Til hovedinnhold

– Internett står i fare!

Google-sjefen klager på underholdningsbransjen, Facebook og Apple.

Et av grunnpilarene til Internett kan være i fare, skal vi tro en av Google-grunnleggerne, Sergey Brin. I et intervju med The Guardian legger Brin ut om farene dagens Internett står overfor, og retter en pekefinger mot overvåkende regjeringer, underholdningsbransjen og deres forsøk på å stoppe piratkopiering, og selskaper som Facebook og Apple med deres lukkede systemer.

Verre enn før

For fem år siden holdt Brin en lignende tale, hvor han mente at land som Kina aldri ville kunne begrense og sensurere internett over en lengre tid. I dag er tonen en annen, og han sier de har klart å motbevise han:

– Jeg trodde aldri det var mulig å putte ånden tilbake i flasken, men nå ser det virkelig ut som det er nettopp det de har klart å gjøre, forteller han.

Klager på Facebook

Brin nevner hovedsaklig Kina, Saudi-Arabia og Iran som hovedsentralene for sensur og begrenset internettbruk. Men det stopper ikke der. Den 38 år gamle Google-sjefen klager også over selskaper som blant annet Facebook og Apple, som har vist lignende tendenser ved å ha full kontroll over programvare som blir lansert på plattformene sine.

– Vi hadde aldri klart å skape Google hvis internett var dominert av Facebook. Du må spille med deres regler, og de er veldig restriktive, sier Brin, og forteller at en av grunnene til at de kunne skape et søkeverktøy var fordi nettet var så åpent.

– Når det blir for mange regler vil det kvele innovasjon.

En av tingene som virkelig irriterer han er hvordan Facebook ikke lar brukere eksportere informasjon fra Facebook videre til andre tjenester, slik som kontakter eller bilder. Facebook har imidlertid ikke nølt med å la brukerne deres importere kontakter fra Googles eposttjeneste, Gmail.

Ler av underholdningsbransjen

Et annet punkt Brin tar opp med The Guardian er hvordan underholdningsbransjen fortsatt ikke har skjønt hvordan de skal takle piratkopiering.

– De skyter seg selv i foten, eller kanskje noe enda verre enn foten. Hadde lovforslag som SOPA og PIPA gått igjennom ville film- og musikkindustrien ha fått USA til å bruke de samme teknologiene de kritiserer Kina og Iran for å bruke, mener Brin, og fortsetter:

– Det virker som underholdningsbransjen ikke skjønner at folk vil laste ned piratkopiert innhold så lenge det er enklere enn å skaffe det på lovlig vis. Jeg har ikke prøvd det på flere år, men når du går til et piratnettsted kan du velge hva du vil ha, laste det ned til enheten du vil se det på og alt bare fungerer. Sammenliknet med de lovlige tilbudene hvor du må gjennom en rekke steg som fremstår som hindringer for sluttbrukere.

Ikke helt uskyldig?

Det kan altså se ut som Google mener internett blir truet fra flere fronter. Det skal imidlertid sies at også Google har måttet tåle litt kritikk den siste tiden, etter at de endret vilkårene sine for personvern.

Les også: Slik sletter du din private søkehistorikk hos Google

(Kilde: The Guardian)

annonse