Til hovedinnhold

Sjekker du også mobilen 150 ganger hver dag?

Det gjør nordmenn flest.

Shutterstock 207142927

Det er ingen hemmelighet at mobiltelefoner er blitt en stor del av vår hverdag, på godt og vondt. Mange vil kanskje mene at vi nærmest er i ferd med å bli avhengige av denne bærbare teknologien, og nå får de støtte av en ny, norsk studie. Studien viser en rekke årsaker og sammenhenger som fører til den ekstreme mobilbruken, skriver Forskning.no. Den hevder også at en angst for å ikke være med i den sosiale loopen kan være en av hovedårsakene.

Teorien er altså at dersom vi ikke har mobilen tilgjengelig, så føler vi oss usosiale og avkoblet fra verden – når realiteten kanskje er stikk motsatt.

Sjekker mobilen hvert 6. minutt

Studien ble utført ved Norges Handelshøyskole, og ifølge professor Tor Wallin Andreassen er mange også redde for å la mobilen ligge alene om natta. Noen har til og med spesiallaget putetrekk med mobillomme i, slik at de kan våkne umiddelbart når den vibrerer.

– Tanken på at du skal skru av dyret og legge det på lading i stua, skaper en frykt for at du ikke er á jour. Du er ikke med på det som skjer akkurat nå, sier Andreassen.

Klarer du ikke å la disse være? Foto: Shutterstock 186292982

I studien fant man ut at nordmenn i snitt sjekker mobilen hele 150 individuelle ganger i løpet av et døgn, eller omtrent hvert 6. minutt. Andreassen er imidlertid forsiktig med å kalde dette for en avhengighet, og velger heller å kalle det en «overdreven bruk som kan minne om avhengighet». Han mener også at ikke enkeltmennesker kan bære alle skylden - flere elementer spiller inn. Økende nett-tilgang kombinert med frykten for å ikke være pålogget har gjort at stadig flere bruker mobilen oftere.

To typer tjenester

I studien skiller Andreassen tjenester inn i to kategorier: «healers» og «dealers». Førstnevnte løser et problem og gir deg et svar på det du trenger, hvorpå du kan logge av og jobbe videre. Et eksempel på dette er Wikipedia. Den andre kategorien er de tjenestene som forteller deg at du burde bruke så mye tid som overhodet mulig på dem. Facebook er en slik tjeneste. Sistnevnte gir deg også dårligere konsentrasjon, ifølge professoren.

Dersom du avbryter konsentrasjonen ved å alltid måtte sjekke Facebook eller Twitter mens du leser eller hører på musikk, vil den bli stykket opp på grunn av avbruddene. Og desto mer rastløs du er, desto oftere kommer disse avbruddene.

– Mens du leser, sier hjernen: nå må du stimulere meg mer, dette går for sakte. Du får abstinens, og uten å tenke over det, strekker du deg etter mobilen.

Er du avhengig av telefonen din? Diskuter gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Du burde definitivt ikke ha mobilen under puta mens du sover:
Våknet da telefonen tok fyr under puta »

(Kilde: Forskning.no)

annonse