Til hovedinnhold
NyhetMobilabonnement

Vi kårer månedens beste mobilabonnementer

Du kan spare hundrevis av kroner i måneden med riktig abonnement.

I det siste har vi omtrent én gang i måneden kåret månedens billigste mobilabonnementer, basert på vår kalkulator – Finn billigste mobilabonnement.

Etter at vi begynte med de månedlige kåringene har vi mottatt mange henvendelser fra lesere som mener vi ikke bare bør se på pris – men også på andre ting, som for eksempel priser for utenlandsdata, hva som skjer når du har brukt opp datapakken, minimums nedlastingshastighet, og så videre.

Fra og med denne måneden har vi derfor bestemt oss for å ikke lenger kåre månedens billigste mobilabonnement – men månedens beste. Pris vil fortsatt være det viktigste kriteriet, men om det er to abonnementer som koster noenlunde det samme vil vi også gjøre en helhetlig vurdering av hvor gode abonnementene er før vi kårer en vinner.

Mobilkalkulatoren har blitt enda bedre

Vi har forbedret Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren, slik at du nå blant annet kan velge minstehastighet og om du vil ha inkludert dataroaming i EU.

I løpet av sommeren har våre utviklere jobbet med å gjøre Finn billigste mobilabonnement-kalkulatoren enda bedre. I tillegg til at vi har lagt inn oppdatert prisinformasjon, har vi nå også igjen gjort det mulig å velge hvilken minimumshastighet du vil ha på abonnementet ditt. Du kan enten velge 10, 20 eller 40 Mbit/s, eller trykke skiftenøkkelsymbolet for å selv velge en hastighet.

En annen nyhet er at du nå kan velge om du vil ha fri databruk (fri roaming) i EU inkludert i abonnementet ditt eller ikke. Abonnementer som koster ekstra når du bruker datapakken i EU vil da fjernes fra oversikten. Enkelte abonnementer har fri roaming som en tilleggstjeneste, disse abonnementene vil dukke opp og prisen for tilleggstjenesten vil være lagt til. Et eksempel på dette er Chilimobil, som tar fra 50-55 kroner ekstra for fri bruk i EU.

Testkriteriene

Når vi skal kåre månedens beste abonnementer, har vi delt inn i fire kategorier: Lite data, Middels data, Mye data og Superbruker.

For hver av kategoriene vektlegger vi følgende:

  • Pris. Dette er det viktigste kriteriet.
  • Datamengde. Det er minstekrav til datamengde for hver abonnementskategori.
  • Hastighet. Vi har minimumskrav til nedlastingshastighet for hver abonnementskategori, men høyere hastigheter er et pluss.
  • Utenlandsdata. Hva koster det å bruke telefonen i utlandet. Er noe inkludert? I tillegg til EU og USA ser vi også på de mest populære feriemålene.
  • Overforbruk. Hva skjer når du har brukt opp datapakken? Går hastigheten ned, stoppes databruken, og hvor mye koster det å kjøpe ekstra datapakker?

Lurer du på hvor mye data du trenger? Da bør du prøve vår nye databruk-kalkulator:

Her er månedens vinnere:

Kategori: Lite data

Kategorien «Lite data» passer best for deg som ikke bruker mobilen til å strømme musikk eller video.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som surfer lite på mobilen, eller som vanligvis er tilkoblet wifi. Eventuelt deg som stort sett bruker mobilen til å ringe med. Datapakken er på 1 GB og nedlastingshastighet er minst 10 Mbit/s. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det Hello 1 GB til 98 kroner og Ice Mobil 1 GB til 99 kroner som er de desidert billigste abonnementene.

Men mens Hello bare gir en hastighet på 10 Mbit/s, får du hele 50 Mbit/s ved å velge Ice. Hello fakturerer deg også 1,49 kroner per megabyte om du bruker opp datapakken (maks 400 kroner i måneden), mens Ice struper hastigheten til 64 kbit/s om du bruker opp datapakken – uten å fakturere deg for overforbruket. Det gjør at det er mindre risiko for ubehagelige overraskelser med et Ice-abonnement om du skulle bruke opp datapakken, og glemme å bestille ny med en gang.

Vi kårer derfor Ice Mobil 1 GB til månedens beste abonnement i kategorien Lite data.

Se alle abonnementene i kategorien Lite data – og tilpass selv her »

Kategori: Middels data

Med en datapakke på 5 GB kan du strømme litt musikk og video hver dag, men skrur du opp kvaliteten vil gigabytene fly fort.

Kriterier: Denne kategorien er kanskje den som passer for «folk flest». En datapakke på 5 GB i måneden og en hastighet på 10 Mbit/s passer for deg som har middels stort dataforbruk. Vi stiller ikke krav om fri roaming i EU, men rimelig utenlandsbruk er et pluss.

Best i denne kategorien: I denne kategorien kommer Hello 5 GB og Chili Fribruk Medium 5 GB ut helt likt, med en pris på 244 kroner. Begge har maks nedlastingshastighet på 10 Mbit/s. Bruker du opp datapakken tar Chilimobil 1,49 kroner per megabyte, og maks 499 kroner i måneden. Hello tar samme megabyte-pris, men maksprisen stopper opp på 400 kroner i måneden.

