Tek.no

Nyhet

Er det forskjell på Galaxy S7 Edge og Galaxy S7 når de brukes i VR-briller?

På papiret er den minste Galaxy S7-skjermen skarpere.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
4 Apr 2016 16:22

En ting som har gnagd meg litt i bakhodet etter at vi testet oss gjennom Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge for noen uker siden er hvilken av de to telefonene som er best til bruk i VR-briller.

Begge de to telefonene ble levert med VR-brillene Gear VR, dersom du forhåndsbestilte. Og du kan uansett kjøpe briller til for rundt en tusenlapp. Men hva med oppløsningen? Begge de to telefonene har like høy oppløsning, altså 2560 x 1440 piksler. Men disse pikslene er fordelt utover to ulike skjermstørrelser.

Der den flate utgaven av Galaxy S7 har en skjerm som er 5,1 tommer stor, mot Galaxy S7 Edge som har 5,5 tommer stor skjerm. Det gir en pikseltetthet som er på 577 piksler per tomme for den minste, mens størstemann har 534 piksler per tomme.

Sett forstørrelsesglass foran skjermen

Dette er gode nok tall for vanlig mobilbruk. Men så fort man monterer et forstørrelsesglass foran skjermen, slik Gear VR i praksis er, får man se pikslene. Så godt synlig som pikslene er på innsiden av brillene skulle man tro de knappe ti prosentene forskjell i tetthet raskt ble synlige.

Vi satte de to telefonene i hver sine Gear VR-briller for å se om våre kolleger la merke til forskjeller.

Ole Henrik Johansen:

Skjermguruen vår treffer først riktig på sin antakelse om at en av de to telefonene er skarpere, og peker på Galaxy S7. Men etter noen flere bytter mellom Galaxy S7 og Galaxy S7 Edge blir han mer usikker.

Redaktør Niklas prøver ut Gear VR for å se etter forskjeller mellom de to telefonene.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Niklas Plikk:

Fagredaktør Niklas er litt sikrere i sin sak, men heller ikke han er skråsikker.

– Er den skarpere? spør han, og sikter til den flate Galaxy S7-utgaven. Han får ikke var på første forsøk og bytter noen ganger frem og tilbake mellom brillene. Til slutt er han også litt usikker, men holder en knapp på den flate utgaven.

Torstein Norum Bugge:

Torstein er frilanser som skriver mye om mobiler og droner. Han har redaksjonens høyeste hår og yngste øyne. Han er helt sikker i sin sak.

– Denne er skarpere! konstaterer han om Galaxy S7 i den flate utgaven, men han kommenterer at et såpass pikselert bilde sliter veldig på øynene.

– Jeg skjønner hvorfor folk sitter et par meter unna TV-ene sine, avslutter han.

Eirik Helland Urke:

Eirik er fotograf og selveste VR-sjefen i Teknisk Ukeblad. Etter noen runder med frem og tilbake mellom de to enhetene får jeg ikke noe sikkert svar på hvilken av de to som er bedre, om noen.

Dette utvalget kaniner på prøve reflekterer i grunnen mitt eget inntrykk ganske godt. Jeg synes av og til jeg ser forskjell mellom de to telefonene, mens det andre ganger er svært vanskelig å skille mellom de to.

De fleste klarte ikke å bestemme seg

Vegar Jansen, Anders Brattensborg Smedsrud og Kurt Lekanger så ingen større forskjeller. Anders mente at bildekvaliteten fra S7 Edge kanskje var hakket bedre enn fra den andre, men at den også kanskje hadde større piksler. Sistnevnte er beviselig riktig, men samtidig mente han heller ikke at dette ville være så merkbart dersom man for eksempel skulle se en hel film i brillene.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det kan altså se ut til at det er mulig for noen å se forskjell mellom de to telefonene. Er du fryktelig opptatt av skarphet og piksler, og planlegger å bruke Galaxy S7-en din mye i VR-briller kan det hende den flate utgaven av er den riktige for deg. Hvis du først og fremst skal ha en telefon er det fortsatt Edge-modellen som skiller seg aller mest ut i mobillandskapet i dag.

Prøverundene ble ikke gjort som skikkelige blindtester. I stedet fikk hver person prøve to sett briller etter tur, uten videre forklaring på hva vi var ute etter. Siden vår prøverunde er høyst uvitenskapelig er det ikke mulig å trekke noen bastante konklusjoner ut fra den. Men vi kan likevel anta at forskjellen ikke er enorm. Med tanke på at forsøkskaninene våre er såpass usikre i sin sak etter mange bytter mellom de to løsningene vil du nok bli fornøyd uansett hva du velger.

Også HTC pusler med VR-briller for tiden, om enn på en helt annen måte enn Samsung. Vi har prøvd brillene Vive i flere omganger, og nå er de øyeblikkelig klare til test. I mellomtiden kan du ta en titt på vår siste sniktitt der vi prøver så godt som ferdig maskinvare »

annonse

Les også