Nyhet

Mathias gjør kometkarriere med dronefilm

La ut noen filmklipp på nettet – fikk tilbud fra Reuters og Weather.com.

Den unge 17-åringen fra Øksnes i Vesterålen er glad i norsk natur og tilbringer mye tid i skog og mark. I påsken i fjor fant Mathias Haughom ut at han ville dele noen av naturopplevelsene sine med andre. Han skaffet seg en drone med kamera, og begynte å filme nordnorsk natur. Han delte noen av klippene på Facebook, og dermed begynte snøballen å rulle. Raskt.

Mathias har gjort det som må kunne kalles en kometkarriere, selv for en ung mann på bare 17 år.

Selger til store nyhetsaktører

Filmene hans er solgt til store nyhetsbyråer som Reuters og Weather.com, og flere filmklipp er blitt plukket opp og publisert redaksjonelt av blant andre NRK og UT.no.

Den mest populære filmen min er Trolltunga-filmen, som har nesten en million visninger tilsammen, forteller 17-åringen. Han er for tiden er elev ved en videregående skole i Hardanger, hvor han tar matematikk, fysikk, kjemi og friluftsliv.

Dette er en film Mathias Haughom har komponert med de beste scenene fra tidligere filmer. Et døgn etter at han publiserte den har den allerede over 70 000 visninger.

Etterhvert har han solgt filmer til reklamebyråer, og er i forhandlinger med flere aktører om sponsoravtaler.

Vanligvis har jeg hatt sesongarbeid ved fiskemottak, men jeg droppet å skjære torsketunger denne gangen, ler Haughom.

Han forteller utilslørt at han tjener godt på filmene han selger, og at han er i forhandlinger med flere aktører om sponsoravtaler.

Jeg har en avtale med Elefun, som jeg får en del utstyr fra. Også er det mange som har sagt at jeg sikkert får sponsoravtale med DJI, som lager Phantom-dronene, forteller Haughom.

Mathias gjør en håndstående på tuppen av Trolltunga.

Om han får sponsoravtale med DJI, kan man trygt si at Haughom har skutt gullfuglen. DJI er blant de største og mest kjente droneprodusentene i verden, og står blant annet bak den kjente Phantom-serien.

Hans første drone var den rimeligste utgaven av DJIs Phantom-serie, en Phantom 3 Standard. Den kostet 6000 kroner, og hadde kamera montert på. Han filmet blant annet familiemedlemmer på tur.

Det var masse folk som kom med positive og oppmuntrende meldinger til klippene jeg la ut på Facebook. Jeg har filmet mange av Norges landemerker, som fjellpartier i Lofoten, Trolltunga og Svolværgeita, for å nevne noen, forteller Haughom.

Høyt over skydekket, flyr Mathias sin drone i klar luft med god sikt.

Han anslår i snitt mellom åtte og ti timer praktisk flyvning i uka siden han startet, altså har han et betydelig antall flytimer på samvittigheten. Det har gjort ham til en dyktig dronepilot. Et annet aspekt som har bidratt til suksessen er at Haughom også er dyktig med etterarbeidet, det vil si redigering, klipping og lydsetting av filmene. Han bruker Final Cut Pro til denne jobben.

Lillesøster Malin er ofte med i filmene til Mathias Haughom.

Da han begynte å få dreisen på det å være dronepilot, investerte han like godt i en skikkelig hvass maskin: en Phantom 3 Professional, som koster omlag 12 000 kroner.

Unikt bachelor-studium som dronepilot

Haughom har et år igjen på videregående, men har allerede tenkt å søke om opptak til et ingeniørstudium som er nytt av året og helt unikt i Norge, nemlig en bachelor-grad som droneingeniør ved Universitetet i Tromsø (UIT).

Universitetslektor Håvard Mjøen er stolt over å kunne lansere et nytt bachelor-program i droneteknologi. Det er et ingeniørstudium som er satt sammen av fag fra automasjonsingeniør-studiet og flygerutdanningen.

Graden består av to hoveddeler, som til sammen gir elevene kompetanse og kunnskap som er vesentlig for å kunne bruke droner profesjonelt i arbeidslivet, forteller Mjøen til Tek.no. Han er på ferie når vi til slutt får sporet ham opp på telefon.

Svolværgeita i Lofoten er en dramatisk fjellformasjon, som blir et spektakulært skue også når den filmes med drone (til venstre skimtes den i bildet).

Utdanningen gir kompetanse innen automasjon, elektronikk, bruk av sensorer, styresystemer og andre tekniske ting som gjør at en drone fungerer som den gjør. I tillegg får elevene undervisning fra pilotutdanningen, som inkluderer flyoperativ opplæring og meteorologi, samt innføring i luftfartslovverket, forklarer Mjøen.

Studiet som starter i august har 30 plasser, men det var over 260 søkere sist jeg sjekket, sier Mjøen.

Dronerevolusjon

Droneteknologi åpner mange spennende muligheter på en rekke områder. Mjøen trekker frem kartlegging, oppmåling, undersøkelser i forbindelse med konstruksjon av veinett og bruer, overvåking og mange felt innenfor forskning, som eksempler på felt der bruk av droner vil medføre en revolusjon.

Der vi vanligvis har vært avhengig av bemannede luftfartøy kan vi ved hjelp av droner gjøre jobben mye billigere og tryggere. Særlig i områder hvor det er langt mellom flystripene vil dronene kunne bety stor forskjell, sier Mjøen.

Også innenfor mediebransjen er det store muligheter, det ser vi allerede på hvordan NRK i stadig større grad bruker droner til sine opptak.

Mjøen tror behovet for faglærte dronepiloter kommer til å eksplodere i årene som kommer. Blant annet som følge av at luftfartsmyndighetene utarbeider nye og adskillig strengere regler til bruk av droner.

Nytt regelverk som regulerer droneflyging trådte i kraft 1. januar 2016.
Dette er alt du trenger å vite om de nye drone-reglene »

Les også
Endelig har luftfartstilsynet kokt ned dronereglene til fem enkle punkter
Les også
– Å filme med drone krever ikke spesiell tillatelse i Norge
Les også
Skal du ut og fly drone? Dette er reglene som gjelder
Les også
VIDEO: Se de hjemmesnekrede dronene i aksjon
Les også
Norsk drone utfordrer amerikanske «Lily»
Les også
Disse dronene er noe helt utenom det vanlige...
annonse