På ett punkt er det imidlertid stor forskjell mellom de to abonnementene. Chili tar gjennomgående mye høyere priser for både ringing og databruk i utlandet. Databruk i EU er riktignok 0,49 kroner per megabyte for begge – men det er litt dyrere å ringe med Chilimobil (0,52 mot 0,49 kroner per minutt). På samtaler fra USA tar Chili 2,49 kroner i minuttet, mot 1,35 kroner for Hello. På databruk ligger også Chili en del over. Bruker du data i USA med et Chili-abonnement koster det deg 1,99 kroner per megabyte, mot 0,99 for Hello. Ferierer du i Thailand, må du belage deg på å betale hele 9,99 kroner per megabyte med Chili, og «bare» 4,99 kroner med Hello.

Lavere utenlandspriser og lavere maksimal månedspris gjør at vi kårer Hello 5 GB til månedens beste mobilabonnement i kategorien Middels data.

Trenger du fri dataroaming i EU, bør du velge Chili Fribruk Medium 5 GB med tilleggspakke til 50 kroner. Da er totalprisen 298 kroner – 101 kroner billigere enn Telenors abonnement med tilsvarende datamengde og fri EU-bruk (du får riktignok bare 10 Mbit/s nedlastingshastighet, mot 100 Mbit/s hos Telenor).

Se alle abonnementene i kategorien Middels data – og tilpass selv hver »

Kategori: Mye data

Med 10 GB datapakke har du nok data til å kunne strømme ganske mye video og høre en del på musikk.

Kriterier: Surfer du mye på mobilen, og også trenger litt kjappere nedlastingshastighet, er dette abonnementet du skal velge. Minste datapakke er 10 GB og nedlastingshastigheten er minst 20 Mbit/s. Det bør være rimelig å bruke abonnementet i utlandet. I denne kategorien stiller vi også krav om litt flere inkluderte ringeminutter og SMSer enn i de to forrige kategoriene.

Best i denne kategorien: I denne kategorien er det Telipol FriBruk 10 GB, Komplett Level 3, 10 GB og Ice Mobil 10 GB som kommer billigst ut med priser på henholdsvis 375, 399 og 399 kroner.

Med Ice får du 50 Mbit/s nedlastingshastighet, mens Telipol og Komplett klarer akkurat minstekravet: 20 Mbit/s.

Ice har ingen ekstra kostnad ved overforbruk, men struper hastigheten. Dermed slipper du ubehagelige overraskelser om du skulle glemme å bestille ny datapakke. Telipol opererer med 1,49 kroner per megabyte når du har brukt opp datapakken, og en makspris på 599 kroner i måneden for ekstra databruk. Komplett har hele 5 kroner per megabyte for overforbruk, men stopper opp på 399 kroner i måneden ekstra. Telipol reduserer hastigheten til 128 kbit/s når du har brukt opp datapakken, mens Komplett ikke reduserer hastigheten før du har brukt 15 GB.

Den store forskjellen blant disse abonnementene er at Komplett tilbyr fri bruk i EU, noe de andre ikke gjør. Til en pris på 399 kroner, den samme prisen som Ice og bare 24 kroner mer enn Telipol, gjør Komplett Level 3 (10 GB) til det beste abonnementet i kategorien Mye data.

Se alle abonnementene i kategorien Mye data – og tilpass selv her »

Kategori: Superbruker

Vil du strømme mye video og musikk i høy kvalitet trenger du en stor datapakke.

Kriterier: Dette er kategorien for deg som er storforbruker av data, og som også trenger høye hastigheter – for eksempel fordi du ofte surfer på nettet på PC-en via mobiltelefonen. Miniumskravet er 30 GB data og 40 Mbit/s nedlastingshastighet. Fri dataroaming i EU og rimelige priser i utlandet for øvrig er et krav.

Best i denne kategorien: Har du såpass høye krav til størrelsen på datapakken, er det ikke mange abonnementene å velge mellom. I praksis er det kun to abonnementer: Telenor Frihet 40 GB og Telia Smart Total. Begge abonnementene koster 699 kroner og inkluderer 40 GB med data og fri bruk i EU.

Abonnementene virker nesten helt identiske – men Telia oppgir «fri fart» – som betyr hele 450 Mbit/s, mot 100 Mbit/s for Telenor. I praksis har antagelig dette neppe særlig mye å si – veldig mange steder får du ikke over 100 Mbit/s uansett. Men skal du bruke mobilen som trådløs sone for eksempel til flere tilkoblede PC-er, kan det være greit å ha mye å gå på.

I vår store test av mobildekning i mai hadde Telia noe bedre 4G-dekning utenfor byene, og det sammen med støtte for høyere hastigheter gjør at vi kårer Telia Smart Total til månedens beste mobilabonnement i kategorien Superbruker.

Trenger du enda mer enn 40 GB datapakke, er det kun ett abonnement å velge: Telenor Frihet 60 GB til 799 kroner i måneden. Hvis ikke må du kjøpe ekstra datapakke til Telia-abonnementet, og det blir dyrere.

Se alle abonnementene i kategorien Superbruker – og tilpass selv her »

Har du fått med deg vår store test av mobildekning?
Vi har kjørt 5000 kilometer for å finne ut hvilken operatør som er best der du bor »

annonse