Nyhet

Apple fikser feil som har rammet tusenvis av iPhone-brukere

Error 53 gjorde telefonen ubrukelig – nå ber Apple om unnskyldning.

Apple har vært i hardt vær i det siste, etter at de nylig innrømmet at de med vilje har lagt inn en funksjon som gjør iPhonen din ubrukelig om du har byttet telefonens fingeravtrykkssensor på et uautorisert verksted. Brukere som har byttet ut sensoren, ofte i forbindelse med skjermbytte, har blitt møtt med feilmeldingen «Error 53».

Apple hevdet at dette var en sikkerhetssjekk som var lagt inn for å beskytte brukerne.

Nå snur Apple og kommer med en oppdatering som vil gjøre det mulig for brukere som opplever Error 53 å gjenopprette telefonen slik at den fungerer igjen.

Hevder det var en fabrikktest

Apple har blitt saksøkt på grunn av Error 53 (Digi.no), og det at de nå er så raskt ute med en fiks kan redusere risikoen for et større gruppesøksmål.

I en uttalelse til nettstedet Techcrunch ber Apple om unnskyldning, og skriver at Error 53 er en fabrikktest – og aldri var ment å ramme brukerne.

«Noen kunders enheter viser "Connect to iTunes" etter å ha prøvd å oppdatere iOS eller gjenopprette fra iTunes på Mac eller PC. Denne rapporteres som en Error 53 i iTunes og dukker opp når en enhet ikke klarer en sikkerhetstest. Denne testen ble designet for å sjekke hvorvidt Touch ID fungerer skikkelig før enheten forlater fabrikken», heter det i uttalelsen.

Apple sier videre at kunder som har betalt for å få erstattet telefoner utenom garantitiden vil kunne kontakte Apple for å få tilbake pengene.

«Vi ber om unnskyldning for ulempene dette medfører, dette ble laget som en fabrikktest og var ikke ment å berøre kundene».

Fingeravtrykksleseren vil ikke fungere igjen

Oppdateringen må gjøres ved å koble mobiltelefonen til PC-en og oppdatere via den nyeste versjonen av iTunes. Fremgangsmåten beskrives på denne siden hos Apple.

Det er snakk om en patchet versjon av iOS 9.2.1, altså ikke en helt ny versjon av iOS.

Men selv om telefonen vil begynne å fungere igjen, vil ikke fingeravtrykksensoren virke hvis du har fått byttet sensoren på et uautorisert verksted. Dette er fordi det ifølge Apple vil være en sikkerhetsrisiko å la tredjeparts fingeravtrykkslesere få tilgang til fingeravtrykkene som er lagret på telefonen. For å få Touch ID til å virke igjen må du ta turen til et Apple-verksted for å få byttet til en godkjent sensor.

Du kan nå altså trygt bytte skjerm på iPhonen din selv – eller på et uautorisert verksted, men husk at du mister Touch ID-funksjonen hvis du samtidig bytter hjem-knappen.

GUIDE: Slik bytter du skjerm selv på iPhonen din »

Les også
Apple fikser lenkeproblemene i iOS 9.3
Les også
Error 53 gjør iPhonen din ubrukelig
Les også
Norsk barneskoleelev fikk støt – nå kaller Apple tilbake iPad- og Mac-ladere
Les også
Slik passer du på mobilen i kulda
Les også
iPhone 6 Plus selvantente ved sengekanten
annonse