Til hovedinnhold

Ny teknologi fikser mobilbildene dine før du tar dem

Gir deg profesjonell justering i sanntid.

Mobilkamerateknologien har kommet langt, og i tillegg til forbedringer av maskinvaren er det også mye som kan gjøres med programvare alene. Nå har det kjente teknologiuniversitetet MIT utviklet en ny løsning som kan føre til store fremskritt innen mobilfotografering, melder The Verge.

Forskere fra universitetet, i samarbeid med Google, har nemlig vist frem en teknologi som skal kunne gi mobilbrukere automatisk, profesjonell "oppfriskning" av mobilbildene i sanntid – det vil si før du tar selve bildene.

Til venstre er bildet i sin originale form, mens den høyre delen er bildet etter sanntidsredigeringen med den nye algoritmen.
Montasje, MIT/Tek.no

Dette innebærer at man kan se den endelige, ferdigjusterte versjonen av bildet mens man velger utsnittet. På denne måten kan man altså slippe å gjøre endringer av bildet i etterkant, noe som sparer tid om man for eksempel skal laste bildet opp på sosiale medier.

Til venstre er bildet i sin originale form, mens den høyre delen er bildet etter sanntidsredigeringen med den nye algoritmen.
MIT

Kunstig intelligens

Systemet benytter seg av kunstig intelligens, nærmere bestemt maskinlæringsalgoritmer. Dette innebærer at systemet «lærer» seg å utføre oppgaver på bakgrunn av analyser av treningsdata bestående av både råbilder og ferdigredigerte bilder.

Til prototypen av det nye systemet trente forskerne opp algoritmen med data bestående av 5000 bilder som hver var blitt redigert av fem ulike, profesjonelle fotografer. I tillegg ble systemet trent opp ved hjelp av flere tusen par med bilder som er behandlet med ulike algoritmer, deriblant HDR-algoritmer og lignende.

På bakgrunn av all denne informasjonen skal systemet altså kunne foreta nødvendige justeringer av bildene i sanntid, og i tillegg har forskerne klart å komprimere systemet så mye at programvaren som trengs for hver enkelt modifikasjon ikke tar opp mer enn ett vanlig bilde i minnet. Dermed skal man altså kunne kjøre programvaren på en vanlig mobil uten problemer.

Når vanlige forbrukere får glede av teknologien gjenstår imidlertid å se.

MIT har også gitt nytt håp for brillefri 3D-TV »

annonse