Tek.no

Nyhet

Japans nye svevetog kjører i 500 km/t

Oslo-Bergen på 45 minutter?

Shutterstock
Niklas Plikk
28 Sept 2014 06:00

Mens nordmenn må holde seg i hatten når Flytoget suser forbi med sin teoretiske topphastighet på 210 kilometer i timen, jobber japanerne med noe langt heftigere.

Denne uken prøvde de for første gang frem sine nye «maglev»-tog, som har en topphastighet på svimlende 500 kilometer i timen. Hadde en tilsvarende teknologi eksistert på Bergensbanen ville du kunne vært i Bergen på under én time.

Ikke ferdig før 2027

Navnet «maglev» kommer fra de engelske ordene «magnetic levitation», og er rett og slett tog som svever en liten bit over sporene den kjører på ved hjelp av magnetisme. Dette eliminerer friksjonen mellom hjulene og sporet, og kan presse toget opp i utrolige hastigheter.

Testene har blitt utført av det japanske jernbaneverket, og er den første offentlige demonstrasjonen av toget de vil kjøre mellom Tokyo og Nagoya. Det nye svevetoget vil bli langt raskere enn landets nåværende Shinkansen-tog, som «bare» kjører i rundt 320 kilometer i timen. Hvis alt går etter planene vil togskinnene og togene være klare i 2027.

Gizmodo skriver at at de nye togene kjører som vanlige tog opp til en hastighet på 160 kilometer i timen, før magnetmekanismen blir aktivert, og hastigheten økes til 500 kilometer i timen.

Elon Musk vil lage et mye raskere tog i USA:
Hyperloop-toget kan kjøre i 1223 kilometer i timen »

(Kilde: Gizmodo)

annonse

Les også