Til hovedinnhold

Sjekk om mobilen din kan få dobbel hastighet

Bare noen modeller har støtte for 4G+.

Inside Telecom/montasje

Den siste måneden har Telenor og TeliaSonera (NetCom) fått støtte for en ny type teknologi i sine mobilnett, kalt 4G+. Dette vil først og fremst sørge for at den vanlige 4G-dekningen blir bedre, ettersom den totale datatrafikkbruken blir bedre fordelt i nettet.

Derimot kan nye 4G+ også gi deg ganske så ekstreme hastigheter på mobilen, så fremt du har en mobil som støtter teknologien. Foreløpig er det dessverre ikke så mange som gjør det.

Disse mobilene støtter 4G+

Nye Samsung Galaxy S6 Edge har støtte for 4G+. Foto: Samsung

Du vil nok først og fremst legge merke til den høyere hastigheten 4G+ kan tilby, hvis du ser mye videoinnhold, eller laster ned store filer. Streaming av musikk vil nok også gå litt raskere å laste inn enn normalt – særlig hvis du streamer i HiFi (FLAC/ALAC) hos TIDAL.

Telenor og NetCom oppgir at følgende mobiltelefoner har støtte for 4G+:

Apple-mobilene iPhone 6 og iPhone 6 Plus er altså ikke med å listen. Det er heller ikke toppmodellene til Sony eller HTC.

I Telenors mobilnett skal det etter sigende være 20 000 4G+-klare mobiltelefoner i bruk. Disse får teste de høye hastighetene uten ekstra kostnad frem til sommeren. Har du Telenor og en av mobilene på listen, skal det dukke opp et 4G+-symbol øverst på skjermen din.

Doble hastigheter – inntil 300 Mbit/s

Med vanlig 4G kan du i dag få reelle hastigheter på inntil 80 megabit per sekund (Mbit/s) hos NetCom, og 50 Mbit/s hos Telenor. Hvor høy fart du får avhenger av hvor mye belastning det er på nettet til enhver tid, og ikke minst hvilke hastighetsperrer operatøren din eventuelt har satt på.

Med 4G+ kan den teoretiske grensen økes til hele 300 Mbit/s, noe som burde tilsi at de faktiske hastighetene i alle fall vil dobles. Uansett vil altså oppgraderingen komme alle 4G-brukere til gode.

Den nye teknologien heter offisielt «LTE-Advanced Carrier Aggregation», men for enkelthetsskyld vil nok 4G+ bli brukt langt oftere. Se eventuelt den litt flåsete forklaringen fra brikkeprodusent Qualcomm om hva 4G+ går ut på her:

Skrur på gradvis

Telenor hevder at de før sommeren vil ha skrudd på 4G+ i halvparten av Norges kommuner. I dag skal det være tilgjengelig i rundt 200 av landets kommuner. Etterhvert vil de trolig tilby abonnementer uten de tullete hastighetsbegrensningene de har i dag, ifølge Tek.no.

NetCom skrur på 4G+ i by for by, fremfor kommune for kommune. De vil derimot i første omgang bare tilby 4G+ til bedriftskundene sine, skriver de i en pressemelding.

Dekningskartet som både Telenor og NetCom kanskje vil hate
Dette skal vise hvor kjapt vi egentlig surfer »

(Kilder: Tek.no/InsideTelecom, NetCom, Telenor)

annonse