier Waterhouse til slutt.
Teknofil har forsøkt å kontakte flere aktører i filmbransjen angående dette, men ingen har så langt besvart våre henvendelser. Norsk Videogramforening, som taler filmbransjens sak ved piratsaker her i landet, sier på sin side at de ikke har noe med hvordan distributørene ønsker å selge film.


For nordmenn i dag er piratkopiering nesten den eneste løsningen om de vil laste ned film via nett og lagre den på sin maskin.

Les også
Vi tester Expert filmleie
Les også
Nettfilmleverandørene svarer
Les også
Håpløse nettløsninger for filmleie
Les også
Musikken må sprenge grenser
Les også
Etterlyser bedre musikkløsninger
Les også
Hvor er det lovlige alternativet?
annonse