Nyhet

Disse fem Metro-funksjonene elsker vi

Metro på nettbrett er en helt annen verden.

Windows 8 er i vinden for tiden, og ikke uten grunn. Det er lenge siden Microsoft har gjort så store endringer i operativsystemet sitt, og Metro-grensesnittet har blitt en klar kandidat til funksjonen som alle elsker, eller som alle hater.

Etter å ha brukt operativsystemet i flere uker nå har vi begynt å bli vant til det nye utseendet, og den drastiske forskjellen det er mellom å trykke på Windowsknappen i Windows 8 enn i Windows 7.

I Windows 8 blir du nemlig dratt direkte inn i Metro-verdenen, hvor alt er flunkende nytt. Det er fortsatt litt rart å bruke det på en vanlig datamaskin, men på et nettbrett virker det hele plutselig langt mer naturlig.

Vi vil ikke komme med noen fullblodstest av Metro enda, det er tross alt fortsatt bare en beta, men her er fem ting vi digger med Metro på berøringsskjermer:

Metro-versjonen av Internet Explorer 10 er en fryd å bruke på nettbrett.

1. Internet Explorer 10

Ja, tro det eller ei, Internet Explorer 10 funker som ei kule på nettbrett. Hvis du bruker en datamaskin vil det selvfølgelig være langt mer naturlig å bruke den vanlige versjonen av nettleseren, men på et nettbrett er dette en herlig kombinasjon av enkle og intuitive kontroller. Sveip fingeren over skjermen for å navigere deg fram og tilbake mellom nettsider, dra fingeren ned fra toppen for å komme til faner, dobbeltrykk for å zoome inn. Alt virker så naturlig, og flere av funksjonene virker så bra at det nesten er rart ingen har gjort det før.

Ettersom det er en Metro-versjonen av Internet Explorer 10 det er snakk om, har den ikke støtte for utvidelser eller plug-ins. Det betyr at den ikke kan spille av blant annet Flash-videoer. Men ikke vær redd – Med et enkelt trykk kan du åpne opp fullblodsversjonen av Internet Explorer 10, og du kan se på hvilken som helst nettside du vil. Herlig.>

Klyp sammen fingrene på Start-skjermen, og menyelementene blir mindre og mer medgjørlige.

2. Semantisk meny-zoom

Når du stirrer på Metro-menyene er det kanskje ikke like lett å vite hva man skal gjøre. Den semantiske zoomen lar deg zoome helt ut ved hjelp av to fingre, og plutselig blir alle flatene på Startskjermen bittesmå og enkle å flytte rundt på. Man kan dra rundt på individuelle flater for å gruppere de, og flytte rundt på hele gruppen med et enkelt sveip. Den har i tillegg støtte for å navigere rundt med flere fingre, slik at du kan ta tak i en applikasjon, sveipe deg rundt med en annen finger, og plassere den der du vil ved å slippe taket.

Bildeinnloggingen er en morsom funksjon som har vært med helt siden utviklerutgaven av Windows 8.

3. Bildeinnlogging

Dette har vi nevnt i en tidligere sniktitt, og vi synes fortsatt det er en morsom liten funksjon. Du kan rett og slett velge et bilde som du vil ha som låsskjerm, og ved å trykke eller tegne tre steder på bildet vil datamaskinen låses opp. På en vanlig datamaskin kan det være litt kronglete etterhvert, men på et nettbrett hvor det gjerne tar lenger tid å skrive inn et passord enn å trykke litt på skjermen er det herlig.

Flere applikasjoner kan bli vist samtidlig, for å få bedre oversikt.
For å lukke en applikasjon trenger du bare å dra den ned til bunnen av skjermen.

4. App-navigering og bytting

Allerede i utviklerutgaven av Windows 8 kunne man bytte mellom apps i Metro ved å sveipe fingeren fra venstre kant av skjermen. I den nyeste versjonen har Microsoft dratt funksjonen enda lengre, og du kan nå gjøre et mini-sveip på venstresiden for å få opp en oversikt over alle aktive applikasjoner. Det blir altså som et alternativ til den vanlige alt-tab-menyen, som er lettere tilgjengelig for nettbrett.

Du kan så dra applikasjonene rundt på skjermen, og feste de på sidene og kjøre de parallelt på skjermen med andre applikasjoner. Vil du lukke dem tar du bare tak i toppen av applikasjonen og drar den ned og ut av skjermen.

5. Charms

Sveip fingeren inn fra høyresiden av skjermen, og du får opp Charms-menyen. Her kan du søke, få tilgang til innstillinger, dele data med andre applikasjoner og få opp tilkoblede enheter. Det er rett og slett en liten meny med alt du trenger, som ikke tar opp verdifull skjermplass. Sammenlignet med den konstante menyen på Android-nettbrett eller systeminnstillingene til Apples iPad er det fint med noe som tar lite plass, men som likevel gir oss raskt tilgang til det vi trenger.

Lyst til å lese enda mer om Windows 8? Vi har skrevet flere sniktitter:

Les også
Nå får du IE10 til Windows 7
Les også
Derfor fjerner Microsoft Start-knappen i Windows 8
Les også
Windows 8 kommer i fire utgaver
Les også
Windows 8 har fått lanseringsmåned
Les også
Disse nye snarveiene vil du ikke gå glipp av
Les også
Så lekkert er Windows 8
Les også
Vi har installert Windows 8
annonse