– Dette nettlesertillegget bør du slette nå

46 millioner brukere kan være rammet.

En VPN-tjeneste lar deg vanligvis surfe anonymt på Internett, og gjør det mulig for deg å late som du surfer fra et annet land. Hensikten med å bruke VPN er altså som regel at du enten vil verne om ditt personvern, eller se amerikansk Netflix.

De aller fleste VPN-tjenestene koster noen kroner i måneden å abonnere på. Det slipper du imidlertid med Hola, noe som har gjort det til et fristende nettlesertillegg å installere for mange. Forskjellen mellom Hola og andre VPN-tjenester er at Hola ikke har servere plassert rundt omkring i verden, men isteden deler på båndbredden til brukerne sine.

Nå hevder en gruppe programmerere og sikkerhetseksperter at Hola har solgt brukernes båndbredde til tredjeparter. I praksis har de altså gjort brukerne til en del av et digert bot-nettverk, og tatt betalt for å bruke det, skriver The Verge. Nå anbefaler sikkerhetsekspertene å avinstallere tjenesten fra alle enheter sporenstreks.

– Avinstaller!

Gruppen hevder nemlig at Hola i realiteten er «et dårlig sikret botnet», og at de kan sende andres Internett-trafikk via din linje. Det innebærer at andre i teorien kan surfe seg inn på nettsider med ulovlig innhold, og at du kan få skylden for det.

Videre hevder ekspertene at Hola selger tilgang til VPN-tjenesten til tredjeparter, og at de ikke har noen kontroll over selskapene som kjøper seg tilgang. Det virker likevel som om at det er så mange ting som Hola ikke gjør rede for, eller som beviselig ikke har klart å sikre, som gjør gruppen mistenkelig.

Se hele listen over bekymringer på Adios-hola.org. Her finner du også oppskrift på hvordan du avinstallerer Hola i Chrome, Firefox og Internet Explorer, eller på mobil.

Etter avsløringene har Hola forsøkt å rette opp i et par av tingene de har blitt kritisert for, uten at det tilsynelatende har blidgjort kritikerne. Hola har i skrivende stund 43 millioner brukere på verdensbasis.

Ikke gratis, men langt bedre enn Hola:
Slik får du «amerikansk Netflix» på alle dingsene dine »

(Kilder: The Verge, Adios-hola.org, Hola)

Les også
Nå blokkerer Netflix for brukere med VPN
annonse